Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A katolikus egyház megújulását sürgetik

Megújulást sürgetett a német katolikus egyház több vezetője az elmúlt hetekben napvilágot látott szexuális bűncselekmények nyomán.
Hétfői sajtóértesülések szerint az előző napi prédikációk legfőbb témáját az elmúlt évtizedekben egyházi személyiségek által kiskorúakkal, illetve fiatalokkal szemben elkövetett szexuális visszaélések jelentették, és több egyházi vezető is a történtek teljes feltárása, illetve a katolikus egyház megújulása mellett emelt szót.

Többen úgy értékelték, hogy a kialakult válság egyben esély is lehet a megújulásra.

Reinhard Marx müncheni érsek szavai szerint a történtek minden hívőt megráztak. Az érsek úgy értékelte, hogy a húsvét előtti böjt időszaka az egyház számára valójában a vezeklés időszakává vált, és a tanulságok levonására szólított fel.

A würzburgi püspök, Fiedhelm Hofmann súlyos bizalomvesztésről beszélt, és elsődleges feladatnak az egyházzal szembeni bizalom helyreállítását nevezte. Ludwig Schick bambergi érsek általános megújulást sürgetett, ugyanakkor hangsúlyozta: könyörtelenül fel kell tárni, hogy mi vezetett a történtekhez.

A katolikus egyházon belüli, az egyházi vezetést olykor élesen bíráló, Wir sind Kirche (Mi vagyunk az egyház) nevű népi mozgalom Würzburgban tartott közgyűlésén a következmények vállalására szólította fel az egyházat. Az Ausztriában alakult és Németországra is átterjedt, a II. vatikáni zsinat alapján egyházi megújulást sürgető mozgalom határozatban sürgette az egyházon belüli szexuális oktatás új alapokra helyezését, és a papi nőtlenség, a cölibátus esetleges felülvizsgálatára utalva átfogó vita mellett emelt szót.

A mozgalom szóvivője, Christian Weisner egy hétfői interjúban leszögezte: szoros figyelemmel kísérik, hogy a német katolikus egyház által bejelentett megelőző, illetve az áldozatok megsegítését célzó intézkedéseket betartják-e. A szóvivő úgy vélte, hogy XVI. Benedek pápának személyesen kellene felelősséget vállalnia a történtekért, és felvetette a katolikus egyházfő esetleges lemondásának lehetőségét is.

Ezzel egy időben vált ismerté, hogy az alsó-szászországi Emslandban felmentettek hivatalából egy papot, aki szexuális visszaéléseket követett el. Az osnabrücki püspökség közlése szerint a szóban forgó pap saját maga jelentkezett az államügyészségen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy NATO-helikopter

Katonákkal a fedélzetén hétfőn lezuhant a NATO egyik helikoptere Afganisztán déli részén - közölte a… Tovább olvasom