Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Kétszer annyiba kerülnek a maroslelei ingatlanok

Maroslele - Felpezsdítette a maroslelei ingatlanok forgalmát a hír: immár bizonyos, hogy indul az M43-as építése. Az autópályahíddal Szegedhez mérve mindössze 15 kilométeres távolságba kerül a falu, ahol a családi házak, telkek és üzleti befektetések iránt is nagy lett az érdeklődés – alig több mint egy év alatt duplájára nőtt az ingatlanok ára.
Az autópálya kivitelezői szerződésének aláírásával heteken belül elkezdődik az M43-as építése. Várhatóan két éven belül már az új Tisza-hídon keresztül lehet majd autóval eljutni Szegedről Maroslelére. A községet ma még három úton: az időszakosan működő kompon, Makón vagy Vásárhelyen keresztül lehet megközelíteni, a pályával azonban gyakorlatilag Szeged agglomerációs gyűrűjébe kerül a falu: a 15 kilométeres távolságot alig több mint tíz perc alatt lehet majd megtenni. Ezt sokan felismerték, és meg is élénkült az érdeklődés a település ingatlanjai iránt.

Felpezsdülhet az élet Maroslelén. A szerző felvétele
Felpezsdülhet az élet Maroslelén. A szerző felvétele

– Nemcsak az utóbbi hetekben, hanem csaknem egy éve érezhető már, hogy mind többen érdeklődnek a lelei telkek, házak iránt, ősz óta pedig több konkrét adásvétel is történt. Az önkormányzati telkek közül kettőt tudtunk értékesíteni, ám tudni kell, hogy ezek jelenleg csatornázatlanok, és az utca sem pormentesített – mondta Martonosi György polgármester, aki úgy tapasztalta: közel duplájukra emelkedtek az ingatlanárak a községben.

Szélerőműparkról tárgyalnak

Az autópálya melletti, maroslelei üzleti befektetések közül a megvalósuláshoz egy német befektető üzleti ötlete áll a legközelebb: a falu közigazgatási területén szélerőműparkot létesítenének. A beruházás részletei csak néhány hét múlva lesznek nyilvánosak – árulta el a polgármester.

Jelenleg 5-600 forint között kínálják a lakótelkek négyzetméterét, ami egy átlagosnak nevezhető, 1500 négyzetméteres lakótelek esetén 750-900 ezres vételárat jelent. Érdemes ezt összevetni a Szegedtől csaknem ekkora távolságra lévő Sándorfalva vagy Domaszék többmilliós telekáraival. Megtudtuk: nemcsak magánszemélyek, hanem üzleti befektetőcsoportok is élénken érdeklődnek a község lehetőségei iránt – egy autópálya melletti pihenőterületet már meg is vásároltak. Szabad, fejlesztésre alkalmas hely már alig akad az autópálya térségében. A község egy 10 hektáros területtel várja a befektetőket.

– Jelentős drágulás tapasztalható Maroslelén. A falu határában egy becslés szerint is jelenleg 8 milliós ingatlant jelenleg 14 millióért kínálnak, de ettől nem messze egy tanya is 10 millió forintért kelt el. Sokan érdeklődnek azok közül is, akik a városi panellakást cserélnék fel kertes házra, még 7-8 millióért jó állapotú családi házak vásárolhatók, de az árak folyamatosan emelkednek – mondta lapunknak Rácz Dóra ingatlanforgalmazó, aki szerint az autópálya közelében már nem lehet földterületet szerezni.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. tamaspapa 2008. június 20. 13:01
  „Kedves Leleiek!

  Én 1980-ban költöztem el Leléről, miután megvolt az esküvőnk. Azóta is rendszeresen járok ki, hiszen a szülői ház még megvan, azt rendben kell tartani, gondozni a kertet és egy kicsit nosztalgiázni is a régmúlt gyerekkori történések kapcsán. Elolvastam a 28 hozzászólást és persze megint csak megrohantak az emlékek. 10 évvel ezelőtt a makói önkormányzatnál dolgoztam és akkor betekintésem volt azokba az anyagokba, amelyek a makói régió fejlesztéséről értekeztek, kiutat keresve az ország déli-délkeleti részére amúgy is jellemző viszonylagos, itt-ott valós elmaradottságból. Higgyétek el, nem könnyű. Én akkor ismerkedtem meg a ,,városmarketing"fogalomával, aminek az a lényege: hogyan adjuk el a városunkat egyrészt az itt lakóknak, hogy itt maradjanak, a turistáknak, gyógyulni vágyóknak, hogy ide jöjjenek, a befektetőknek, hogy munkahelyeket teremtsenek, stb. Hogy ez mind megvalósuljon, rendben kell tartani a várost, gondoskodni kell a pihenési, szórakozási lehetőségekről, hogy újraépítsük magunkat másnap reggelre, mert hiszen dolgozni, tanulni kell. Ide kell csalogatni a befektetőket, mert az önkormányzatnak önmagában nem feladata a munkahelyek teremtése, ugyanakkor feladata a vállalkozó-barát feltételek biztosítása (adókedvezmények, infrastrukturával ellátott kedvezményes telkek (ipari park), helyi iskolák a képzések/átképzések megvalósításához és ha van valami helyi sajátossága a városnak / térségnek, azt ki kell hagsúlyozni, propagálni, hogy az is vonzerő legyen, a város gyors megközelíthetőségének biztosítása M43). Meg még sok minden mást kell csinálni, de ez nem egy szakdolgozat, nem merülök el jobban benne. Mindezt azért írtam le, hogy lássátok, nem olyan egyszerű ez egy város, különösen pedig egy falu vezetőinek, hogy ezeket a minimális feltételeket biztosítsák. Ez a fórum konkrétan az M43-as kapcsán indult, így a továbbiakban erről.
  Ha úgy tetszik, rajtatok kívül én is érdekelt vagyok abban, hogy ez megvalósuljon. Egyrészt, mert volt leleiként drukkolok, hogy ez, mint az elszigeteltség ellen leginkább ható tényezők egyike, a falu javára váljon és tényleg jöjjön az a befektető és teremtsen munkahelyeket. Másrészt, amikor Pestre megyek munka ügyben, nem rossz az, ha itt Makónál feldöngetek a pályára és 2 óra múlva Pesten vagyok. Harmadrészt - tekintettel a szülői ház előbb-utóbb történő értékesítésére - ez a helyzet, ahogyan a cikk lényege is ezt jelzi, jótékonyan hat a lelei ingatlanok árára.
  A falu vezetőinek és lakóinak EGYÜTT minden lehetőséget meg kell ragadni annak érdekében, hogy kimozduljon a falu a viszonylagos elszigeteltségből. Elvileg egy falu könnyebben juthat közös nevezőre, hiszen nem 26 ezer, hanem 2000 érdeket kell összefésülni. Egy faluban -elvileg - könnyebb jó kis közösséget összehozni, mert szinte mindenki ismer mindenkit, napi kapcsolatok vannak személyek, családok között. Ha a józan, előrevivő gondolkodás uralná az emberek lelkét, minden könnyebb lenne. Azt a képzeletbeli poharat inkább félig tele kellene látni, mint félig üresen, mert az optimista ember mindig tettre készebb, mint a pesszimista. Senki sem hibátlan, mindenkinek vannak hibái. Talán úgy kellene a kapcsolatokat előre vinni, hogy mindenkiben a jó tulajdonságokat kellene értékelni és abban segíteni egymást, hogy a jó szándék, a tenni akarás domináljon, mert akkor könnyebben megbocsáthatóak a kisebb hibák is. Egy közösség csak együtt érhet el eredményeket, egymás rovására nem. Az M43 akár még segítségére is lehetne ennek az összekovácsolódásnak, hiszen nem mindig adódnak olyan lehetőségek, amelyekkel - ha jól sáfárkodik a közösség - jelentősen és pozitívan hathatna a falu jövőjére. Márpedig az M43 ilyen lehetőség, csak élni kell vele.
  A hozzászólásokból persze kiderül az is, hogy mint minden új helyzetnek, ennek is vannak/lesznek egyéni haszonélvezői/haszonlesői. Ezzel nem tudunk mit tenni, az emberi természet már csak ilyen. Meg ez a mai világ is sajnos ilyen, mert amíg mindent pénzzel mérnek és sok minden csak pénzzel szerezhető meg, addig - akik ezt megtehetik - élni is fognak ezekkel a lehetőségekkel, akár még feladva az etika és erkölcs szabta határokat is. Apropó: etika és erkölcs... Ismerősek még ezek a fogalmak szerintetek?
  Na, azt hiszem, ennyi gondolat elég volt mára. Minden jót Nektek, Leleiek!”
 • 28. Miniló 2008. június 18. 14:40
  „Kedves Rózsa u.

  Ha lesz önálló keresetem, azonnal támogatom a templom felújítását. Egyébként az önkormányzatnak, és az egyháznak kellene pénzt adnia. De mivel nem rendelkezem önálló keresettel, ingyen munkát is elvállanék! Mint ahogy azt tettem már.
  Nem értem mi köze van az én templomba járásához bárkinek is?? Te mennyit jársz templomba?? Szegény nyugdíjasok...”
 • 27. bsb 2008. június 17. 13:17
  „Szerintem a cigány családok betelepítéséről is lehetne beszélni /írni. Tud erről valaki valami konkrétat?”
 • 26. rózsa u 2008. június 14. 06:24
  „Miniló! Te mennyivel járulnál hozzá a templom felújításához? Úgyanis ilyenkor mindenkinek nagy a száje de mikor adakozni kéne akkor mindenki húzza fülét farkát. Itt akik igazán szívükön viselik a templom sorsát azok a lelei nyugdíjasok és ők adnak is. Te mikor voltál utoljára templomban? Vagy csak a szád nagy!”
 • 25. joeblack 2008. június 12. 11:47
  „T. Illyés Szabolcs!
  Gondolom érdekesnek tartja az ilyenfajta telekeladást. Remélhetjük, hogy lesz az írásának folytatása?”
 • 24. Gencshát 2008. június 10. 23:04
  „Amúgy meg...

  Mihály Zoltán is szerzett egy kis (vagy nem is olyan kicsit ?)telket ott, nem akármilyen hátulróljövő fondorlattal, bagóért...Méghozzá egy alapítvány által kezelt gencsháti kastélyt, amit a makói Egyházi Általános Iskola nevelői újítgattak fel (saját felajánlásaikkal és hol innen hol onnan kunyerálással), hogy az iskola kisdiákjait (akiket szüleik nagy százalékban nem tudják üdültetni) évente párszor egy pár napra kimozdítsák a megszokott környezetből.

  Telekspekuláció mindenek és mindeki felett....UNDORÍTÓ !!!!!!”
 • 23. joeblack 2008. június 10. 19:49
  „web! ezt kifejtenéd bővebben,kérlek. több konkrétumot!”
 • 22. web 2008. június 10. 11:17
  „Egyesek nagyon eltérnek a fórumtémától,azt hiszik magukról,hogy világmegváltók! ------------Itt nem kell fenyegetni senkit!!!”
 • 21. Miniló 2008. június 09. 15:15
  „Én pl. kinn voltam a szemétszedésen.
  Greencat örülök, hogy vannak akik szeretik Maroslelét.”
 • 20. Pityuli 2008. június 09. 11:36
  „Figyelj "Beszeljunk" !! Ne izom agyuskodjal legyszives . Pontosan erre az agressziv viselkedesre es hozza allasra gondolt "Nehogyne".
  Oruljetek a fejlodesnek ami van . Nyilvan nem fognak hatalmas beruhazasok tortenni egy kis faluban .
  Az itt velemenyt nyilvanitoktol megkerdeznem , hogy ok mit tettek Maroslelleert ? Vagy csak hoborognek , mert jobb dolguk nincs ?”
 • 19. joeblack 2008. június 09. 10:02
  „"több konkrét adásvétel is történt"
  Elfelejtette megemlíteni, hogy a kettő értékesített telket az alpolgármester vásárolta meg. Ja, igen jóval a fenti ár alatt!”
 • 18. Beszéljünkj 2008. június 09. 09:02
  „Néhogyné!
  Ne szar szemetezd a népet! Kedden 2008. 06 10-én este 6-kor várlak a lelei benzinkút háta mögött. Ott megmagyarázhatod a kijelentésed, ha mered.”
 • 17. greencat 2008. június 08. 22:39
  „Miniló! Lelén Én is szerettem lakni! Csendes, nyugodt kis falu.”
 • 16. greencat 2008. június 08. 22:27
  „A templomot újítsa fel az egyház! Arra is van UNIO-s támogatás! Mi köze az Önkormányzathoz?? A hívők is járuljanak hozzá, és majd csak összejön az a pénz!:)”
 • 15. khhmmmm 2008. június 08. 21:03
  „a heti 10 órájával megüti Szőnyi Erzsi szintjét, aki heti 40-et töltött kint kb 28 éven keresztül..... :)”
 • 14. Miniló 2008. június 08. 18:56
  „Elfelejtettem, hogy a képen is jól látható a templom állapota. Sokak szerint nem ártana helyrepofozni azt se!
  Tisztánlátó nagyon egyet értek veled.
  Az a baj, hogy nagyot akar a szakra de nem bírja a farka. Erre már sokan rájöttek, és ahogy elnézem ez Lelére is igaz.
  Félreérts ne essék, én nem haragszom a vezetőség tagjaira, mert miért is tenném. Csak arra kérem őket, hogy lássanak reálisan. Szépen lassan kell fejlődni, nem roham léptekkel.
  Én így látom a dolgokat.”
 • 13. tisztánlátó 2008. június 08. 18:36
  „Martonosi épít?
  Hol van a sportcsarnok egy éven belül?
  Mit épített eddig?
  Arra nem képes h a focipályán lenyírassa a füvet.
  Csak az szereti aki jó mélyre dugta a nyelvét!
  Heti 10 órát tölt lelén és elrakja a a sok lóvét!
  Ennyi a véleményem.”
 • 12. Miniló 2008. június 08. 18:32
  „Kérdezném én, hogy Maroslele mit is fejlődött? Az újpatikáról beszélünk?Vagy miről?? Vagy netán a parkba kirakott virágládákra? :P Vicces.
  Minden hibájával én szeretem Lelét!”
 • 11. laufaxjoshka 2008. június 08. 13:57
  „szarszemétbuzás”
 • 10. Néhogyné 2008. június 08. 11:52
  „De ha valaki elér valamit, akkor már lop. Ha nem csinált volna semmit, akkor meg nem jó. Ha csinál valami az se jó, mert a "periférián" nem csinál. TIPIKUS MAGYAR GONDOLKODÁS...Semmi nem jó...irigyek vagyunk. A szomszéd tehene is dögöljön meg...szar szemét nép vagyunk. Ez nem a politikusok műve, hanem a tietek.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton Királyhegyesre látogat a Délvilág

Királyhegyes - Folytatjuk a Délmagyarország és a Délvilág megyejáró sorozatát, amikor is… Tovább olvasom