Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

St. Martinnal koncerteznek a színkottások Vásárhelyen - Ön tudja, mi az a színkotta?

A Nemzeti Színkottás Zenekar csütörtökön 18 órakor a vásárhelyi református ótemplomban koncertezik a város szülöttével, St. Martinnal. Az együttes megérkezett Vásárhelyre, ahol egy hetet töltenek, és kedden már a Ginkgo Hotelben gyakoroltak.
– Három év után koncertezik ismét Vásárhelyen a Nemzeti Színkottás Zenekar, amihez örömmel biztosítunk újra helyszínt – mondta Bán Csaba, a vásárhelyi református ótemplom lelkésze. Kiemelte: nehezebb a sorsuk a sérült, értelmi fogyatékos embereknek, produkciójukkal mégis örömet szereznek.

Közben az együttes, amely 1 hétig tartózkodik a városban rendezett színkottás zenei táborban, a Ginkgo Hotel egyik termében készült a csütörtökön 18 órakor kezdődő, St. Martinnal közös fellépésre. Az elismert szaxofonművésszel már 8 éve muzsikálnak együtt, így alakult, alakulhatott ki a Közös Hang – ez a mottója a vásárhelyi zenei tábornak.
 

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke, Asztalos Zsolt közölte: a 15 éve alakult zenekart 8 intézményből 48-an alkotják, és most 4 vásárhelyi is csatlakozott hozzájuk a Szivárvány Otthonból.

Az alapötlet, amely szerint a NESZ neves művészekkel koncertezzen, 10 éve született meg, St. Martin már akkor az ügy mellé állt, és a vásárhelyi immár a 10. közös koncertjük. Az est páratlan élményt ígér a közönségnek, felcsendülnek a szaxofonművész saját szerzeményei, a NESZ feldolgozásában pedig klasszikus darabokat és napjaink legjobb zenéit is hallhatjuk.
 
A Gingko Hotelben gyakorolt a Nemzeti Színkottás Zenekar - GALÉRIA. Fotó: Imre Péter

– Tehetségüket, művészetüket mutatják meg újra és újra zenés estéken, színházi fellépéseken és koncerteken, és ezeken keresztül egy kicsit mindenki megismerheti a fogyatékkal élők világát is – jelentette ki Asztalos Zsolt.

Ezt követően Ságodiné Samú Edit, a Szegedi Dr. Waltner Károly Otthon Hódmezővásárhelyi Különleges Gyermekotthonának szakmai vezetője elmondta: jelenleg 16 állami gondoskodásban élő gyermekvédelmi szakellátott növendékkel foglalkoznak, akik náluk élik mindennapjaikat. Igyekeznek mindent megtenni képességeik fejlesztéséért, például kézműveskedéssel, zenével, mozgásszínházzal és tánccal. A jótékony célú koncert bevétele az intézményt segíti, az összeget információink szerint a művészeti tevékenység támogatására, eszközbeszerzésre, az otthon munkatársainak továbbképzésére fordítják.

Belépőjegyek 1000, támogatói jegyek 3000 forintos áron a református ótemplom lelkészi hivatalában, a Zrínyi utca 5. szám alatt vásárolhatók.
 
Mi az a színkotta?
A színes kotta segítségével értelmi fogyatékos emberek is elsajátíthatják a hangszerek használatát. A kottázás alapja, hogy a hangokat nem vonalrendszerben ábrázolja, mert az az értelmileg akadályozottak többségének áttekinthetetlen. Heinrich Ulrich volt az, aki összeállította a színes kottarendszert, a hangok magasságát az egyes színek jelölik, és a színek a hangokkal párhuzamosan mélyülnek.


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre megújul a Kovács-Küry Időskorúak Otthona

Amennyiben az újabb közbeszerzés eredményes lesz, jövőre teljesen megújulhata vásárhelyi Kovács-Küry Időskorúak Otthona. Tovább olvasom