Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Ismét 8 órás a műszak a kemencéknél

Hódmezővásárhely - 280 millió forinttal emelte fel a vásárhelyi Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. törzstőkéjét a tulajdonos francia Guy Degrenne konszern, amely a következő 1–3 évben újabb 1,8 millió euróval – mai árakon számolva mintegy 530 millió forinttal – fejleszti a vásárhelyi üzem technológiáját. A kemencéknél visszaállt a 8 órás munkarend.
Dupla tőkeemelést hajtott végre a vásárhelyi Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. tulajdonosa, a francia Guy Degrenne konszern. A vásárhelyi porcelánipari cégnél ez az alaptőke azonnali, 280 millió forintos emelését jelenti – jelentette be tegnap a vásárhelyi gyárban Philippe Lassaux, a Guy Degrenne pénzügyi- és jogi igazgatója, valamint Tímár Tibor, a vásárhelyi leányvállalat vezérigazgatója. Ezt az összeget kizárólag a tavaly év végén, illetve az idei év elején történt elbocsátások költségeire fordítják. Akkor 85 dolgozójuktól vettek kényszerű búcsút.

A második tőkeemelés már a következő 3 esztendő fejlesztését célozza, a vásárhelyi gyár 1,8 millió eurós – mai árakon számolva mintegy 530 millió forintos – fejlesztésként kap egy gyorségetésű kemencét, amely a jelenleg használt negyven esztendős alagútkemencéknél magasabb minőségben és jelentős energiamegtakarítás mellett állítja elő a késztermékeket, azaz a hotel-, az asztali, valamint az ipari porcelánokat.

Munka az edénygyárban. A Távol-Keleten is találtak piacot. Fotó: Tésik Attila
Munka az edénygyárban. A Távol-Keleten is találtak piacot.
Fotó: Tésik Attila

Philippe Lassaux hangsúlyozta: a Guy Degrenne cégen belül a porcelán étkészletek termelésének 80 százalékát a vásárhelyi gyáregységük állítja elő, ezért is fontos az anyavállalatnak a vásárhelyi gyár. A konszern a gazdasági válság miatt nemcsak átszervezte hagyományos európai és észak-afrikai piacait, de terjeszkedni is képes volt Dubaiban, Szingapúrban és Indonéziában, illetve több közel- és távol-keleti országban, így a vásárhelyi porcelán étkészleteknek is biztos és a jelenleginél erősebb a piaca.

A jelenleg 254 dolgozót foglalkoztató Edénygyárban a megrendelések csökkenése miatt április eleje óta napi 6 órában foglalkoztatják az embereket, ám a kereslet felfutása miatt a kemencéknél dolgozók nemrégiben visszatértek a 8 órás műszakra. Tímár Tibor vezérigazgató bízik abban, hogy az utolsó negyedévtől visszaállhat az egész üzemben az eredeti műszakrend.

Vásárhely 40 millióval segített

Idén márciusban közel 40 millió forintos támogatást kapott a vásárhelyi önkormányzattól az edénygyár. A cég ennek segítségével tudta megtartani jelenlegi dolgozóit, annak ellenére, hogy megrendelései 20 százalékkal estek vissza.

Olvasóink írták

 • 4. Pengemester 2009. június 17. 08:31
  „Csöndben jegyzem meg:a kemencék f.o.l.y.a.m.a.t.o.s. üzeműek,azaz ott eddig is nyolc órát rántottak le. Az más kérdés,hogy a többi üzemrésznél csökkentették a munkaidőt.”
 • 3. KilgoreTrout 2009. június 12. 15:13
  „2.
  Szerencsére nem kell sajnálnod. Hozzászólásom értelmezéséhez ajánlom a következő linket:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Ir%C3%B3nia”
 • 2. csavok 2009. június 11. 22:45
  „"Kilgore"
  Te nem látod a fától az erdőt ? Ott a politika az utolsó bekezdésben. Ott fényezi kedves gazdádat Korom úr!
  Szerinted egy 2.5-3 milliárdos éves termelési értékű céget a város 40 millája húz ki a csávából ?!
  Ezt komolyan elhiszed ? Mert ha igen akkor sajnállak !
  Ezt a 40 milliót vegyük egy segítő gesztusnak, de nem mentőövnek kedves Fórumozótársam ! Ez kb. a dolgozók egy havi bére.
  De mivel ezt hetente leírja ez a drága Korom úr, így ballag bele a suta emberek tudatába a parasztvakítás : A mi csodás pm-ünk ezeket is megmentette. Ez a politikai tartalom Kilgore és nem a hozzászólások !
  Egyébként bárcsak igaz lenne a fejlesztés, én nagyon örülnék neki !
  Üdv.: Csavok”
 • 1. KilgoreTrout 2009. június 11. 18:43
  „Na nem igaz, hogy nem lehet ehhez a cikkhez is csempészni egy politikával átitatott hozzászólást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi fény az autómosóban

Hódmezővásárhely - Régi fényében csilloghatott a vásárhelyi Kutasi úton az a nyitott Ford… Tovább olvasom