Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Apátfalván találtak még egy olimpikont

Apátfalva - Herczeg István emléktáblájának hétvégi avatásán kiderült: a falunak van még egy olimpikonja.
A táblát, mint megírtuk, az apátfalvi születésű makói önkormányzati képviselő, Molnár László kezdeményezte, és Szigeti Márton kőfaragó készítette el; a helyi általános iskola falára került. Herczeg István 1887-ben született a községben, és az 1912-es stockholmi olimpián szerzett ezüstérmet a tornászcsapat tagjaként.

Az, hogy a falunak van még egy olimpikonja, az avatás reggelén derült ki: az iskola pedagógusai közül hívták fel a figyelmet néhányan az 1964-es tokiói olimpián 5. helyezést elért maratoni futóra, Sütő Józsefre. Molnár László ezt követően megkereste a sportoló Apátfalván élő rokonát, Sütő Rozáliát, akitől megtudta, hogy a 70-es éveiben járó egykori sportoló Balatonszárszón él, és évente kétszer-háromszor látogat haza. Kiderült az is, hogy a hivatalos olimpiai dokumentumokban azért nem apátfalviként, hanem makóiként szerepel, mert a városi kórházban született – gyermekkorát azonban a faluban töltötte.

Az olimpiai megemlékezés szervezői most azt tervezik, ha Sütő József legközelebb hazalátogat, meghívják a könyvtárba, hogy tartson előadást sportolói múltjáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoborral emlékeznek a Ruzsán lezuhant lengyel repülőgépről

Brzózka Marek lengyel származású szobrászművész műalkotását avatják fel Ruzsán pénteken. Mareknek makói kötődése is van: a Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnáziumban dolgozik rajztanárként. Tovább olvasom