Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

A kiszámítható és a kockázatos

"Két sikeres bemutatóval, a Don Giovannival és a Csaó, bambínóval indította az évadot a Szegedi Nemzeti Színház. Úgy tűnik, Székhelyi József arra hajt, hogy ciklusa végére tényleg megvalósítsa, amit a pályázatában ígért: a művészszínházi igényességű népszínházat."
Két sikeres bemutatóval, a Don Giovannival és a Csaó, bambínóval indította az évadot a Szegedi Nemzeti Színház. Úgy tűnik, Székhelyi József arra hajt, hogy ciklusa végére tényleg megvalósítsa, amit a pályázatában ígért: a művészszínházi igényességű népszínházat.

Nagyobb esélye van erre most, mint az induláskor, amikor még egyetlen csőd közeli intézmény volt a kőszínház és a szabadtéri. Két év múltán beigazolódni látszik, jó döntés volt 2004-ben a szétválasztás, hiszen külön eredményesebben építhetik saját arculatukat. A jövő nyári Dóm téri kínálat azt mutatja: a fesztivál úgy próbál sikeres lenni, hogy tutira megy.
Az újabb anyagi áldozatot nem igénylő Bánk bán-felújítás kivételével csak olyan populáris produkciókat tűz műsorra, amelyek nem jelentenek kockázatot, biztosan, könnyen, gyorsan eladhatók. Hogy az alapítóknak voltak más szempontjaik is? Ez elfelejtődni látszik. Ha jó buli a Szegedi Szabadtéri Játékok, ha a programsorozat vonzza a turistákat, ha a kht. hozza az előírt bevételt, akkor a fenntartó mást nem nagyon kér számon.

A kőszínház egészen más irányba indult el. Úgy tűnik, a direktornak küldetéstudata van. Érdemes átfutni az idei műsortervet. A kékszakállú herceg várát, a Don Giovannit, a Carment, A trubadúrt, a Hamupipőkét és A windsori víg nőket játssza az operatagozat. A Tartuffe, a Hamlet, a Liliomfi, a Játék a kastélyban és a Mechanikus narancs mellett négy-öt kortárs darabot is bemutat a prózai társulat. Az Anconai szerelmesek és A kaktusz virága révén a habkönnyű szórakoztatásról sem mondanak le. Az igényes repertoár ötvözi egy kisebb operaház, egy prózai művészszínház és – a Szegedi Kortárs Balettnek köszönhetően – egy modern táncszínház kínálatát. Ez ma meglehetősen kockázatos vállalkozás. Relatíve sokba is kerül, ráadásul nem garantált a siker, akár mellé is lehet vele fogni.
De ahogy egy focimeccs, a színház is izgalmasabb, ha van tétje és kiszámíthatatlan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzemberek

"Négy év telt el, az ötödik kiadványt tarthatjuk kézben, és az élet alaposan megváltozott… Tovább olvasom