Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Félmilliót ad Makó a kárpátaljai óvodára

Makó - 500 ezer forinttal segít Makó önkormányzata abban, hogy a kárpátaljai Beregrákoson magyar nyelvű óvoda létesüljön. A kezdeményezést nem támogatta mindenki. A helyi rendszerváltás 25. évfordulójára készülve pedig a hazai demokrácia állapotát is megbeszélték a képviselők.
Perleczki Bélánéra, Ambrózfalva elhunyt polgármesterére emlékeztek a rendkívüli testületi ülés elején a makói önkormányzati képviselők. Farkas Éva Erzsébet polgármester bejelentette, hogy a többcélú kistérségi társulás 3,4 millió forintot ad arra, hogy a kórház két új műszert vásárolhasson. Makó eldöntötte, pályázatot nyújt be a Nemzeti Kulturális Alaphoz, hogy támogatást szerezzen az idei, 25. hagymafesztivál megrendezéséhez. Barna Gábor kabinetvezető Török Miklós képviselő (DK) kérdésére válaszolva közölte, a kabinetirodának van B terve arra az esetre, ha nem nyer a pályázat, a fesztivált mindenképp megrendezik.

Egy tartózkodás mellett döntötték el a képviselők, hogy Hadik Magda szobrászművész Ságvári-szobrát mostani helyéről átviszik a múzeumba. A testület elfogadta a körzet képviselőjének, Marosvári Attilának (PSZM) a javaslatát arról, hogy az áthelyezéssel egy időben rendezzék a területet. Török Miklós bejelentette: pártja ünnepséggel szeretné elbúcsúztatni a szobrot, így arra kéri az önkormányzatot, idejében szóljanak, mielőtt vinnék az alkotást.

Makó 500 ezer forinttal járul hozzá a kárpátaljai beregrákosi magyar nyelvű óvoda létrehozásához. Török felvetésére – miért a helyi civileknek szánt pénzből támogatnak egy „külföldi" célt – Weszelyné Végsheő Henriett (Fidesz) arra figyelmeztetett, fontos a magyarság támogatása. Saját alapjából ő is, valamint Kovács Sándor és Kádár József (Fidesz) is kiegészítette az adományt. Az önkormányzat – mint a kabinetvezető közölte – nem a civileknek szánt pénzből, hanem tartalékalapjából segíti az óvodát.

Vitát váltott ki a helyi rendszerváltozás 25. évfordulójának méltó megünneplésével kapcsolatos javaslat is. A DK képviselője azt mondta, 1989-ben kiáltották ki Magyarországon a köztársaságot, amelynek mára a romjai maradtak meg, az intézmények hatáskörét csorbította a kormány, így ünneplésre nincs ok, csak nosztalgiára. Az akkori események egyik résztvevője, a város első szabadon választott polgármestere, Sánta Sándor (Fidesz) arra emlékeztette Török Miklóst, hogy ha nincs rendszerváltozás, a DK sem létezhetne. Sánta és Toldi János (Fidesz) is visszautasította, hogy a demokrácia ma Magyarországon csorbulna.

A testület döntése nyomán a helyi roma nemzetiségi önkormányzat részt vállal a közfoglalkoztatásból: szervezésében 15 fő Honvéd városrész közterületeit, utcáit fogja gondozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jó a makói gumigyár ivóvize

Szennyeződést találtak a Continental makói üzemének ivóvizében – írta szerdán kiadott közleményében az Alföldvíz Zrt. Tovább olvasom