Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Súlyos anyagi gondokkal küzd a Németh Toll Makó

Tegnap – anyagi okok miatt – távozott a Németh Toll Makó NB I-es női kézilabdacsapatától a vezetőedző, Berzsenyi Mária. Az együttes szakmai munkáját a jövőben György Ferenc klubelnök – korábban ideiglenesen már ült a kispadon – és Csendes Edit irányítja. A bajnokságot mindenképpen befejezik, a cél továbbra is a bennmaradás.
A körülmények „szokásosak", az indok azonban, amivel Berzsenyi Mária vezetőedző búcsút intett a Németh Toll Makó élvonalbeli (jelenleg a 11. helyen álló) női kézilabdacsapatának, már korántsem nevezhető annak. A főszponzor Németh Toll Kft. drasztikusan csökkentette a gárda dotálását, ezt a vezetőség közölte a keret és szakmai stáb tagjaival. Ez őket, az ő zsebüket is érzékenyen érintette. Ekkor döntött úgy a tréner – de nem önös okból, akkor már megtehette volna korábban –, hogy távozik:
– Az egyesület már így is jelentős tartozásokat halmozott fel – mondta Berzsenyi –, nekem és a lányoknak kéthavi járandóságunkat még nem fizették ki. Ebben a helyzetben csökkentette a Németh Toll a szponzori pénzt. Felajánlottam a klubelnöknek a fizetésemet és az albérletemre költött összeget, vagyis a távozásomat – György Ferenc ezt elfogadta. Azért cselekedtem így, mert ebből a pénzből megtarthat két játékost – a bejelentett redukált fizetéssel –, és arra nagy szükség van. Ennyit segíthetek: ha pénzt nem tudok hozni, akkor legalább nem viszek...

Kiss Szilárd dolgozni akar

A HNKC SE mesterét, Kiss Szilárdot a zuhanyhíradó összehozta a Dunaferr férficsapatával, Imre Vilmos utódjaként. Megkérdeztük az érintetteket.
– Tudtuk, hogy beszélget más klubok vezetőivel – közölte Antós István, a HNKC elnöke –, de még nem kötelezte el magát sehová. Ő ezt állítja, és ez nekem elég. Természetesen mi is tárgyalunk vele a folytatásról, és az is érthető, hogy szeretné biztosítva látni a jövőjét.
– Ezzel a kérdéssel nem foglalkozom – reagált Kiss Szilárd –, egyébként mindenkinek jogában áll a jövőjével kapcsolatos dolgokat a saját belátása szerint intézni. Pillanatnyilag a Hódmezővásárhelyhez köt szerződés, és itt szeretnék jó és eredményes munkát végezni. Amint valami aktuális lesz velem kapcsolatban, jelentkezni fogok.

Az edzőnő azt is elmondta, hogy szépen, normális körülmények között váltak el, nincs benne sem harag, sem keserűség. A legfontosabb, hogy ez a szimpatikus együttes, amit az eltelt pár hónap alatt – tavaly október végén érkezett a Maros-parti városba – megszeretett, életben maradjon. Mert ha a Németh Toll a nyomasztó anyagi problémák miatt visszalépne a bajnokságtól, örökre megszűnne Makón a minőségi női kézilabda.
– Konkrét összeget nem szeretnék mondani, de tény, hogy a Németh Toll Kft. jelentősen csökkentette a támogatásunkat – mondta a klub első embere.

– Nehezen tudom feldolgozni, hogy Mária így döntött, nyílt, őszinte embert, remek szakembert ismertem meg benne. A játékosok javadalmazása is jelentősen csökken – olykor több, mint a felére – , de az első informális tárgyalások, megbeszélések után kijelenthetem: így is mindenki vállalja a szereplést. Hogy Mária és a lányok megkapják-e az elmaradt járandóságukat, illetve a csökkentett fizetést? Őszinte leszek: ebben a mai világban semmire, így erre sem lehet felelősséggel garanciát vállalni, de a klubvezetés mindent megtesz azért, hogy rendezzük az adósságunkat velük szemben és ne legyenek újabb tartozásaink. A bajnokságot végigjátsszuk, ez nem lehet kérdés – azért további szponzorokat keresünk –, és még mindig az NB I-es tagság megőrzése a célunk.

A gárda szakmai munkájáért György Ferenc és Csendes Edit felel a hátralévő mérkőzéseken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét döntés előtt az elnökség

Nem akarunk vészharangot kongatni, de valami nagy baj van a Pick Szeged kézilabdacsapatának háza… Tovább olvasom