Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Félmilliárdos fejlesztés az ASS-nél

Először egy új csarnokkal, huszonöt munkahellyel bővül a bútorokat gyártó makói ASS üzeme, de a másfél év alatt megvalósuló félmilliárd forintos bővítésnek ez csak az első állomása. A következő hetekben az asztalosbrigád létszámát bővítik – a növekvő külföldi megrendelések miatt.
Ritkaság: női hegesztőmunkás. Medgyesi Györgyné szerint kiváló kollektíva várja az új munkatársakat. Fotó: Segesvári Csaba
A makói Medicor egykori csarnokának megvásárlásával kezd nagyszabású fejlesztésbe a világ számos országába exportáló bútorgyár, az ASS. A jelentős, 17 százalékos munkanélküliségi rátától szenvedő Makó számára ez már néhány héten belül huszonöt új álláshelyet jelent – tudtuk meg Gábor Zoltántól, az ASS Berendezési Rendszerek Bt. ügyvezetőjétől.

– Cégünk évről évre mind több megrendelést vállal, ezért kell most is fejlesztenünk termelőkapacitásunkat, így a rövidesen birtokunkba kerülő új csarnokkal asztalosműhelyünket bővítjük, ide húsz új munkatársat várunk. Emellett bővíteni szeretnénk az iskolatábla-összeszerelő brigádunk állományát is, itt öt új állást hirdetünk meg, de folyamatosan van felvétel, más-más munkaterületekre is fogadjuk a jelentkezőket – sorolta az igazgató. Azt is elárulta: cégük másfél éven belül közel félmilliárd forintos bővítést tervez, ezzel az ország legnagyobb bútoripari vállalkozásai közé lép a már most is háromszáz főt foglalkoztató makói ASS.

A bútorgyár kapacitása: évente kétszázezer szék, százezer asztal és több tízezer bútor. A német tulajdonban lévő vállalkozás elsősorban exportra termel, a német nyelvterületről mindennaposak a megrendelések, de rendszeresen szállítanak makói bútort Csehországba, Hollandiába, Olaszországba, sőt Makón gyártott iskolatáblára írnak amerikai diákok is.

– Egyelőre nem kell félnünk az olcsóbb, rosszabb minőségű kínai dömpingárutól. Bár az árversenyt nem tarthatjuk az Ázsiából Európába irányuló importtal, de egyedi fejlesztéseinkkel és a cégünket jellemző gyors vállalási határidővel sok igényt még csak a hozzánk hasonló vállalkozások tudnak kielégíteni. Éppen ezért van szükségünk sok, jól képzett szakmunkásra – fogalmazott az ügyvezető.

Magyar, sőt Csongrád megyei diákok is élvezhetik bútoraik kényelmét, hiszen a hetekben szerelték fel ASS-padokkal a Szegedi Tudományegyetem egyik előadótermét, és itt gyártották a vásárhelyi uszoda lelátójának székeit is. Az egyedi bútorokat egyébként tervezőcsapat állítja össze igény szerint, a munkafolyamatok egy részét robotok, komputervezérelt gépsorok végzik el.

Igazi kuriózum is akad a munkások között: a hegesztők egyike ugyanis nő.
– A férjem mellett tanultam meg a hegesztést, otthon ugyanis kertkaput készítettünk, és én voltam a segédje. Megkedveltem ezt a munkát, ezért vállaltam két éve ilyen állást is. Egyébként nagyon jó a kollektíva, várjuk az új munkatársakat is – mondta Medgyesi Györgyné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagylak díszpolgára

Harmincöt éves közéleti munkájának elismeréseként idén Gyulai Ferenc Sándor alpolgármester kapta a… Tovább olvasom