Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

A megyei rendőrök készen állnak

Amennyiben a helyzet megkívánja, a Csongrád megyei rendőrség mozgósítani tudja azokat, akik egy esetlegesen elfajuló tüntetést kordában tudnak tartani. Szegeden eddig rendbontás nélkül tüntettek az emberek, és a rendőrség bízik abban, hogy ez így is marad.
– Nem lehet előre meghatározni azt a rendőri létszámot, ami egy demonstráció zavartalan biztosításához szükséges. Ez mindig az adott szituáció folyamatos elemzésének eredményként alakul ki – tájékoztatta lapunkat Lukács János dandártábornok. A megyei rendőrfőkapitány elmondta, a hétfőn lezajlott szegedi tüntetéssorozat rendbontás nélkül zajlott, így beavatkozásra nem volt szükség. – A helyszínen szolgálatot teljesítők mindössze az események alakulását figyelték – tájékoztatott a dandártábornok. Bár a tüntetésen elhangzott, a tiltakozások tovább folytatódnak a városban, a rendőrséghez személyi, intézményi védelemre vonatkozó kérés nem érkezett.

– A rendőrségnek erre utasítást az elöljáró, felettes szervek adhatnak, amire eddig nem került sor – mondta Lukács János. Megjegyezte: ha a helyzet úgy kívánja, a megye rendőri állományából a szükséges létszám mozgósítható. Ez szükség esetén a társszervek bevonására is vonatkozik. Bár az MTV-székház előtt tartott tegnapi tömegdemonstráció ideje alatt Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője úgy nyilatkozott, az ország több pontjáról vezényeltek fel századokat a fővárosba, Csongrád megyéből jelentősebb rendőri erőket eddig nem kértek. A szegedi rendőrség abban bízik, hogy a következő napok várható eseményei is mindenféle rendbontás nélkül zajlanak majd le.

– Amennyiben mégis szükségessé válik bármilyen rendőri jellegű beavatkozás, az a helyszínen tartózkodó parancsnok mérlegelési és döntési kompetenciája lesz attól függően, hogy milyen jogsértés történik. Ennek mértékére a rendőrség tevékenységét szabályozó normák adnak lehetőséget, amely a figyelmeztetéstől a személyi szabadság korlátozásáig is terjedhet – mondta Lukács János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 64 vármegyés Toroczkai pereskedik igazáért

Titkosszolgálati módszerekkel akarták megakadályozni, hogy Pozsonyba jusson, majd rabosították… Tovább olvasom