Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Szép, szomorú kép előtt esküdnek

Szép, szomorú kép előtt esküdnek
A mindszentiek - főleg a negyvenesek és a fiatalabbak - számára az első igazi festmény, amivel találkoznak, Fodor József (1935-2007) vásárhelyi festőművész munkája, az Esküvő.
Ez egy pannó, nagy méretű, díszítő funkciójú, falborításra használt táblakép. Most a mindszenti művelődési ház nagytermében látható, a színpadon. Eredetileg azonban nem oda készült.

– A hivatal házasságkötő termében helyezték el, de pár évig – amikor a rendőrség az épületbe költözött – át kellett szervezni az intézményt – mondja a kép történetéről Zsótér Károly polgármester.
 

– Akkor az anyakönyvvezetői irodába került, de méltatlanul kevesen láthatták ott, így került át méltóbb helyére, a kulturális központba.

Itt többen láthatják, jóval nagyobb térben. Vannak olyan rendezvények, amikor a színpad használata miatt letakarják, nehogy megsérüljön. Előfordul, hogy épp egy esküvő hátteréül szolgál. A kép – bár nem a szabadban látható – köztéri alkotásnak számít, így tünteti föl a vásárhelyi alkotó életrajza.

„Fodor életképei sokszor nosztalgikusan szomorúak, elégikusak. (...) E műfajban és saját életművében egyedülálló műve a mindszenti tanács házasságkötő termébe készített pannója (1981), mely két méterszer öt méteres nagyságával a legnagyobb méretben készült képe. (...) A pannó jelzi Fodor festői erényeit, felmutatja, hogy ilyen méretben is képes megoldani kompozíciós, művészi problémákat.

A cél meghatározottságából eredően stílusa itt illusztratívabb, mint táblaképein" – írja a festőről szóló tanulmányában Feledy Balázs.
 

– Óvodáskoromban láttam először – mondta a kulturális központ munkatársa, miközben bontotta le a képet védő kék textilt, hogy elkészülhessen a felvétel. Menyasszony, vőlegény, halászok, halszag. Manapság divatja van az ilyen naturális környezetben megrendezett esküvői fotózásoknak.

Fodor József nem volt újító festő, de munkáinak látványvilága csak rá jellemző. Aki a képei előtt áll, egy idő után biztosan arra gondol, az élet komoly, inkább szomorkás dolog, és az embernek az ünnepi pillanatokban sem szabad elfelejtenie, honnan jött.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományőrző táncgálát rendeztek Székkutason

Hagyományőrző táncgálát rendeztek Székkutason
Tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Székkutasi Olvasókör szombaton a Hagyományőrző Táncgálát. Közel 100 táncost láthatott a közönség a Murgács Kálmán Művelődési Ház színpadán. Tovább olvasom