Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szürkésfekete arany

"Az igazi üzlet persze nem is a gyógyító anyag forgalmazása, hanem helybeli hasznosítása lenne. Akad az interneten olyan hazai vállalkozás, amelynek gyógyító szalonjában egy 30 perces iszapkezelést 4300 forintért kínálnak."
Száznyolc mázsát adtak el tavaly a szürkésfekete marosi gyógyiszapból, amelynek kilóját 114 forintért forgalmazzák. Kiszámoltam: ez 1,2 millió forintos ügylet. Aligha számít bombaüzletnek a 4,6 milliárdos költségvetésű Makón, de jó példa arra, hogy amit a természet adott, azt egy ásványkincsekben, munkahelyteremtő nagyberuházásokban nem bővelkedő régióban illik megbecsülni.

Az iszapbiznisz csak első blikkre tűnik kicsinek; ha hozzátesszük, Makó abban reménykedik, épp a különleges gyógyiszapjának és az európai uniós támogatással fejleszteni remélt városközponti fürdőjének köszönhetően válhat a jövőben turisztikai központtá, mindjárt felértékelődik a Maros szürkésfekete kincse. Tegyük hozzá: az igazi üzlet persze nem is a gyógyító anyag forgalmazása, hanem helybeli hasznosítása lenne. Akad az interneten olyan hazai vállalkozás, amelynek gyógyító szalonjában egy 30 perces iszapkezelést 4300 forintért kínálnak. A gyógyiszapról minden jót elmondanak: javítja a kezelt testrész anyagcseréjét, az immunrendszer működését, fokozza a természetes méregtelenítést, kiváló nedvesség megkötő. Kúraszerű alkalmazása jó közérzetet biztosít, ráadásul allergizáló anyagokat sem tartalmaz.

Sok város számára egyetlen kitörési, fejlődési lehetőség maradt: természeti adottságait a korábbiaknál hatékonyabban, ötletesebben kamatoztatni. Régi jó példa erre az Európa legnagyobb természetes vulkáni eredetű gyógytavának köszönhetően virágzó Hévíz. Friss ötletekből is egyre több akad: a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának kutatói most azt vizsgálják, hogy a mecseki volt uránbányák járataiból jelentős mennyiségű radont lehetne kinyerni, a gázra pedig egészségturizmust lehetne alapozni. A radon kismértékben gyógyszer, és csak nagymértékben halálos méreg – megfelelő szakértelemmel a gyógyfürdők vízébe vegyítve jó hatással lehet az asztmára, a reumára, a prosztata- és keringési bajokra. Németországban, Ausztriában és Csehországban már valóságos fürdőparadicsomok épültek a volt uránbányákra. Most Pécsről is messzire szállnak az álmok.

Mint ahogyan Makóról, és azokból a magyar kisvárosokból is, amelyek versengve fejlesztették fürdőiket, strandjaikat, aquaparkjaikat. Eleinte azzal riogatták őket: egymástól csábítják majd el a vendégeket. Ma úgy tűnik, a legjobbak megtalálták a számításukat. Minden a marketingen múlik. Ha jól csinálják, Makó iszapja is arannyá változhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolbászolunk

"Az ellenőrzésekre és a büntetések kirovására jogosult hatóságok máig egymástól totál elszigetelten… Tovább olvasom