Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Beadta a fürdőprojekt második körös pályázatát Makó

Makó - Beadta a fürdőprojekt második körös pályázatát Makó, a fürdő építése az ősszel megkezdődhet - mondta a város polgármestere hétfői sajtótájékoztatóján.
Buzás Péter (MSZP - Polgári Szövetség Makóért) az eddigi eredményekről elmondta: első körben 2008 szeptemberében nyert a projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Regionális Operatív Programja (DAOP) pályázatán. Az idén augusztus 13-án beadták a második fordulóra is a szükséges anyagot, az eredményt október végére várják.

Közben májusban meghirdették a beruházás kiviteli munkáira a közbeszerzést, amelyre 9 ajánlat érkezett. Ezek értékelése megkezdődött, várhatóan szeptemberben lesz eredményhirdetés. Ezt követően megkezdődhet a munka, a 18 hónapos építkezés után 2011 tavaszára várható az új fürdő átadása - tette hozzá a polgármester.

A régi fürdő területére a csaknem 10 ezer négyzetméteres alapterületű épületet Makovecz Imre tervezte. Először valamivel nagyobb, csaknem 12 ezer négyzetméteres fürdőt álmodott meg a Kossuth-díjas építész, de azt a költségek csökkentése miatt át kellett tervezni.

A makói fürdő fő profilja a jövőben a gyógyászat, a gyógyiszap és a rehabilitációs kezelés lesz. A bővítés 3,2 milliárd forintba kerül majd, 50 százalékos európai uniós támogatással. Az önerőt az önkormányzat kötvénykibocsátással teremti elő. A fejlesztésnek köszönhetően 400-500 új munkahely jöhet létre.

A makói fürdő forgalma az elmúlt években dinamikusan növekedett: 2006-ban 253 ezer vendéget fogadtak, tavaly és tavalyelőtt már több mint 300 ezren látogattak el a létesítménybe. A vendégek között jelentős a szomszédos romániai településekről érkezők száma, tavaly voltak olyan nyári napok, amikor a látogatók 80 százaléka a szomszédos országból érkezett - tudatta Buzás Péter polgármester.

Olvasóink írták

 • 6. szisszka 2009. augusztus 19. 08:17
  „Nem kell kívülről nézned,mert a makói lakcímmel rendelkező személyek olcsóbban bemehetnek!!!!”
 • 5. nagyi8 2009. augusztus 18. 18:28
  „Csúsztatás, csúsztatás hátán.
  De ehhez már hozzászokhattunk Balatonöszöd óta.....

  A pályázat 3 fordulós. A 3. forduló Brüsszel, ahol a Buzás-MSZP-PSZM(SZDSZ) az 1.6 milliárdért pályázik.

  A lakosság nem akarja a Buzás-MSZP-PSZM(SZDSZ)-erőszak fürdőt. A makói lakosságból eddig mintegy 6´000-en aláírták, hogy olcsóbb fürdőt szeretnének. Az engedélyezett petícióról a Buzás-Erőszak-Önkormányzat hivatalosan tájékoztatva lett. Igen, 6´000 már több, mint mennyien az Erőszak-Buzásra szavaztak 2006-ban (akkor 5´000 szavazatot kapott).

  Az EU-Parlament hivatalosan megerősítette levélben, hogy a makói lakosság panaszát kivizsgálják Brüsszelben. Mert ugye jó MSZP-szokás szerint, 2008.02.08.-án beadták a pályázatot, hogy utána májustól megrendezzenek 5 - színházi - lakossági fórumot a lakosság véleményéről. A főrendező természetesen az MSZP-PSZM(SZDSZ) volt. Ezt így tanították a diktatúrában, s ma is ez él az alkalmazásban. A brüsszeli levelet bemutatta a lakosság a Délvilágban, aki közölte, hogy nem teszik közzé a hírt. Tehát teljes média fedezetet élvez a Buzás-MSZP-PSZM(SZDSZ)-erőszak-fürdő Makón.

  **********

  A város 3 milliárd kölcsönt vett fel, a szükséges 1.6 milliárd helyett. Vajon hova lesz az a pénz?

  A CHF romlás miatt egy hét alatt a felvett kölcsön kb. egy milliárddal nőtt, anélkül, hogy egy kapavágás történt volna. Ennyit az ,,okos" pénzügyi tanácsadókról.

  ****
  A fürdő adatai szerint a gyógyászatot a - Buzás vezetése alatt - gyakorlatilag megcsonkolták. P.l. Az iszappakolás 70-80%-ban lecsökkent.

  **********

  A családosok már ma sem tudják megfizetni a Buzás-luxust. A fürdő statisztika szerint alig 15%-a a látogatóknak családos. Családellenes az MSZP-SZDSZ-PSZM makói fürdő politikája.

  ******

  Az új fürdőt a Buzás-tanácsadói évi 430´000 látogatóra tervezték, akik egyenként Kb. 2´500.- forintos belépőt fizetnének. Ez alatt veszteséges lesz. Ezt mi nem hisszük el. A levegőből kapott adatok ezek.

  Ma a fürdő évi vesztesége kb. 150´000´000 forint. Tíz év alatt a Buzásék 1-2 milliárdos veszteséget okoztak, csak evvel a városnak. Mórahalom hasonló kaliberű, de nyereséges. Ők vigyáztak a lakosság pénzére.

  Az új fürdő vesztesége kb. 4-500´000´000-ra várható évente. Majd a veszteséget kifizettetik adóemeléssel velünk.

  *****

  Az Önkormányzat csúsztatott a Makói Hírek 2008-05-23.-i számában, miszerint a lakosság megnézheti a Városházán a terveket. Nem adták ki. Bírósági tárgyalás is folyik ellenük. www.tasz.hu alatt a tárgyalási jegyzék. A bírósági ügy már közel egy éve tart.

  ******
  A mai napi fürdő adatok: kb. 40 román autó és 10 egyéb külföldi. Autónként 3 személyt számolva ez 150 külföldit ad. Hol van ez a 2-3´000-tőL?????

  ******

  A pályázat a 2. fordulóban is nyerni fog az MSZP-SZDSZ-alatt.
  Reméljük a 3. fordulóban Brüsszelben a lakossági panasz megálltja a giganomániát.

  .”
 • 4. ja 2009. augusztus 18. 09:34
  „Pedig volt arrol szó,hogy a makóiak olcsóbban mehetnek a fürdőbe,úgylátszik ez a fiókaljánmaradt,vagy megvárják az újfürdőt és adnak a 3000-böl 100ft-ot?ezitt a nagy kérdés???”
 • 3. micocity 2009. augusztus 17. 22:05
  „A fideszes Makovecz évek óta nagyon jól "együttműködik" Buzással!!
  Nem érdekes ez????”
 • 2. banew 2009. augusztus 17. 16:50
  „Igen, sajnos, csak ők tudják megfizetni a belépőket. Gondolom, az új fürdőnek is lesznek olyan árai, hogy azt mi makóiak csak nézni tudjuk, kifizetni nem. Mi a fenének kellett Makovecz-cel terveztetni, arany áron, holott sztem vannak itt is jól képzett, ötlet dús építészek. akik örömmel megcsinálták volna. Minek tanulnak, ha az ország másik végéből szereznek tervezőt? Makovecz munkadíjáról még sose esett szó, nem érdekes ez??? pár forintot elkért biztos. Kell a fürdő, kell a felújítás, nagyon kell, de ésszel nem lehetne??”
 • 1. sauron2 2009. augusztus 17. 16:22
  „"tavaly voltak olyan nyári napok, amikor a látogatók 80 százaléka a szomszédos országból érkezett" sajnos ....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 évvel ezelőtti áron viszik a vöröshagymát

Makó - Kilóját 80–100 forintért tudják eladni a vöröshagymának a makói termelők. Ez az összeg… Tovább olvasom