Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

A havannai templomfoglalók egyelőre nem távoznak

Nem távoznak egyelőre azok a kubai ellenzékiek, akik szerdára virradóra vették be magukat békésen a havannai Nuestra Senora de la Caridad bazilikába, bár letettek arról a követelésükről, hogy meghallgassa őket a pápa.
A 13 ellenzéki legalább azt szeretné elérni, hogy XVI. Benedek, aki március 26. és 28. között tesz látogatást a karibi kommunista országban, továbbítsa követeléslistájukat a kubai vezetésnek.

A templomfoglalók a székesegyház egyik elkülönített helyiségében tartózkodnak. Egyikük, Fred Calderón a többiek nevében amiatt panaszkodott, hogy az egyházi hatóságok nem hajlandóak élelemmel ellátni őket, holott ezt nem kérték ingyen. Ivóvizük van, de akciójuk kezdete óta egy falatot sem ettek.

A templomban az élet megszokott medrében zajlik. Az épület környékén nincs nyoma rendőri készültségnek.

Korábbi értesülések szerint a templomfoglalók a politikai foglyok feltételekhez nem kötött szabadon engedését, az elnyomás leállítását, az ellenzék üldözésének befejezését, valamint a bérek és nyugdíjak emelését követelik.

A havannai érseki hivatal rosszallását fejezte ki, mondván, hogy politizálásnak nincs helye egy templomban. Egyúttal azt is a templomfoglalók szemére vetette, hogy megzavarják a kubai hívők és más állampolgárok ünnepi hangulatát, amellyel a szentatya érkezését várják. Az érsekségi közlemény szerint az ilyen jellegű cselekmények törvénytelenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megindult az első eljárás Gorilla-ügyben

Vádemelési javaslatot tett a rendőrség Pavol Rusko egykori szlovák médiamágnás, volt gazdasági… Tovább olvasom