Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Íjászat: Klagenfurt után Róma is aranyos város lett

34 ország 227 versenyzőjének részvételével Olasz- országban, Rómában rendezték az íjász junior Európa-kupa második fordulóját. Magyarországot Balla Martin és Farkas Viktor ifjúsági csigás, Orosz Viktor kadett csigás kategóriában, valamint a szegedi UTC ifjúsági olimpiai versenyzője, Banda Árpád képviselte.
A rangsoroló 72 lövéses versenyében Banda a 3. helyen végzett 654 körrel, így kiemelt versenyzőként kimaradt az első kiesős küzdelemből. A kánikulát jól bíró szegedi íjász első ellenfelét, az orosz Fedorovot 6–0-ra, majd a török Gunerit 6–2-re verte. A szintén orosz Batojevvel izgalmas, kiegyenlített csata alakult ki: 1–1 után Banda vezetést szerzett, de az orosz egyenlített (3–3). Két döntetlen sorozat után 4–4, majd 5–5 lett az állás. Az egy nyílvesszővel történő szétlövésben a szegedi sportoló szinte tökéletes lövéssel jutott a legjobb négy közé.

Banda Árpád római arcai. Fotók: Salvatore Scarpato
Banda Árpád római arcai. Fotók: Salvatore Scarpato

Az elődöntőben a rangsoroló-2. olasz Belli Yuri ellen lőtt, akit 6–2-re győzött le. Az egyhetes versenyt a döntők zárták. Itt a németek kiváló íjásza, Schmitz Carlo, a rangsoroló első helyezettje volt az ellenfél. A német versenyző diktálta tempót követte az UTC versenyzője, 0–2, 2–2, 2–4, majd 4–4 lett a párbaj eredménye a negyedik sorozat után. Az utolsó körben a német figyelme lankadt, Banda viszont pontosabb volt és 6–4-re nyerte a mérkőzést, így a kupasorozat második fordulójában is aranyérmet szerzett.

Ez nagy bravúr, mert jó néhány év óta ilyen nem volt, hogy ugyanaz a versenyző nyerje mindkét versenyt. A klagenfurti és a római junior Európa-kupa versenyein lőtt rangsoroló pontszámok alapján Banda az összesített ezüstérmet is megkapta – ezzel búcsúzott a junior korosztálytól, jövőre már a felnőttek között szerepel.

Előbb összpontosított, majd az aranyéremnek örült.
Előbb összpontosított, majd az aranyéremnek örült.

A magyar csapat kitűnően szerepelt: a debreceni Orosz Viktor szintén aranyéremmel térhetett haza, míg Balla Martin 6., Farkas Viktor 9. helyen zárt. Ezzel a szerepléssel a 2015-ös Európa-kupa éremtáblázatán az egyéni versenyzőket tekintve Magyarország az első helyen végzett négy aranyéremmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EDF DÉMÁSZ-Szeged: ifjonti hévvel a nimbuszért

Az EDF DÉMÁSZ–Szeged három fiatalja, Nagy Bianka, Horváth Alexandra és Birkás Balázs vesz részt a portugáliai Montemor-O-Velhóban rendezendő korosztályos kajakos, kenus világbajnokságon.
Tovább olvasom