Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

A Dömötör-díj idei jelöltjei

Szeged - Tizedik alkalommal voksolhat a közönség a Dömötör-díjról – hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón, ahol a kategóriák idei jelöltjeit is nyilvánosságra hozták. A Szegedi Nemzeti Színházban folyó alkotómunka elismerésére létrehozott és tavaly önkormányzati kitüntetéssé vált díjat
a május 31-i gálaesten adják át.
Tíz évvel ezelőtt, 1998-ban alapította a Pálma Reklámstúdió a Dömötör-díjat, amit minden évad végén gálaesten adnak át a Szegedi Nemzeti Színházban a publikumtól legtöbb szavazatot kapott művészeknek. Tavaly önkormányzati díjjá vált a civil elismerés, amely az évek során szegedi tradíció lett. Elekes Zoltán, az ötletgazda a nagyszínházban megtartott hétfői sajtótájékoztatón ismertette a szavazással kapcsolatos tudnivalókat, majd bejelentették az idei jelölteket.

A legjobb színész/színésznő, a legjobb férfi és női mellékszereplő, valamint a legjobb operaénekes/opera-énekesnő, továbbá a legjobb táncos kategóriában a színház társulatának tagjai maguk szavazták meg azt a három-három jelöltet, akinek a neve a szavazólapra került. A további négy kategória jelöltjeit idén is a társadalmi kuratórium választotta meg. A grémium soros elnöke ebben az esztendőben Vajda Júlia, a társulat Liszt-díjas magánénekese.

A legtöbb jelölést a Pillantás a hídról kapta – Fekete Gizi, Sallai Nóra és Gáspár Tibor neve is szerepel a szavazólapon. Fotó: Segesvári Csaba
A legtöbb jelölést a Pillantás a hídról kapta – Fekete Gizi, Sallai Nóra és Gáspár Tibor neve is szerepel a szavazólapon. Fotó: Segesvári Csaba

A szavazólapokat – amelyek mindkét színházban és a jegyirodában is megtalálhatók – holnaptól május 23-áig lehet bedobni az ugyanott felállított urnákba. Az interneten is lehet szavazni a www.domotordij.designer.hu címen. A legjobb háttérmunkás díját titkos voksolással a színház dolgozói ítélik oda. A fődíjról, vagyis az életműért járó Dömötör-díjról már döntött a kuratórium, azt május 31-én, a gálaest fénypontjaként a polgármester adja át a nagyszínház színpadán. A Dömötör-gála koreográfiáját idén is a hagyományok szerint komponálják meg: a jelölteket Audi-flotta szállítja a színházba.

A gálaest rendezője, Janik László színművész elmondta: a kétrészes műsor best of jellegű, azaz az elmúlt kilenc gála legjobb produkciói közül válogattak, éppúgy fellép benne az előző direktor, Korognai Károly, mint a most leköszönő, Székhelyi József is. Janik a jövendő prózai tagozatvezető, Telihay Péter figyelmébe ajánlotta a gálaműsort: abban azokat a színészeket is láthatja a színpadon, akiket eddig esetleg elmulasztott megnézni.

A szavazólapra került jelöltek

Legjobb férfi színészi alakítás: Borovics Tamás (Beszélő fejek 3.), Gáspár Tibor (Pillantás a hídról), Járai Máté (Fekete Péter). Legjobb női színészi alakítás: Márkus Judit (Cirkuszhercegnő), Sallai Nóra (Pillantás a hídról), Szilágyi Annamária (Beszélő fejek 3.). Legjobb operaénekes: Cseh Antal (Háry János), Kelemen Zoltán (Otello), Kóbor Tamás (Cirkuszhercegnő). Legjobb opera-énekesnő: Dér Krisztina (Cirkuszhercegnő), Szonda Éva és Tóth Judit (A trubadúr). Legjobb táncos: Czár Gergely (Szentivánéji álom), Haller János és Jónás Zsuzsa (A hattyúk tava). Legjobb rendező: Hargitai Iván (Pillantás a hídról), Juronics Tamás (A hattyúk tava), Székhelyi József (Beszélő fejek 3.). Legjobb díszlettervező: Ambrus Mária (Lear király), Horgas Péter (Pillantás a hídról), Juhász Katalin (A windsori víg nők). Legjobb jelmeztervező: Benedek Mari (Lear király), Földi Andrea (A hattyúk tava), Rátkai Erzsébet (Fekete Péter). Legjobb férfi mellékszereplő: Janik László és Járai Máté (Bunbury), Megyeri Zoltán (Pillantás a hídról). Legjobb női mellékszereplő: Fekete Gizi (Pillantás a hídról), Melkvi Bea (A kisfiú meg az oroszlánok), Varga T. Zsuzsa (Anconai szerelmesek).

Olvasóink írták

 • 11. vajoviola 2008. május 09. 16:18
  „Tulajdonképpen minden vita felesleges,mert ezen a pályán csak ojan emberek vannak akik értik a dolgukat.Legfeljebb,az egyik kevésbé a másik sokkal jobban.Ha valaki kételkedik valameik szinészben győzödjön meg a tehetségéről, irigységböl nem kell,senkit leértékelni..Ha a jelölő listán van valameik szinész ,akkor már dolgozott és bizonyitott érte.Én láttam már darabban a márkus judit müvésznőt,ésa hihetetlenül sziporkázó,
  Janik László müvész urat,nagyon jó szinésznek tartom mindkettöt.Felettébb szórakoztatónak találtam,köszönöm nekik azt az élményt és kikapcsolódást amit nyujtani tudtak.Sok Sikert”
 • 10. márkez 2008. április 29. 19:14
  „Én kifejezetten örülök a listának, az idén nagyon eltalálták az ízlésemet... Az meg tényleg szép ajándék lenne, ha a szegedi közönség méltón búcsúzhatna legalább egy-két megszokott és népszerű tagjától a színháznak. A jelöltek pont meg is érdemelnék.”
 • 9. Lola 2008. április 29. 17:21
  „Te nagyon kedves Sz. Zsuzsa, te! Te nem lehetsz más, mint egy pórul járt színész, aki szerett volna felkerülni a szavazólistára, vagy ennek a pórul járt színésznek a kicsiny(es) hozzátartozója. Eltaláltam? Önnél a pont és az igazság, tisztelt Mátrai Úr!”
 • 8. No.6-Sy 2008. április 29. 12:53
  „Ha interneten lehet szavazni, akkor miért nem teszik lehetővé a szavazást? Én is megkerestem a web-címet: sehol semmi.”
 • 7. Mátrai Norbert 2008. április 29. 09:45
  „Ugyan már!! Varga T. meg Márkus nem azért lett jelölve, mert kirúgták őket, hanem mert jók!! És akinek az az ízlése, hogy Csorba Kata meg Kiszely Zoltán a "jószínész", annak nem csodálom, hogy ilyen sajátosan elfajzott véleménye van!! (Bár Kiszely tényleg helyes a mesében, de eddig mi mást mutatott az évek alatt?) Ahellyett, hogy Sz. Zsuzsa büszke lenne rá, hogy egy társulat és egy város elegánsan "tüntet" az értékei mellett ... Ha a szavazásra rálátó társulat nem emleget csalást, akkor ne mi tegyük már!!”
 • 6. Jóindulatú 2008. április 29. 09:33
  „Kedves Sz. Zsuzsa!!
  Nem tudom mi baja van Janik Művész úrral, de az biztos, hogy süt magából a rosszindulat. A társulat maga állítja össze a szavazatokat, és Janik művész úr (többekkel együtt, pl. Vajda művésznővel) csak számol, és valóban bárki ellenőrízheti azokat. Természetesen mindig maradnak ki olyanok a nominálásból, akik mások szerint jobban megérdemelnék, de ez egy játék, ha nemes is...A társulat nyilván a szimpátiáját nyilvánította ki akkor, amikor Kóbor Tamást, Dér Krisztinát, Márkus Juditot, Varga T. Zsuzsát nominálta (de ebben inkább azt kellene meglátni, hogy kik azok, aki mellé nem szavaztak, pedig szintén pórul jártak) . Ja! És az új beállók eddig is lehettek jelöltek régi produkciókkal (de ha figyelemmel követi a színházi eseményeket, akkor nyilván ezt ön is tudja), és ha elgondolkodik akkor rájöhet, ho gy Varga T. Zsuzsa az idén ugrott be az Anconaiba, tehát nominálása jogos.Ej-ej Zsuzsa...az irigység csúny dolog!! Jobban tenné ha bocsánatot kérne az elhamarkodott véleményéért!”
 • 5. Rómeó 2008. április 29. 08:53
  „Kedves Sz. Zsuzsa!
  Te is nagyon jól tudod, hogy a prózai társulat tagjai nominálnak a színészi kategóriákban, Janik Laci csupán az est rendezője. De egyébként bárki bemehet újraszámolni a nominációkat a társulat tagjai közül. De ezt ugye te is nagyon jól tudod?!!
  Kedves Sz. Zsuzsa?!!”
 • 4. hozzaszolo 2008. április 29. 08:08
  „"Janik a jövendő prózai tagozatvezető, Telihay Péter figyelmébe ajánlotta a gálaműsort: abban azokat a színészeket is láthatja a színpadon, akiket eddig esetleg elmulasztott megnézni."

  Jó ötlet. A színészi képességek a színpadon látszanak, nem pedig a sztárfotókon. Megdöbbentő, hogy mind a prózai, mind pedig az operatgozati részlegen a legtehetségesebbek közül repültek egy csomóan. Merthogy "arculatváltás" van. És vajon kié?”
 • 3. Sz Zsuzsa 2008. április 29. 07:53
  „Addig míg Janik úr állítja össze a társulat belső szavazatait,- ő gyűjti a voksokat a társulaton belül,-neki nem is lenne etikus nominálni! A nejéről már nem is beszélek!Hol van Rác Tibor, Kiszely Zoltán, ( Szuenzációs a Kisfiúban!) Csorba Kata, Pataki Ferenc! Varga T Zsuzsa miért nominált? Az Anconai tavalyi produkció!!! Kóbor Tamás nominálása is vicces! Andrejcsik a Cirkuszhercegnőből! Bizony kedves Janik úr! Ej ej...”
 • 2. SM 2008. április 28. 23:47
  „Igen, ez még a tavalyi szavazás. Ha jól emlékszem tavaly is néhány nap késéssel frissítették az oldalt, úgyhogy türelem:)”
 • 1. MM 2008. április 28. 22:30
  „Szerettem volna szavazni, de a www.domotordij.designer.hu - ra kattintva az jött ki, hogy a szavazás lezárult (2007.)
  Akkor hol lehet az interneten szavazni? M”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cambridge-ben jártak a ságvárisok

Szeged - Ki mit tud Szent-Györgyiről és a Nobel-díjról? – ez volt a kérdés tavaly decemberben,… Tovább olvasom