Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Tíz gyermeket nevel egyedül

Tízgyermekes család lakik a makói Móricz utcában. Az édesanya, Siposné Hadvina Magdolna immár több mint egy hónapja egyedül neveli a kicsiket és a nagyokat: úgy tűnik, az apa elvesztését, a tragédiát már mindnyájan feldolgozták. Azóta talán még erősebb az összetartás az édes- és a nevelt testvérek között.

A gyerekekkel megtelik az udvar Fotó: Illyés Szabolcs
Pénteken, dél előtt néhány perccel még nagyban zajlik a játék Makón, a Móricz utcában lakó Siposék udvarán: a kicsik „háborúznak", míg a nagyobbak élénk figyelemmel kísérik a kisebb kutyus és a család cicájának kergetőzését. Persze a nagyobb lányok – már főiskolások – ennél komolyabb feladattal múlatják az időt: nekik is köszönhető, hogy a harangszóra már el lehet zárni az ebéd alatt a gázlángot. Tíz gyermek ellátásában ugyanis elkél a segítség az immár több mint egy hónapja egyedül maradt édes- és nevelőanyának.

Az asszony elmondta: férje, Ferenc, bár többféle betegséggel is küzdött, teljesen váratlanul lett rosszul júniusban, és két napra rá, hogy kórházba került, meghalt. Hatalmas volt a trauma mindnyájuk számára. Könnyekre fakad, amikor visszaemlékszik arra a napra, és arra, hogy mind a tíz gyermek szinte lélegzet-visszafojtva várta: vajon megmarad-e így, egyben a család.

– Eredetileg három gyermeket terveztünk, két lányt és egy fiút, így is lett.
Huszonnégy órás szolgálat

– Három saját és hét nevelt gyermekünk van, ám mind a tízet egyformán szeretjük, neveljük, bár így egyedül nem kis feladat a családfenntartás – mutatja be a családot Siposné. – Ez gyakorlatilag huszonnégy órás szolgálat, hiszen szinte mindig van olyan kicsi, aki beteg, és ilyen esetben éjszakánként nem mondhatom azt, hogy már nincs rád időm vagy energiám. Elhatároztam: egyedül is bírni fogom.  
A lányok már megvoltak, amikor egy testvérpár nevelését is vállaltuk, majd '92-től hivatalos nevelőszülőkké válhattunk, így már természetes volt, hogy sokan lakunk együtt, de nem bántuk meg. Az eredetileg kétszobás házunkat is kibővítettük hétre, így kényelmesen elférnek mind a tízen idehaza, persze nem túl gyakori, hogy mindannyian egyszerre itthon legyenek, hiszen van, aki Szegeden, más Pesten tanul, így nyáron pedig a nagyobbak más és más táborokba mennek, utaznak – mondta az anyuka. Mind a négy idősebb leány főiskolára jár, Ági Budapesten tanul, Mónika egészségügyi főiskolát végez, Kinga pedig gyógypedagógia szakra jár a szegedi egyetemen. A legidősebb gyermek, az immár huszonhárom éves Veronika tanítói szakot végez ugyanitt. A nagylány szerint természetes, hogy szabadidejében kiveszi részét a gyermeknevelésből.

– Az összes tesómat egyformán szeretem, de a vér szerinti kisöcsém azért mégis csak a kisöcsém... Bizony, kemény ez a munka, és jól tudom: anyának is szüksége van támogatásra. A nagyobb tesókkal együtt bármit megcsinálunk, ma például én főztem meg az ebédet – mondta Veronika, aki azért még elárulta: ekkora családot nem tervez: elég lesz két utód is.

Bár az otthoni körülmények luxusnak nem nevezhetők, a kicsiknek semmiben nem kell hiányt szenvedniük: van számítógépszoba, a nagyobbaknál pedig tévé és hifi is. Az édesanya elmondja, még a négy idősebb csemete iskoláztatására is futja a család költségvetéséből, hiszen az állami gondozottak minden kiemelt támogatást megkapnak, kollégium pedig jut mindüknek – bár van, aki a diákhitelét inkább albérlete finanszírozására költi. A tanulással nincs gond a kisebbek esetében sem.

– Bár ricsaj azért akad, mégis szófogadóak mind a tízen, segítik egymást a házunkon kívül is. Igazi összeszokott csapat – nézett végig az anyuka a gyerekcsapaton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatal filmesek forgatnak Makón

Hat ország hatvan fiatal filmese vendégeskedik tíz napon át Makón, a Zoom To Europe And The World… Tovább olvasom