Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Seregszámla

"Szeged szebb lesz, mint volt – hangzott Ferenc József császár, magyar király szállóigévé lett mondata az 1879-es pusztító nagyvíz után. S lőn, az újjáépítéssel modern európai város született."
Szeged szebb lesz, mint volt – hangzott Ferenc József császár, magyar király szállóigévé lett mondata az 1879-es pusztító nagyvíz után. S lőn, az újjáépítéssel modern európai város született.

Szeged szebb, mint mikor én ott éltem – vallja több távolra szakadt szögedi. És tényleg, az idegenné lett szem észreveszi azt, ami a nap mint nap a Kárászon flangáló számára megszokott, így szinte láthatatlan. Például ilyen a hegynélküliség, vagyis az Alföld nyugalma. Hogy a város áttekinthető, gyalogosan is átszelhető, minden zugában belakható. Vagy itt az ö-zés méltóságteljes különcsége. És a város romantikus orcája, a mediterráni hangulat – a sok kicsi terasz, az ücsörgő-cseverésző szép nők és férfiak. Az illatok: a virágzó bokrok, fák és a Tisza jellegzetes parfümje, a fákkal szegélyezett nagykörút párolgása, a paneles lépcsőházak szaga. Vagy az egykor hírhedten nyomasztó szegedi légkör enyhülése, hogy ma szabad külön úton is járni. És persze: az árvízi védekezésben is megmutatkozó összefogás ereje.

Szóval Szeged élhető város. A 760 évvel ezelőtt elnyert városi rangját őrzi. Az ebben érdemeket szerzettek közül sokak nevét tudjuk, de kevesekére emlékszünk igazán. Pedig a város történelmét alakítók seregébe tartozik a középkori magyar gazdaságban kulcsszerepet játszó szegedi sóraktárnok vagy borkereskedő ugyanúgy, mint mondjuk Temesvár János főjegyző, aki elérte, hogy az 1715. évi országgyűlésen Szegedet ismét a szabad királyi városok sorába iktassák. Az erről szóló szabadalomlevelet a király, III. Károly 1719. május 21-én írta alá. S bár e dátumot 1990 óta a város napjaként látta el kitüntető jellel Szeged polgársága, mégis sokan jönnének zavarba, ha vázolni kéne az ünnep eredetét, vagy sorolni kéne Szeged hőseit, esetleg épp a díszpolgári címmel kitüntetett legkiválóbbak nevét. Így az eposz műfaji kellékének, a katalógusnak, a szereplő hősök és seregek fölsorolásának, a – régi magyar elnevezéssel – seregszámlának az elkészítése olyan tudósokra marad, mint Péter László, aki a szögediség legfőbb ismerője.

A városhoz méltó a május végi programkavalkád. Minden szerepel a kínálatban, mi szem-szájnak ingere. A sosemvolt tárlattól kezdve a sokféle koncerten át az illatos és ízletes borokig és ételekig, a kézműves remekekig. Minden érzékszervünket mozgósítják a Szeged-napi programok. És a lelkünk is moccan. Szeretjük Szegedet! Így, ahogy van, és olyannak, amilyenné tesszük – szögediek és gyüttmöntek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikrofonmalőr

"Semmit nem ér a legtökéletesebb mikrofon se, ha hangszóró nincsen hozzá. Hangárnál is nagyobb födél… Tovább olvasom