Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Forgalomlassító tüntetés a makói városháza előtt

Egy órán át lassították tegnap délelőtt a 43-as főútvonal forgalmát a makói városháza előtti körforgalomnál azok a tüntetők, akik helyi fideszes önkormányzati képviselők invitálására követelték, hogy tiltsák ki a kamionokat Makóról és építsék meg mielőbb az elkerülő utat.
Egy órán át lassították tegnap délelőtt a 43-as főútvonal forgalmát a makói városháza előtti körforgalomnál azok a tüntetők, akik helyi fideszes önkormányzati képviselők invitálására követelték, hogy tiltsák ki a kamionokat Makóról és építsék meg mielőbb az elkerülő utat. A tiltakozók többször okoztak torlódást demonstrációjukkal.

Különleges módon tiltakozott tegnap délelőtt néhány makói fideszes képviselő, illetve több, velük rokonszenvező a 43-as főútvonal elviselhetetlen forgalma miatt – az elkerülő út mielőbbi megépítését követelve. A résztvevők elől-hátul egy-egy papírlapot tűztek magukra egy-egy nagybetűvel, és ha felsorakoztak egymás mellett, szemből a Ki a kamionokkal!, hátulról pedig az Elkerülő utat! követelést lehetett összeolvasni a betűkből. Igazán különlegessé azonban az tette a demonstrációt, hogy a tüntetők a városháza előtti körforgalmi csomópontot járták be a zebrákon át körbe-körbe, közben a járdán meg-megálltak, hogy el lehessen olvasni a feliratokat.

„Úgysem lesz elkerülő út!"

A tüntetést sokan figyelték a makói belvárosban, néhányan időről időre csatlakoztak is hozzá. Az egyik nézelődő, a nyolcvankilenc esztendős nyugdíjas kefekötő, Hortobágyi József nem csatlakozott a menethez, mert – mint mondta – szerinte úgysem lesz itt elkerülő út, felesleges tüntetni, a kamionoknak meg valahol mégiscsak el kell menniük. Ugyanakkor egyetértett azzal, hogy ez a forgalom elviselhetetlen. Szerinte a teherforgalmat inkább vasútra kellene terelni, de úgy vélte: arra is hiába várunk, hogy megépüljön az az itteni híd, ami vasúti összeköttetést biztosítana Romániával.

Amikor a csapat az átkelőn haladt át, igencsak lassan, ráérősen lépdelt. A forgalom ilyenkor pillanatok alatt bedugult. Az autók természetesen megálltak, de sokan nem bírták cérnával és dudálni kezdtek – főleg a kamionsofőrök. Egy autós ki is szólt a sétálóknak: „Tüntettek, nincs jobb dolgotok?!" Ők azonban ballagtak tovább békésen. A tüntetés helyszínén megjelent Kotroczó Béla ügyvéd is, akitől megtudtuk: ilyen demonstrációra, ha így jelentik be, nyilván nem kapnak engedélyt a tiltakozók, ő viszont azt találta ki, hogy a tér városháza és Korzó felőli két oldalára kérnek papírt – az pedig, hogy átvonuljanak az egyik helyről a másikra, már nem engedélyköteles. A Makón korábban soha nem látott egyedi demonstráció egy órán át tartott.

A megmozdulás egyik szervezője, Márton Imre fideszes önkormányzati képviselő lapunknak elmondta: tisztában vannak azzal, hogy az akció hatására holnap nem indulnak el a munkagépek építeni a másfél évtizede ígért M43-ast, de úgy gondolták, mindenképp a nyári szezon előtt kell hangot adniuk az emberek elégedetlenségének. Annyit azért szeretnének már most elérni, hogy a 43-as kátyúinak, nyomvályúinak kijavítására, az útburkolati jelek pótlására fordítsanak nagyobb figyelmet az illetékesek. A tüntetők azt szeretnék, ha már 2009-re megépülne az M43-as. A tiltakozók között egyébként nem csupán makóiak, de apátfalviak és szegediek is voltak, hiszen ez nem csak itteni és nem csak a fideszesek problémája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rántott húst és főzeléket lopott egy román férfi

Két szelet rántott húst csent el tegnap éjszaka egy földeáki ház konyhájából, majd elmenekült a… Tovább olvasom