Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Érmet és kvótát lőnének sportlövőink az Eb-n

Jákó Csaba és Sike József személyében egy zsombói és egy szegedi sportoló is bekerült az augusztusi belgrádi sportlövő Európa-bajnokságra készülő magyar keretbe. Mindkét versenyző odaérhet a dobogóra, ám Jákó számára az érem mellett az olimpiai kvótaszerzés is tét.
Harmincnyolc fős csapattal utazik az augusztus 2-án kezdődő belgrádi olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságra a magyar válogatott. A keretben ott van a Zsombón élő, Szegeden edző Jákó Csaba és a szegedi Sike József is: előbbi kisöblű szabadpuska 60 lövéses fekvő kategóriában, utóbbi 30+30 lövéses, illetve 40 lövéses vegyes futócéllövésben versenyez.

– Erős csapattal utazunk, és komoly tétje is van az Eb-nek, a mi számunkban ugyanis három olimpiai kvótát lehet megszerezni. Ezeket az a három, kvótával még nem rendelkező sportoló kapja, aki az egyéni versenyben a legjobb helyen végez. Mivel a magyar együttes egyik legjobbjának, a világbajnok Sidi Péternek már megvan az ötkarikás indulási joga, neki nem kell izgulnia, de nekem igencsak összpontosítanom kell a londoni részvételért – mondta Jákó Csaba, a zsombói Cél-Tudat SE versenyzője, aki az egyéni kategória mellett Sidivel és Hári Péterrel a csapatversenyben is indul.

– Sajnos a szövetség döntésének értelmében 3×40 lövéses összetettben nem vesz részt magyar csapat az Eb-n, így egy versenyszámmal kevesebben bizonyíthatok. Feladat azonban így is bőven adódik, és ha mindannyian meglőjük legjobbunkat, ami a 600 körből 596–598-at jelent, odaérhetünk a dobogóra – tette hozzá a korábbi junior csapat Eb-ezüstérmes, aki kiemelte, ha a Szeged Városi Lövészklub önzetlenül nem biztosította volna számára a válogatón a lőszereket, most nem készülhetne Belgrádba.

Jákó Csaba a dobogót veszi célba a belgrádi Eb-n.  Fotó: Karnok Csaba
Jákó Csaba a dobogót veszi célba a belgrádi Eb-n.
Fotó: Karnok Csaba

Jákó és Sike nem akármilyen válogatott tagja lehet, az Eb-n ugyanis ott lesz Sidi mellett a hozzá hasonlóan már biztos olimpiai csapattag, a pisztolyos Csonka Zsófia, valamint az athéni játékok skeetlövő bajnoka, az idén visszatért Igaly Diána is. A kontinensviadal a puskások és pisztolyosok, illetve a koronglövők számára is az utolsó előtti kvótaszerző verseny lesz.

– Számomra manapság inkább egyfajta levezetés a lövészet, a munka mellett az utóbbi időben kevesebb versenyen vettem részt – mondta a sokszoros világ- és Európa-bajnok, a húsz éve Szegeden élő Sike József.
A 43 éves sportlövő kategóriája Peking óta nem szerepel az olimpiai programban, ennek ellenére a mezőny egy cseppet sem lett könnyebb. A szovjet utódállamok továbbra is komolyan veszik a versenyeket, így az Eb-t is.

– Egyéniben és csapatban is odaérhetünk a legjobbak közé, és bár korábban valóban rendszeresen eljutottam a dobogó tetejéig, most azzal is elégedett lennék, ha valamelyik alsóbb fokára felállhatnék – mondta Sike József, aki a hétvégi ob-n hangol az augusztusi kontinensviadalra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katzirz mégsem Zágrábba igazol

Meghiúsult Katzirz Dávid, a Pick Szeged egykori átlövőjének zágrábi szerződése - tudta meg a… Tovább olvasom