Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 20°C | 28°C Még több cikk.

Vajda Attila kenuja újra repeszt

Vajda Attila, a Démász Szeged Vízisport-egyesület kenusa teljes intenzitással készül a szegedi világbajnokságra. A közelmúltban lábsérülést szenvedett sportoló nem is gondol arra, hogy nem indulhat az augusztusi eseményen. Formája biztató, egyre jobb időket teljesít.
Fotó: Schmidt Andrea
Kemény fából faragták. Hihetetlenül szívós, és hihetetlenül elszánt. Igaz, ő már csak ilyen. Vajda Attila, a Démász Szeged Vízisport-egyesület olimpiai bronzérmes kenusa hetekkel ezelőtt súlyosan megsérült. Belecsúszott otthonának bejárati üvegajtajába. Éppen a vb- és Eb-válogató ideje alatt. Az üveg szétdarabolta a lábfejét, háromórás műtét után tudták csak rendbe hozni a bokáját. Ekkor sokan kevés esélyt adtak neki az augusztusi szegedi világbajnokságon való indulásra. Jóformán semmit.

Kemény fából faragták

No, de mint tudjuk: Vajdát kemény fából faragták. Amint elhagyta a kórházi ágyat, elkezdett edzeni. Kondizott, próbálta magát szinten tartani. Néhány nap után lekerült a gipsz a lábáról, ekkor már gyógytornára is járt. Nem adta fel. Egy valami lebegett a szeme előtt: indulni a szegedi világbajnokságon. „Ott leszek, higgyék el! Én tudom!" – nyilatkozta mindenkinek.

Titokban edzett


A csehországi Európa-bajnokságon sokak meglepetésére ott volt a parton. A nagy ellenfelek csak pislogtak: „Mit keres itt, miért nem pihen otthon?" – kérdezték tőle többen. És ha tudták volna, hogy nemcsak a riválisokat figyelte, hanem hajnalban már edzett is a racicei pályán, akkor bizony nem mosolyogtak volna annyian rá. Edzett, lapátolt, a legnagyobb titokban.

Most már nincs mit titkolni. Bárki megnézheti őt Szegeden, a Maty-éri pályán. Olyan, mint régen. Repeszt a hajója. „Kicsit alapoztunk Vécsy Viktorral" – foglalta össze az elmúlt héten elvégzett munkát. Azt a kicsi alapozást képzeljék el úgy, hogy volt olyan nap, amikor tizenhat kilométert lapátolt. Természetesen mindennap van tréning, edzője nem sok pihenőt ad Vajdának. „Volt, amikor fáradt voltam, de mos már bírom!" – jelentette ki a tegnapi edzés után a kenus. Bírja! Félelmetes, micsoda akaraterővel rendelkezik. Bizonyítani akar, méghozzá itthon, Szegeden. Azoknak, akik igazán szeretik.

És akkor jöjjön az igazán jó hír! A tegnapi tréningen időket ment a sportoló. Két darab ezret, és egy ötszázat. Nem sok pihenő volt közte, annyi, amíg visszaevezett a rajthoz. Az első ezrese 4.03-ra, míg a második 4.02-re sikerült. Jó idők. És akkor utoljára jött az ötszáz: 1.56(!). Ez pont annyi, amivel Mike Róbert nyerte a szegedi országos bajnokságot. Kérem szépen: ez több, mint biztató.

A világbajnokság

„Ott leszek! Érzem, hogy ott leszek!" – szólt hozzánk, amikor partot ért. És ezt most már mi is elhisszük. A nagy talány számunkra: miért nem hittük el ezt először Vajdának, miért kételkedtünk a szavában. Hiszen ő hihetetlenül elszánt sportoló. Egy remek kenus, akinek a hajója ismét repeszt. Repeszt! Egy világbajnoki címig? Ezt még nem is kérdeztük tőle. Bár a válaszát ismerhetjük: „Igen! Világbajnok szeretnék lenni!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsiga Máté az európai ranglistán már tizedik

Zsiga Máté, a Szegedi VTK teniszezője egyre szebb eredményeket ér el. Az utánpótlás-válogatott… Tovább olvasom