Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Cenzúrabizottság dönt az irodalomról

Cenzúrabizottság dönt az irodalomról
Mintegy ezer művet - közöttük Fjodor Dosztojevszkij orosz író egyik klasszikusát - tiltották be a kuvaiti hatóságok az Arab-öböl menti országban.
A 43. alkalommal megrendezett, november 24-ig tartó kuvaiti könyvfesztiválon kiállított valamennyi művet a törvényeknek megfelelően egy cenzúrabizottság tekintette át. A 2006-ban elfogadott sajtó- és kiadói törvény alapján működő, a tájékoztatási minisztériumnak alárendelt bizottság szankciókat is kiszabhat a könyvkiadóknál és sajtóban dolgozó szerkesztőkkel szemben.

Szaad al-Anzi, a kuvaiti Nemzetközi Irodalmi Fesztivál vezetője elmondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy a tájékoztatási minisztérium 948 könyvet tiltott be.
A tiltólistára került művek közül a 19. századi Oroszországban játszódó, A Karamazov testvérek (1880) című Dosztojevszkij-regény az erkölcsöt, a szabad akaratot és Isten létezését kérdőjelezi meg - tette hozzá Anzi.
Dosztojevszkij egy növekvő listára került fel a mérsékeltnek számító, de egyre konzervatívabb politikájú és társadalmú arab országban.
 
Vaszilij Perov: Dosztojevszkij portréja (1872). Fotó: wikipedia

Az elmúlt öt év alatt a tájékoztatási minisztérium több mint 4000 könyvet tiltott be. Közöttük volt Victor Hugo A párizsi Notre-Dame (1831) és Gabriel García Márquez Száz év magány (1967) című regénye.
 
García Márquez, 2002. Fotó: wikipédia

A törvény tiltja az iszlám vagy az igazságszolgáltatás "sértegetését", a nemzetbiztonság fenyegetését, mindenféle "rendbontásra való ösztönzést", illetve minden "erkölcstelen" cselekedetet.

Szeptemberben aktivisták két ízben is tiltakoztak a főváros utcáin a növekvő cenzúra ellen.
Az 1970-1990-es években Kuvait az al-Arabi nevű, az arab országokban nagy példányszámban terjesztett kulturális magazin és számos irodalmi és ismeretterjesztő könyv révén aktív könyvkiadó központnak számított. Az elmúlt években azonban az arab országokban kivételesnek számító általános választásokon megválasztott képviselőház többsége konzervatív vagy törzsi származású honatya. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerelmek és botrányok a századfordulón

Szerelmek és botrányok a századfordulón
A századforduló szerelmi botrányairól írt könyvet Borbás Edina. Filmesek is érdeklődnek a Kék Macska… Tovább olvasom