Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Pitvaros, a klímasztár

Pitvaros - Klímasztár lett Pitvaros: a falu a díjat az önkormányzat környezettudatos szemléletével, a megújuló energiaforrások egyre szélesebb körű felhasználásával érte el. A település 150 milliót fordított ilyen célokra az elmúlt néhány évben.
Lapunkban rendszeresen beszámoltunk arról, hogy Pitvaros egyre-másra nyerte azokat a pályázatokat, amelyek révén a közintézmények nagy részét környezetbarát, megújuló energiaellátásra tudta átállítani. Ezeket az erőfeszítéseket nemrég rangos kitüntetéssel is honorálták: négy hazai település közül a Csongrád megyei falu lett az egyik, amelyik megkapta a Magyarországi éghajlatvédelmi Szövetség Klímasztár 2013 díját. Az elismeréssel pénzjutalom ugyan nem jár, csak egy díszes emlékplakett, a cím ugyanakkor előnyt jelent a további hasonló pályázatoknál – tudtuk meg a polgármestertől, Radó Tibortól. A falu első embere azt is elmondta, hogy a hazai elismerés birtokában pályázni fognak a hasonló európai díjra is.

Ami a pitvarosi beruházásokat illeti: az elmúlt években a falu összesen több mint 150 millió forintot költött – zömében pályázati forrásokból – energetetikai beruházásokra. Ezek között van hőszigetelés, ajtó-ablakcsere, napkollektorok és napelemek felszerelése, de földhőszivattyú létesítése is. Emellett az is szerepet játszott a díj odaítélésében, hogy hogy országos konferenciát is rendeztek a témában, hogy a helyi konyhában a környékből beszerezhető alapanyagokból sütnek-főznek, így csökken a környezetet károsító szállítás, vagy hogy népszerűsítették a kerékpározást. A polgármester példaként elmondta: az általános iskola alsó tagozatában a fűtés és a meleg víz előállításának költségét 60, a művelődési házban 50 százalékkal tudták mérsékelni – ez utóbbi arány azonban az új áramtermelő napelemeknek köszönhetően hamarosan még jobb lesz. Most a polgármesteri hivatalt tervezik áramtermelő napelemekkel felszerelni és egy biobrikett-üzemet is építenek idén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói diákok a gáton

A Makói Oktatási Központ Galamb-tagintézményéből 30 diák és 7 dolgozó vett részt a napokban az árvízi védekezés munkálataiban. Tovább olvasom