Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Zuschlag-per: befolyásolták az ifjúsági szakterületet

Az ifjúsági szakterület komoly politikai nyomásnak volt kitéve az ifjúsággal és a sporttal foglalkozó minisztériumban és utódszervezeteinél - mondta Topolánszky Ákos tanú a Zuschlag-per szerdai tárgyalási napján.
A politikai államtitkár az ifjúsági ügyekre "erős hatással volt" - mondta a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó perben Topolánszky Ákos, aki a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium kábítószerügyi koordinációért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott 1999 januárjától 2003 októberéig.

Fodor Endre tanácsvezető bíró a tanút Zuschlag János kérésére idézte be a bíróságra és az ifjúsági helyettes államtitkárság működésével kapcsolatban kérdezte.

A tanú hangsúlyozta: kizárólag a kábítószerügyi koordinációért felelős államtitkárságokon történtekről tud konkrétan beszámolni, a többi államtitkárságon történteket hallomásból ismeri. Zuschlag Jánossal és a perben szereplő egyesületekkel, azok pályázataival semmilyen kapcsolata nem volt - tette hozzá.

Mint mondta, a minisztériumot 2002-ben egy évig Jánosi György vezette, majd Gyurcsány Ferenc kinevezésével megváltozott a szervezet működése, mert szakmai egyeztetéseket és tanácskozásokat tartottak. A miniszter megpróbálta a politikai befolyást visszaszorítani, hatékony minisztériumi működést akart kialakítani. Gyurcsány Ferenc minisztersége elején a szakmaiságot helyezte előtérbe. Ez a helyzet 3-4 hónap után alapvetően megváltozott.

Ezután már a miniszterelnökségre készült Gyurcsány, ami már másfajta politizálást követelt - fűzte hozzá a tanú.

Ezt követően a tanácsvezető bíró felolvasta a tanú nyomozati szakban tett vallomását, amelyet megerősített Topolánszky Ákos.

Az ügyészek két alkalommal, mintegy16 órán keresztül hallgatták ki Topolánszky Ákost.

Vallomása szerint az Ifjúsági és Sportminisztériumban, majd az utódszervezeteinél Mesterházy Attila államtitkár érvényesítette a pályázatok esetén a politika érdekeit. A minisztérium által kiírt pályázatok szakmai értékelését követően a tárca politikai vezetése, jellemzően a politikai államtitkár, átnézte a nyertes listát. A politikai államtitkár ilyen alkalmakkor számon kérte, hogy meghatározott szervezetek lemaradtak a listáról, vagy ellenkezőleg, azt, hogy adott szervezetek szerepeltek rajta. Amennyiben feszült volt a viszony a politikai vezetés és a szakmai vezetés között, ez adott esetben "diktátum formáját öltötte", tehát a politikai államtitkár meghatározta, hogy mely szervezetet kell támogatni.

Nyomozati szakban tett vallomása szerint Mesterházy Attilától kapott ilyen jellegű politikai kéréseket, megrendeléseket, melyek után a listát át kellett dolgoznia a helyettes államtitkárságnak.

A Zuschlag-per szerdai tárgyalási napján befejeződött a tanúk meghallgatása. A per jövő kedden iratismertetéssel folytatódik.

A perben elsőfokú ítélet 2010 márciusában várható.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenty-film ávós hóhérokkal és trágyalével

A szovjet hősi emlékművet láthatta a bíboros 15 éven át az ablakából. Interjú Koltay Gábor rendezővel. Tovább olvasom