Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Nem hiúsul meg a csatornázás Makón

Makó - Bár a Makó térségi szennyvízberuházás kivitelezése késik, alaptalan azoknak a félelme, akik az előzetesen befizetett lakossági hozzájárulás sorsa miatt aggódnak. A pénz megvan, s az anyagiakat szervező szennyvíztársulat elnöke, Nagy Lajos szerint kizárt, hogy meghiúsul a csatornázás.
Bár tavaly még mindenki arra számított, hogy idén tavaszra elnyeri az uniótól remélt pályázati támogatást a Makó térségi szennyvízberuházás és ősszel már a csatornákat fektetik az érintett utcákban, egyelőre még egy kapavágás sem történt. Mint korábban megírtuk, a szennyvízelvezetés és -tisztítás megoldására tavalyelőtt összefogott a város és öt közeli község: Kiszombor, Maroslele, Földeák, Apátfalva és Magyarcsanád annak reményében, hogy közösen nagyobb eséllyel jelentkezhetnek az elérhető uniós pályázatra. A beruházás keretében a falvakban ki kell építeni a szennyvízcsatorna-hálózatot és meg kell teremteni a vezetékes összeköttetést a községek és a város szennyvíztelepe között. Makón a szennyvízcsatorna-hálózat bővítésére lesz szükség – most a háztartások kevesebb, mint harminc százaléka van a rendszerhez csatlakoztatva –, emellett természetesen a tisztítótelep kapacitását is növelni kell majd. Ez összesen közel 17 milliárdba fog kerülni.

Arról már idén tavasszal beszámoltunk, hogy bár a jól előkészített makói pályázatot, amihez a tervek is készen vannak, a hasonló hazai támogatási igények mezőnyében az élre sorolták, ugyanakkor a kérelem elbírálására és a támogatásra még várni kell. Leghamarabb a jövő év első felében indulhat meg a munka. Ugyanakkor az érintett közel tizennyolcezer ingatlantulajdonos több mint kilencven százaléka már vagy egy összegben befizette a rá eső költséget (ez településenként változó, százhúsz és száznyolcvan ezer forint között van), vagy előtakarékosságba fogott. A bizonytalanság miatt az érintettek közül most sokan aggódnak a pénzük miatt. A beruházás anyagi hátterét koordináló víziközmű-társulat elnöke, Nagy Lajos elmondta, az előtakarékosság során befizetett pénz a banknál van, az egy összegben fizetett hozzájárulásokat pedig a társulat számláján őrzik. Az pedig kizárt, hogy a beruházás meghiúsul – mondta Nagy Lajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokba kerül a beművelés

Makó - Sokallja a makói Agro-Maros Szövetkezet által a háztáji földért kért beművelési költséget egy… Tovább olvasom