Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Elhunyt kismama: a férj nem érti, hogy történhetett ilyen - videó

Kecskemét – Nehezen dolgozzák fel a Bács-Kiskun Megyei Kórház Izsáki úti szülészetén a hétfői tragédiát. A delmagyar.hu-nak nyilatkozó ápolók elmondták, teljesen megdöbbentek az eset hallatán, és nem tudnak napirendre térni a történtek felett.

November 1-én a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által működtetett kórház Izsáki úti szülészetén elhunyt egy 26 éves, harmadik gyermekének életet adó édesanya. Az eddigi információink szerint a szülés normális módon zajlott, a fiatal anyuka egészséges gyermeket szült. Ezt követően azonban a szülőorvos nem tudta elállítani a vérzést, és hiába műtötték meg a kismamát, az éjszakai órákban belső vérzés következtében elhunyt az intenzív osztályon. A kórház igazgatója, dr. Svébis Mihály a tragédia miatt azonnali vizsgálatot rendelt el, annak kiderítésére, hogy mi okozta az édesanya halálát. Ennek lezárásáig a kórház nem nyilatkozik az ügyről.

A delmagyar.hu stábja csütörtökön felkereste az Izsáki úti kórház épületét. Az intézményben semmilyen rendkívüli intézkedést nem vezettek be, az ott dolgozók készségesen álltak rendelkezésünkre, és megmutatták az utat a szülészeti osztályra. Utunk során több ápolóval is sikerült néhány szót váltanunk, akik nagyon nehezen találták a szavakat, amikor szóba hoztuk a sajnálatos tragédiát. -„Megdöbbentő tragédia!" – ismételgették a szavakat, és hozzátették, a más osztályokon dolgozó kollégák is nagyon nehezen térnek napirendre a történtek felett.


Videó: Kecskeméti TV

A szülészet 4. emeletén található újszülött osztályon külön csengetésre jelent meg a nővérke, aki elmondta, ebben az esetben sajnos nem adhat információt arról, hogy a gyermeket kiadták-e már az édesapának, amit mi tiszteletben is tartottunk. Egy folyosón várakozó édesapától megkérdeztük, nem ijedt-e meg a történtek után, amire ő úgy válaszolt, elsőgyermekes apaként még könnyek is szöktek a szemébe, annyira letaglózta a hír, de egyúttal sajnálja az érintett orvosokat is, akik számára - ha más szempontból is - de szintén hatalmas tragédia lehet az eset.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Izsáki úti épületében dolgozó alkalmazottak nehezen térnek napirendre a történtek után.
A Bács-Kiskun Megyei Kórház Izsáki úti épületében dolgozó alkalmazottak nehezen térnek napirendre a történtek után.

Az ügynek folytatása lesz a rendőrségen is. Nyíkos Tamás főhadnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője honlapunknak elmondta, hogy a rendőrségre a tegnapi napon érkezett feljelentés egy közeli hozzátartozótól. A feljelentés alapján a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást rendelt el halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség bűncselekményének elkövetése miatt, ismeretlen tettes ellen.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház közleménye:

"Mély megrendüléssel adunk tájékoztatást egy szülőanya elvesztéséről.

2010-11-01-én a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházában elhunyt egy harmadik gyermekének életet adó édesanya.
Normál szüléssel, egészséges gyermekének világrajöttét követően fellépett vérzés. A folyamatos orvosi ellátás, többszöri beavatkozás ellenére az anya életét nem tudtuk megmenteni.
2011-11-01-én este az intenzív osztályon elhunyt.
A tragédia miatt azonnali vizsgálatot rendeltünk el, annak kiderítésére, hogy mi okozta az édesanya halálát.
A vizsgálat befejezéséig érdemben nem tudunk nyilatkozni.
A tények birtokában a későbbiekben tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot.

A családnak mély gyászában ezúton is szeretnénk kifejezni őszinte együttérzésünket.

Kecskemét, 2011-11-04


Dr Svébis Mihály
főigazgató
Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza"

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. 6664 2010. november 06. 09:56
  „68. Zérótolerancia: Köszönöm a hozzászólásodat, gyakorlatilag minden szavával egyetértek!!”
 • 69. bambinaXX 2010. november 06. 09:00
  „59! idézném magam: "De erről nem a pici baba tehet!!!"
  nyilván tudod, hogy vannak rizikófaktorok.. és sok az empírikus tapasztalat.. és ritka jelenség..
  nekem mesélte szülésznő, hogy volt kismamája, aki majdnem elvérzett pár perc alatt, mert a méhe nem akart összehúzódni a szülés után, pedig már a méhébe kapta az oxitocin injekciót.. te tudod biztosan, hogy
  a felmenőnél megtörtént ilyen eset nem örökíthető??”
 • 68. zérótolerancia 2010. november 06. 03:27
  „Nem voltam tanúja az eseményeknek, így nem tudom megítélni, hibázott-e valaki. Lehetséges.
  DE!
  Tudomásul kellene már végre venni, hogy 2010-ben is bele lehet halni szövődményes szülésbe. Szomorú, de ez a helyzet. Svájcban is meghalnak anyák, még akkor is ha mindenki mindent a lehető legjobban tesz.
  DIC. Valószínűleg. Halálozása 10-50% (USA-beli adatok).
  Szégyen a magyar egészségügy állapota? Igen. (Az orvosok szégyene? Részben. De sokkal inkább a birka népé. Azt kapják, amiért fizetnek, amit tűrnek. A magyar ember szinte mindennek hajlandó megadni az árát: bagó, telefon, plazmatévé, stb. Az egészségének nem. Szarból nem lehet várat építeni.) De szégyen az is, hogy az átlag magyar műveltsége, biológiai, egészségügyi ismeretei a bányászbéka segge alatt vannak méterekkel. Bizonyítja ezt a sok szakértő hozzászólás.
  A jelszó általában: "Az orvos nem isten!" Most mégis ezt várták szerencsétlentől. Nincs, és soha nem is lesz olyan orvos, aki mindenkit meg tud menteni.
  Intézeti szülés vs. otthonszülés. A kockázat nem nulla, csak alacsonyabb intézetben. A biztonsági öv és a légzsák bevezetése óta is halnak meg emberek autóbalesetben, mégsem tüntetnek az utcán ezekkel fel nem szerelt autókat követelve. Aki pedig úgy dönt, nem kapcsolja be, igya a levét.
  Ami pedig a családot illeti: Ostoba népség, rendkívül primitív gyászreakcióval. (Plusz némi nyereségvággyal.) Mindemellett minden részvétem a gyerekeké -mindháromé.”
 • 67. emilne.kovacs 2010. november 05. 20:55
  „Részvétem a családnak!

  A nagypapa nyilatkozata miatt szólnék csak. Az én édesanyám is a születésemkor halt meg, neki úgymond megszakadt a szíve. Ez annyit jelentett, hogy kapott valami gyógyszert, amitől elrepedt egy főverőér, és nem volt mit tenni. A későbbi vizsgálatok bebizonyították, hogy nagyon elvékonyodott egy szakaszon az érfal, ami már nem bírta a terhelést. Ez előbb utóbb mindeképp bekövetkezett volna, csak a terhesség és a szülés felgyorsította a folyamatot. Két nővéremmel együtt szinte a nagyszülők neveltek fel, mert apukánk folytatta a munkáját a mi megélhetésünk biztosítására. Természetesen rengeteg foglalkozott velünk, de ugye három lányt egy férfi nem bír egyedül munka mellett nevelni. Itt jönnek képbe a nagyszülők. A nővéreim szerettek egyedül (és apukám, de őt ugye nem sokat láttam). Sosem szólitottak a keresztnevemen, mert édesanyám nevét kaptam, és állítólag nem bírták a szájukra venni. De ez csak a kisebbik probléma volt, családban tökéletesen megfelelt a Hugi megnevezés. Engem mintha kihagytak volna mindenből, amikor ebéd volt, nekem mindig magamnak kellett még a kanalat is elővenni. A születésnapomat lazán elfelejtették, általában egész nap a temetőben ültek, és kapálták anyukám sírját. Esténként volt valami isten éltessen, de így kisbetűvel. Anyák napján mi a nagymamának adtunk virágot, de megjegyzés nélkül sose bírta megállni. A legenyhébb csak az "ezt anyád is láthatná, ha...." volt, és a szokásos sírás-rívás. A ballagásomra nem jöttek el, a diplomaosztómra sem. A nővéreimére igen. Félre értés ne essék, velük nincs semmi problémám, ők próbálták meg tompítani ezeket a bántásokat, de mivel én nem tudom mit veszítettem, mert sosem volt anyukám, nem tudom mit tehettem volna ellene. Most itt állok, harminc évesen, rendes férjjel, rendes munkával, rendes egzisztenciával, de biztos meggyőződésem, hogy sosem kell gyerek. Nem tudnám felnevelni, mert nem tudom hogyan kell. Én mindig csak a nővéreimmel bújtam össze, őket szerettem. Nem tudnék mit kezdeni egy kisbabával, mert olyan mély gyökeret vert bennem ez a nagyszülői szekálás, hogy félek, csak azt a mintát tudnám tovább adni. Félek, hogy erre a szegény kislányra is ilyen sors várhat, ha nem állítják le a nagypapát. Ha egy vadidegen kamerájába ilyent mond, vajon milyen ember lehet kamerán kívül. Nekem speciel a nagyapám jutott róla eszembe, és az elhatározásom, hogy nem akarok gyereket, csak még mélyebb lett.

  Csak ennyit szerettem volna mondani. Mégegyszer részvétem a családnak.”
 • 66. banew 2010. november 05. 17:55
  „64, 65. Higgyétek el az ember fájdalmában mond olyan marhaságokat, hogy kissé tisztább fejjel már szinte szégyenli. Mikor jöttek a rendőrök közölni, hogy meghalt a fiam, kapásból lehülyéztem őket, szegények meg azt sem tudták, melyik lábukra álljanak. Olyankor nem a jozan ész beszél. Sok erőt kívánok a gyerekek felneveléséhez, nehéz lesz elfogadtatni velük, hogy miért nincs anya. Mi sem értjük, hogy magyarázzuk el a gyereknek. Részvétem a családnak.”
 • 65. PokerFace 2010. november 05. 14:30
  „Nekem egyáltalán nem tetszik amit a nagypapa mondott,ki miért hibás? Két embernek kell a gyereket összehozni és ez a kis teremtmény nem tehet róla,hogy megfogant,ha már ilyen hülyén nézi a gyermeke halálát,hogy a kis unoka miatt halt meg a lánya....”
 • 64. Rori 2010. november 05. 11:20
  „Őszinte részvétem a családnak!
  A nagyapa meggondolhatná ki előtt,mit nyilatkozik!
  A két kisfiú végig hallgatta,hogy az ő pici testvérük miatt halt meg az anyukájuk?!
  Ezek után hogy fognak viszonyulni a kislányhoz?! Nekik is szeretni kell és támogatni a legkisebbet,de ilyen nagyszülői hozzáállás mellett hogyan? Remélem a nagyszülők is imádni fogják a kicsit!”
 • 63. SZERINTEM 2010. november 05. 11:05
  „fájdalom, érthetetlenség, elfogadás”
 • 62. Öszintenő 2010. november 05. 10:36
  „A szülés sok veszélyt és rizikót tartogat mindenki számára.
  A fekvételt hallgatva mélyen elgondolkodtam azon, hogy a babát teszi feleőssé a család"elvette tőlünk a lányunk" holott nem a kisbaba kérte, hogy megszülessen, hanem a szülei, a család akarták.”
 • 61. szil5 2010. november 05. 09:47
  „Otthonszülés / Geréb kontra kórház és pénzéhes orvosok.
  Számoljatok már kicsit! Vajon mekkora jövedelem kiesést jelentene az a pár otthonszülés a sok intézetivel összehasonlítva.
  Vegyétek már észre, hogy itt nem erről van szó. Egyébként Geréb ingyen dolgozik? Ha igen, akkor miből működteti a születésházat és miből él? Arről nem beszélve, hogy nem is igazán otthonszülésekről van szó, hiszen ő is betereli a kismamákat valamiféle intézetbe, ahol van legalább némi felszerelés. Csak még műtőre nem futotta.
  Fogadott orvos kérdése: ez azt jelenti, hogy az orvos 9 hónapig rendelkezésre áll. Ez egy olyan extra szolgáltatás ami nincs benne a munkaköri leírásában és fizetést sem kap érte. Ha valakinek erre van igénye akkor azt nyilván meg kell fizetni. Hogy ez törvénytelen és igazságtalan? Igen az. Az orvos magán célra használja az amúgy is szegény állami egészségügyet. Az a kismama, aki pedig beelőz mert van pénze, az hátrányos helyzetbe hozza a szegényeket. Ez korrekt?
  Mindkét fél etikátlanságot és törvényelenséget követ el.
  Kereslet/kínálat törvénye uralkodik. Kettőn áll a vásár. Lehet kérem csökkenteni a keresletet!! El lehet járni az SZTK-ba és szülni az ügyeletes orvosnál. Hogy lassan nincs működő egészségügy és orvos, tessék kérem feljebb kopogtatni ezügyben.
  Tudom most majd sokan mondják, hogy kit érdekel mi van máshol, de azért leírom, hogy is megy ez Svédországban. Egy UH vizsgálat a védőnő által a 16-20. hét között valamikor, slussz. Orvossal nem találkoznak a terhesség alatt, csak ha komplikáció van. (ezt azért a védőnők nem egyszer rosszul ítélik meg) A szülőszobába csak az utolso pillanatban mehetsz, ahol az akkor éppen ügyeletes szülésznőnél szülsz. 6 órával a szülés után pedig foghatod a gyereket és irány haza. Ha maradni akarsz még egy kicsit pihizni a családdal (mert hogy apuka is lakhat ugyanabban a kórteremben) akkor átmehetsz egy hotel részlegbe még pár napra - szigorúan pénzért.
  Mindez persze karnyújtásnyira az igen jól felszerelt műtőktől és az orvosoktól, akik ugranak ha kell. Szerencsére egyre több jól képzett magyar szülész szakorvos áll a svéd kismamák rendelkezésére.
  Otthon szinte senki nem szül, pedig törvény nem tiltja. Igaz drága, mert az állam nem támogatja (néhány megye kivételével, ahol viszont igen szigorú követelményeket állítanak az otthon szüléshez.) Szóval legtöbb helyen teljesen önköltséges. Korrekt módon nem dobálják ki az adófizetők pénzét olyan dolgokra, aminek a kockázata kisebb is lehetne.
  Ja és DIC-be Svédországban is bele lehet halni.
  Keményen hangzik, de ami az orvosoknak elfogadható % veszteség, az egy családnak egy életre szóló tragédia.
  Ezért dolgozunk az egyre jobb feltételekért, hogy ez ne így legyen.”
 • 60. nádiposzáta 2010. november 05. 09:42
  „Fájdalmas történet ,de nagy szülők és az apa ne taszítsa el magától a kisbabát ,baba részéről a legfájdalmasabb ezután az anya hiánya , még fokozzák a nagyszülők és az apa a baba fájdalmát.Ahogyan cseperedik fel a baba ,mindennap éreztetik vele a bajt ,és kiközösítik a családon belül?????? A gyászoló család gondolkozzanak már el . Ajánlom nézzék meg a tv-ben Animálplanet műsorában mikor vonulnak gnúk ,oroszlánok elkapják az anya gnút és pici kis állat árván marad ,hátha meglágyul a szívük ,az anyát senki nem tudja pótolni.”
 • 59. gróf 2010. november 05. 09:23
  „58. hozzászólás bambinaXX 2010.11.05. 09:14

  Ha az 40-s 50-s években bele halt valaki a szülésbe az ősei közül...aztán 2000 után szül simán 2 gyereket mint 3. generáció...ki gondolná a 3. szülés tragikus végkimenetelét?

  Majd azt mindenki eldönti 2 vagy 3 gyerek kell neki az életben...ne okold már Te is a babát.”
 • 58. bambinaXX 2010. november 05. 09:14
  „csak 1 kérdés: ha valóban volt már hasonló eset a családban (sőt: mind2 felmenő részéről) - volt e olyan ORVOS/Védőnő(?), aki tájékoztatta róla, hogy vele is megtörténhet ez?? és ilyen előzmény mellett biztosan akar-e még 3. gyereket válalni?
  egész család lehetnének, ha megelégszenek a kettővel.. De erről nem a pici baba tehet!!!”
 • 57. soligor 2010. november 05. 08:59
  „Szerintem ez egy gyászreakció a papa részéről , meg fogja gondolni magát és szeretni is fogja..........hallhatunk már ilyet.”
 • 56. lotusz 2010. november 05. 08:44
  „Tragédia ez , De annak a Férfinak, nincs igaza nem a kisbaba tehet a haláláról , el kéne gondolkoznia és rájöne, a kis csöppség nem tehet semmiről !!!”
 • 55. gróf 2010. november 05. 08:35
  „51. hozzászólás mazsolaszolo 2010.11.05. 07:47
  "bár a mai világban az is kicsit durva, ha valaki 26 évesen a harmadik gyerekét szüli..."

  Szokatlan, de nem durva...szerintem.”
 • 54. Nostradamus 2010. november 05. 08:04
  „Ha jól értem, még senki nem ment el megnézni a kislányt a családból? Azzal együtt, hogy ez valóban tragédia, sajnálom a gyereket, hogy anya nélkül, ilyen korlátoltak közt kell felnőnie, esetleg majd éreztetik is vele, hogy ő a "bűnös".
  A videóból nekem úgy tűnik, itt nem az orvoson múlott.”
 • 53. triniti 2010. november 05. 07:56
  „Nekem nagymamám hasonlóan járt mint az itt említett édesanya, és a mai napig 83 évesen is magát hibáztatja, mert az édesapja is őt hibáztatta. Nem lehet elmondani, micsoda fájdalom egy gyermeknek anya nélkül felnőni!
  Kívánom neki, és testvéreinek a legjobbakat, szerető, féltő, gondoskodó családot!

  A nagyszülőket pedig gyorsan kényszerkezelés alá, mihamarabb, mielőtt még nagyobb kárt okoznának a gyerekeknek!

  Egyébként őszinte részvétem a családnak!”
 • 52. kecskeméti2 2010. november 05. 07:53
  „Tegnap még nem szerettem volna előhozakodni, de: előjön itt kérem szépen a politikai elit felelőssége is. Aki volt már kórházban, pontosan tudja milyen balkáni állapotok vannak az alulfinanszírozottság, a szervezetlenség miatt. kevés az orvos, ami nem is csoda, kevés a nővér, zsúfoltak a kórtermek. Nagyon sajnálom a családot, nyilván hibázott az orvos is, de itt magasabbra is elvezetnek a szálak.”
 • 51. mazsolaszolo 2010. november 05. 07:47
  „47.: Durva dolog, bizony! Nem a baba tehet arról, hogy a mama meghalt (bár a mai világban az is kicsit durva, ha valaki 26 évesen a harmadik gyerekét szüli...), a nagypapa felfogása erősen korlátolt, hogyúgymondjam betegesen mereven viktoriánus. Henry James idejében dívott az, hogy a mama halála miatt az ártatlan gyerek bűnhődött, mert a hülye papa olyan idióta volt, hogy nem tudta feldolgozni a gyászt és könnyebb volt tönkretenni a gyereke életét. (Erről szól a Washington Square. A film kiválóan áthozza, hogy mekkora károkat képes okozni az ilyen felfogás egy gyerek egész életére nézve. Ráadásul ott a dicső fafejű papa orvos volt!)

  Naaaaa, az otthon szülés ellenző virágszálak? Mindenki kussol?! Geréb Ágnes a sitten végzi, csak mert egy rakás szülész nem keresheti magát gennyesre, ha újra visszaáll(na) a természetet sokezeréves és jól működő törvénye. Mennyivel jobb elvérezni egy kórházban, mint otthon? Semmivel. Akinek menni kell, annek menni kell és kész. Sem Isten, sem ember nem hozza vissza.

  Nyugodjék békében!”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KKSE: pénteken meglehet az ötödik győzelem

Péntek este 19 órai kezdettel a Pécsi VSK-PANNONPOWER együttesét fogadja bajnoki mérkőzésen a T.O.M.… Tovább olvasom