Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Újra veszélyben a makói zsinagóga

Tovább romlik a négy esztendeje felújított makói ortodox zsinagóga állapota: az épület vizesedik. Az egykori makói hitközség ügyeiben eljáró ügyvéd, Báron Zsuzsa egyre kevésbé bízik abban, hogy a tulajdonos, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kijavíttatja a rekonstrukciós hibát, a szövetség ugyanis már a villanyszámlát sem fizeti – ezt a terhet legutóbb egy magánszemély volt kénytelen magára vállalni.
Egyre nagyobb a felvizesedést jelző folt az ablakok körül a homlokzaton. Fotó: Szabó Imre
Bár négy évvel ezelőtt felújították, egyre jobban vizesednek a makói zsinagóga falai, és az épületet szívügyüknek érző makóiak hiába fordulnak időről időre a tulajdonoshoz, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez, mindmáig semmi sem történt. Az imaházat egyébként közadakozásból emelték 1895-ben. A romantikus stílusú épület a vészkorszakot követő évtizedekben szinte romhalmazzá vált, ezért főként pályázati támogatásból megoldott felújítása mintegy nyolcvanmilliós beruházást igényelt. A páratlan építészeti és kultúrtörténeti értékkel is bíró épületet azóta főként Makóról elszármazott izraelita zarándokok keresik fel nagy számban, de egyre több az egyszerű érdeklődő, turista is – számuk mostanra az ötezret is meghaladhatta.

Az épület vizesedésének nyomai egyre jobban láthatók a homlokzaton – erről a jelenségről több mint egy esztendeje írtunk először. Az egykori makói hitközség ügyeit intéző ügyvéd, Báron Zsuzsa azóta többször is megkereste a Mazsihiszt – legutóbb két hete írt levelet Budapestre –, ám az ügyben mindmáig semmi sem történt. Az Anzsu-K. Bt. által elvégzett felújítás hiányosságait kiküszöbölni viszont – például egy pályázat benyújtásával – másnak nincs lehetősége, mint az épület tulajdonosának.
Báron Zsuzsa egyelőre várja a választ, ám egyáltalán nem optimista. Mint lapunknak elmondta, a Mazsihisz az utóbbi időben már arra sem volt hajlandó, hogy kifizesse a díszkivilágítás havi néhány ezer forintos számláját. A felhalmozódott tetemes tartozás miatt az áramszolgáltató már azt is kilátásba helyezte, hogy lekapcsolja az energiát – végül egy magánszemély rendezte a tartozást, és fizeti azóta is az újabb és újabb számlákat.


Nincs hitközség

Makóról a vészkorszak idején közel ötezer zsidót deportáltak; közülük több mint ezren meghaltak, ám a többiek sem tértek vissza a városba, illetve nem maradtak itt tartósan. Az 1750-ben alapított hitközség tizenöt évvel ezelőtt megszűnt. Idén nyáron a zarándokútra ide látogató, Bécsben élő Vorhand Moerdechai – annak a máig nagy tiszteletnek örvendő csodarabbinak a dédunokája, akinek a nevét a zsinagóga előtti tér viseli – lapunknak azt nyilatkozta: amint teheti, vesz egy házat Makón, és kezdeményezi a hitközség újraalapítását, eddig azonban erre nem került sor. Kialakított viszont a zsinagógától nem messze, az Eötvös utcában egy vendégházat, ahol a várost rendszeresen felkereső izraelita zarándokok megszállhatnak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a csatornázás

Jövőre, az év második felében várható, hogy elkezdődik és három-négy éven belül ér véget a makói… Tovább olvasom