Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 26°C Még több cikk.

Harckocsik támogatta katonák lőnek tüntetőkre Szíriában

Harckocsik támogatta gyalogos egységek vettek körül két várost és több falut Szíria középső részén vasárnap, miután tüntetések kezdődtek. Gépfegyverekből lőttek a tüntetőkre, és három két ember halálát okozták, több tucatnyian pedig megsebesültek - közölték emberi jogi aktivisták és szemtanúk.
A Homsz város közelében fekvő Rasztan és Talbiszeh városokat, valamint a köztük lévő falvakat harckocsik vették körül. A hadsereg lezárta a Homszba vezető autópályát is.

"Katonák vannak mindenütt Talbiszehben. Betörnek házakba, és őrizetbe vesznek embereket. Azt mondják, a katonák rálőttek egy egyetemi diákokat szállító mikrobuszra, amely Talbiszehbe tartott, és hogy holttestek fekszenek a műúton, de senki sem hagyhatja el a várost, hogy utánajárjon ennek" - mondta a 60 ezer lakosú város egyik lakosa telefonon nyilatkozva.

Egy rasztani lakos arról számolt be, hogy a város legnagyobb kórháza tele van sebesültekkel, de akit nem tudnak ellátni, azt sem tudják átszállítani más kórházba, mert heves a harckocsitűz a városban.

Bár Rasztan egy viszonylag fejlett városa az országnak, nincs villanyáram- és vízszolgáltatás, nincs internet, a legtöbb telefonvonal nem működik, miként a mobilhálózat sem. Megszokott lépése a hadseregnek, hogy ha egy várost meg akar ostromolni, előbb leállítja ezeket a szolgáltatásokat - mondta egy ügyvéd.

A szíriai rezsim által bevezetett korlátozások miatt külföldi tudósítók nem tudják más forrásból megerősíteni ezeket a jelentéseket.

Legutóbb pénteken voltak jelenős rendszerellenes tüntetések Szíria több városában, köztük Rasztanban is, ahol több ezren vonultak az utcára. A rendfenntartó erők feloszlatták a demonstrációkat, amelyeken emberi jogi aktivisták szerint legalább 12 ember meghalt.

A tíz hete tartó kormányellenes mozgalom elfojtásában már több mint ezer ember meghalt, és 10 ezret őrizetbe vettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Franciaországban három gyanús hasmenéses megbetegedést észleltek

Franciaországban három olyan ételmérgezéses esetet észleltek, amelyek összefüggésbe hozhatók a… Tovább olvasom