Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Snowden patthelyzetbe került Moszkvában

A férfi aSeremetyjevo repülőtéren van, mivel útlevél nélkül nem vásárolhat repülőjegyet, és nem léphet be Oroszország területére sem.
Garzón nem vállalja Edward Snowden jogi képviseletét

Nem vállalja Edward Snowden jogi képviseletét Baltasar Garzón, a híres spanyol exbíró, akinek madridi ügyvédi irodája ezt szerdán jelentette be.

Az Ilocad nevű ügyvédi iroda, amelynek vezetője Garzón, bejelentette, hogy a látványos emberi jogi ügyekben korábban nagy nevet szerzett volt spanyol vizsgálóbíró nem vállalja az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjának, az egyesült államokbeli titkos adatgyűjtés kiszivárogtatójának a jogi védelmét. Garzón még hétfőn jelezte a sajtónak, hogy ezzel kapcsolatban már kapott felkérést Snowdentől, akkor még csak annyit mondott, hogy megvizsgálja az ügyirat dossziéját, mielőtt döntene.

Szerdán azonban már bejelentette, hogy nem vállalja az ügyet, de hozzátette: folytatja Julian Assange-nak, a WikiLeaks hírportál ugyancsak nagy botrányt kavart alapítójának a védelmét a "tájékoztatási és szólásszabadság alapvető jogának" az oltalmazása érdekében.

Az 57 esztendős Garzón azzal szerzett hírnevet, hogy számos emberi jogi és korrupciós ügyben alaposan "felkavarta a vizet". Annyira, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság tavaly februárban tizenegy évre eltiltotta a bírói hivatástól, mivel a vád szerint Garzón engedélyezte, hogy illegálisan rögzítsék ügyvédek beszélgetéseit.

Garzón leginkább arról ismert, hogy bíróság elé akarta állítani Augusto Pinochet volt chilei diktátort, ezért kérvényezte Nagy-Britanniától, hogy adják ki Spanyolországnak. 1998-ban sikerült elérnie az emberi jogok súlyos megsértésével gyanúsított Pinochet őrizetbe vételét Angliában.

Korábban

Edward Snowden, az amerikai titkosszolgálatok kiszivárogtatással vádolt volt alkalmazottja patthelyzetbe került a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren, mivel útlevél nélkül nem vásárolhat repülőjegyet, és nem léphet be Oroszország területére sem - értesült szerdán az Interfax orosz hírügynökség.

Egy Snowden környezetéből való, meg nem nevezett hírforrás szerint a férfinak semmilyen személyi azonosításra alkalmas dokumentum nincs a kezében, így nem tudja elhagyni a Seremetyjevo nemzetközi repülőtér tranzitzónáját, ahol a múlt vasárnap óta tartózkodik. Amerikai útlevelét a washingtoni hatóságok még vasárnap bevonták, azaz érvénytelennek nyilvánították.

Az Egyesült Államok titkosszolgálatainak kiterjedt internetes adatgyűjtését leleplező informatikus a múlt vasárnap Hongkongból érkezett az orosz fővárosba az Aeroflot járatával, s azóta senki sem látta. Snowden nem szállt fel a légitársaság hétfői havannai járatára, amelyre a továbbutazáshoz helyet foglalt magának és sajtóértesülések szerint a kíséretében levő Sarah Harrisonnak, aki a WikiLeaks kiszivárogtató portál jogi munkatársa.

Egyes értesülések szerint Snowden mindössze 72 órát tartózkodhat a moszkvai repülőtér tranzitzónájában, és ez az időtartam hamarosan lejár. Megfigyelők szerint ugyanakkor nem világos, hogy a tranzitban tartózkodást milyen jogszabály korlátozza.

Az Edward Snowden tartózkodási helye után nyomozó orosz újságírók, köztük a Rosszija 24 hírtelevízió munkatársainak tudomása szerint az amerikai férfi nincs a Seremetyjevo területén lévő, tranzitutasoknak fenntartott szállodában. Az újságírók azt feltételezik, hogy a moszkvai repülőtér szolgálati helyiségeiben bujkál.

A Snowden-sztorit az orosz sajtóban már a Terminál című amerikai film történetéhez hasonlítják, amelynek főszereplője hónapokra a New York-i John F. Kennedy reptéren reked érvénytelenné vált útlevelével.
Snowden ellen a múlt héten az USA-ban büntetőeljárást indítottak, és kiadását kérték Hongkongtól. Washington azóta Moszkvát is erre szólította fel.

Vlagyimir Putyin orosz államfő ugyanakkor kedden Finnországban közölte, hogy országa nem szándékozik kiadni az Egyesült Államoknak a volt amerikai titkosszolgálati alkalmazottat, mondván, a két ország között nincs érvényes kiadatási egyezmény. Egyúttal arra szólított fel, hogy az USA-ban ne lovagoljanak a kiadatás kérdésén. Az orosz elnök azt is megerősítette, hogy Snowden továbbra is a Seremetyjevo repülőtér tranzitzónájában tartózkodik.

Snowden szivárogtatta ki a The Guardian brit és a The Washington Post amerikai lapnak az internetes kommunikáció amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett kiterjedt megfigyelésének részleteit. A 30 éves férfit pénteken kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával, valamint azzal vádolták meg az amerikai hatóságok, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel.

A Rosszija 24 hírtelevízió arról számolt be, a venezuelai elnök felajánlotta, hogy menedékjogot ad Snowdennek, aki azonban ezt nem kérte. Az amerikai volt titkosszolgálati alkalmazott korábban Ecuadorhoz fordult ilyen kérelemmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brazília egész területén újabb tüntetésekre készülnek

Ellenállásba ütközik a brazil elnök politikai reformokról szóló népszavazási terve a hetek óta zajló… Tovább olvasom