Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Madoffot lepte meg leginkább, hogy nem kapták el

Leginkább Bernard Madoff befektetési csalót lepte meg, hogy a tőzsdefelügyelet (SEC) ellenőrei a korábbi években nem kapták el Ponzi-trükkön alapuló csalássorozata miatt - egyebek mellett ez derült ki a SEC által nyilvánosságra hozott vizsgálati anyagokból.
A The New York Times hétvégi jelentése szerint Madoff - aki márciusban vallotta be a bíróság előtt, hogy bűnös, 150 évi börtönre ítélték - egy nyári börtöninterjúban úgy fogalmazott: időnként az volt a benyomása, hogy a SEC ellenőreinek eszükbe sem jutott, hogy Ponzi-sémát működtet.

Az egykori üzletember legalább 65 milliárd dolláros kárt okozott befektetők ezreinek, akiket a piramisjátékra hasonlító Ponzi-trükkel csapott be; fantom bevételeket produkált látszólagos tőzsdei ügyletekből, miközben a korábbi befektetők magas hozamát az új áldozatok pénzéből fizette ki.

A jelenleg egy észak-karolinai börtönben büntetését töltő volt üzletember a nyáron arról is beszélt, hogy túl nagy tekintélye volt a tőzsdén, ezért fel sem tételezték róla, hogy másokat becsapott. Madoff szerint a tőzsdefelügyelet szakemberei a legalapvetőbb dolgokat sem ellenőrizték le a cége körül, amit ha megtettek volna, rájöttek volna a csalásra.

A SEC több mint 6 ezer oldalnyi interjút, levelezést és e-mail üzenetet, továbbá telefonbeszélgetések szövegét és egyéb háttéranyagokat tett közzé a 10 hónapja tartó Madoff-nyomozásról.

A vizsgálat során megállapították, hogy a SEC 1992 óta hat megalapozott panasszal foglalkozott Madoff kapcsán, de egyszer sem sikerült az igazságot feltárni. Az is kiderült, hogy Madoff nem fizetett le senkit, és nem szabotálta a SEC ellenőrzéseit.

Madoff - aki két interjút adott letartóztatása után a börtönben - elmondta: két ellenőrzés idején is úgy érezte, hogy napok, esetleg órák kérdése, és letartóztatják. A 2004-es és 2006-as vizsgálat idején is meg volt győződve, hogy ellenőrzik üzletkötéseinek részleteit a Wall Street központi adatnyilvántartásában, de erre, legnagyobb meglepetésére, nem került sor.

Madoff - aki a New York-i Nasdaq elektronikus tőzsde igazgatója volt - az egyik interjúban azt mondta, büszke a pénzügyi szférában elért eredményeire, de tisztában van vele, hogy hírnevét lerombolta.

A csaló arról is beszélt a SEC főfelügyelőjének, H. David Kotznak: annak dacára, hogy a felügyelet ügyetlenkedéseinek köszönhetően sorozatban megúszta a vizsgálatokat, az ellenőrzések mindig rémálmot jelentettek számára, minden egyes alkalommal félt, hogy lebukik. Egy idő már csak arra vágyott, hogy véget érjen ez az állapot. Úgy fogalmazott, "bárcsak 6 vagy 8 évvel korábban elkaptak volna".

A 16 éven át folytatott Madoff-csalássorozat körüli nyomozás még nem zárult le. David G. Freihling - aki Madoff könyvelője volt 1991 és 2008 között - az ügyészség közlése szerint a jövő héten fogja bűnösnek vallani magát, azt ígérte, együttműködik a nyomozókkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Isza Jamadajev autóbalesete

Isza, a csecsenföldi Jamadajev-klán jelenlegi feje autóbalesetet szenvedett vasárnap Moszkvában, és… Tovább olvasom