Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Tolvajok járják a makói tanyavilágot

Egyre gyakoribban járnak tolvajok a makói tanyavilágban. Legutóbb 700 liter dízelolajat loptak ismeretlenek az egyik termelőtől. A gazdák tehetetlenek, szerintük a kutya mit sem ér, biztonsági őrt pedig nem tudnak fizetni. A rendőrség nyomoz az ügyben.
– Legutóbb hétszáz liter dízelolajat csapoltak le a legnagyobb tartályunkból, de ez már csak hab a tortán, ugyanis a gépeinkből rendszeresen lopkodják az üzemanyagot. Ez most közel 180 ezer forintos veszteséget jelent, amit igencsak megérez a gazdaságunk, hiszen ezt az üzemanyagot szántuk a gépekbe, amelyekkel a tavaszi munkákat végeztük volna el – mondta Vígh Zoltán. A megkárosított tanya egyik tulajdonosa biztos benne, hogy alapos előkészítést követően, immár profi módon fosztogatják őket és a környező gazdaságokat. A feltehetően bűnözésből élő figurák ütött-kopott kocsikon közlekednek, és este 10-11-re már rendre végeznek is a „feladatukkal".

– Már nem is tartok dízelt a gépekben, nincs értelme. Ráadásul nem is ez a legnagyobb kár, nemrég ugyanis az összes kéziszerszámunkat, flexeket, nyomatékkulcsokat felpakolták, milliósnál is nagyobb volt a veszteség. Tehetetlennek érezzük magunkat, a kutya ugyanis semmit sem ér, pár ezer forintért bárki vehet olyan hangsugárzó készüléket, amin egy gombot megnyomva minden jószág vinnyogva elmenekül, magam is láttam. Arra nincs pénzünk, hogy állandó őrséget szervezzünk. Mi pedig nem lehetünk fent a nap huszonnégy órájában, mert ha éjszaka őrködünk, akkor nappal ki fog dolgozni? – méltatlankodott a gazda.

Nagy György József, a makói polgárőrök vezetője és a Víghékkel szomszédos tanya tulajdonosa szintén tud a lopásokról. Elmondta: még a polgárőrszolgálat sűrítése sem megoldás, hiszen a zsiványok között aktív a telefonkapcsolat, ha meglátnak egy autót a környéken, azonnal lapulnak, biztos, hogy heteken át figyelik a zsákmányt, mielőtt megfújnák.

– Rendkívüli érvágás egy-egy ilyen nagy lopás a gazdálkodóknak, hiszen százliternyi üzemanyaggal egyhektárnyi területet lehet megművelni. Megoldást talán csak a szigorúbb hatósági fellépés jelenthet, de a biztonság kedvéért a tanyámon tíz kutya is vigyázza az értékeket – fogalmazott Nagy György József.

Márton István, Makó rendőrkapitánya is tudott a lopásokról, amelyek miatt feljelentés született. Elmondta: nyomoznak az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vandálok jártak Óföldeákon

Ellopták az Óföldeák határában évszázadok óta álló, kovácsoltvasból készült, réz korpuszáról híres… Tovább olvasom