Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina 0°C | 9°C Még több cikk.

A Szegedi Szabadtéri Játékok a 2010-es év top önkormányzati cége

Szeged – A 2010-es gazdasági beszámolók mérlegösszegeit összehasonlítva kiderült, hogy a szabadtéri a legnyereségesebb, míg a Szegedi Sport és Fürdők Kft. 68 milliós mínuszban zárt.
Május 27-én, pénteken tárgyalja a szegedi közgyűlés többek között a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cégek 2010-es gazdasági beszámolóját. A főbb városi cégek, az IKV ZRT., Szegedi Környezetgazdálkodási Kft., Szegedi Sport és Fürdők Kft., a Szegedi Vásár és Piac Kft., a Szegedi Testamentum Kft., a Szegedi Városkép Kft., valamint a Szint Kft., továbbá a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft., a VTV Szeged Nonprofit Kft., a RITEK Zrt., a Szegedi Ifjúsági Ház Kft. és a Szegedi Közlekedési Kft. vegyes évet zártak. Míg egyesek jóval túlteljesítették a 2009-es eredményeiket, mások nagyot zuhantak.

Ha eredményességi sorrendet állítanánk fel a város cégei között – 2009-hez viszonyítva –, akkor a dobogó harmadik fokára a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. állhatna fel, ugyanis 2010-es eredménye 68,6 százalékkal haladta meg a 2009-est. A jelentős eredmény mellé 8 százalékos költségnövekedés is társult. A jelentős eredménynövekedést a közgyűlési előterjesztés nem magyarázza, azonban arra kitérnek, hogy „a környező településeken, ahol társaság a közszolgáltató, folyamatosan infláció feletti díjak megállapítása történik annak érdekében, hogy a valós költségszinthez megtörténjen a felzárkóztatás. (...) A tevékenységben a nyereséges terület a hulladékszállítás. Gyakorlatilag itt realizálódik az az árbevétel, amely forrása a működésnek, fejlesztéseknek, pályázati önerőnek." A környezetgazdálkodási cég 27 millió 700 ezer forint nyereséget ért el.

Önkormányzati cégek eredménye interaktív grafikonon.


A nyereséget termelő önkormányzati cégek dobogójának második fokára a Szegedi Közlekedési Kft. állhat, eredménye jelentősen meghaladta a tervezettet: mérleg szerinti eredménye 55 millió 991 ezer forint lett. Az eredményt pozitívan befolyásolta az alaptevékenységhez sorolt egyéb bevételi többlet, illetve a költségek tervtől való elmaradása. 2010-ben a közterületi parkolásban 817 millió forint bevétele származott a városi cégnek.

A mérleg szerint különösen jó befektetés a szabadtéri.
A mérleg szerint különösen jó befektetés a szabadtéri.

A dobogó legfelső fokára a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. állhat fel. 2010-es eredményük 182 millióra rúgott, ezzel 129 százalékkal haladták meg a 2009-es eredményeiket. Ezzel akár a város „aranytojást tojó tyúkjának" is nevezhetnénk az országos hírű szabadtéri játékokat, valamint a REÖK-öt. A Dóm téri programsorozat keretében hét produkció, tizennyolcszor került színpadra (Dózsa, Carmen, My Fair Lady, Hair, Operett-Opera gála, Ajándékkoncert, Szuperkoncert). Az előadásokra több mint 62 ezer néző volt kíváncsi. Úgy tűnik, a legjobban gazdálkodó cég a bevételek növekedése és az összes üzemi ráfordítás (költségek) csökkentése következtében került a lista élére.

A pozitív listán túl nézzük meg a „pénzt vivőket" is. Abszolút első lett – az alulteljesítésben – az ifjúsági ház. Mínusz 215 százalékos eredményüket csak a Szegedi Sport és Fürdők Kft. mínusz 197,5 százaléka közelíti. Míg a szabadtéri 182 milliós eredményt, nyereséget hozott a városnak, addig az IH 19 milliós veszteséget termelt. A közgyűlési előterjesztésben nem szerepel magyarázat a veszteségre, annak ellenére, hogy 2009-ben is negatív szaldóval zárták az évet. Az Anna fürdőt is üzemeltető Szegedi Sport és Fürdők Kft. a 2009-es 34 milliós nyereség után 2010-ben 68 milliós veszteséget „hozott össze". Az Anna Fürdő fürdőszolgáltatásainak bevétele 4,1 százalékkal maradt el a tervtől. Az elmaradás elsősorban a kereslet csökkenésével, másodsorban a Napfényfürdő megnyitásával magyarázható. Az új fürdő megnyitása, különösen a nyári időszakot tekintve az Anna Fürdő esetében bevételcsökkenést eredményezett – olvashatjuk az előterjesztésben. A céget sújtotta még a Csongrád Megyei Bíróság 2.Mf.21.752/2010/4. számú ítéletében (Lengyel József volt ügyvezető igazgató pere) megállapított hatósági díja és perköltsége. A veszteség okaiként a cég az árbevétel csökkenését a bírósági ítélet alapján elmaradt munkabér, illetve ezen járulékainak kifizetését, és az elszámolt árfolyamveszteséget jelölte meg.

Az IH-nak nem úgy sikerült...
Az IH-nak nem úgy sikerült...

Almát a körtével?

A város gazdasági társaságai közül néhány veszteséges. Persze nehéz egy fesztiválszervező céget egy piaccal vagy éppen egy sportlétesítményeket is üzemeltető céggel összehasonlítani, de a végeredmény szempontjából igenis jelentős, ha az önkormányzatnak nem kell veszteséget finanszíroznia. Azt is mondhatnánk, hogy jó eredmény, ha egy 100 százalékos önkormányzati cég nullszaldóval zár. Még jobb, ha saját bevételük meghaladja az önkormányzati támogatás mértéket. Míg a Szegedi Szabadtéri Játékok 1,1 milliárd forintos bevételéből 333 millió forint az önkormányzati támogatás – azaz több mint 700 milliós saját bevételt ért el, addig az IKV 2,7 milliárdjából „mindössze" 8,4 millió az önkormányzati támogatás. Ezért is mondhatjuk, hogy almát hasonlítunk a körtével – az IKV klasszikus „pénztermelő", de hozzá zárkózik a kultúrát „árusító" szabadtéri is. A közhasznú feladatokat ellátó cégek könnyen lehetnek veszteségesek, hiszen gazdasági bevételük olykor csekély. Közhasznú többek között az IH, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft., valamint a VTV is.  

Olvasóink írták

 • 10. harcsabajusz 2011. május 31. 10:26
  „Örülök, hogy működik, és még jobban hogy nyereséges is. Lám lám, lehet kulturális intézmény is nyereséges. Ettöl függetlenül én is úgy vélem, Bátyai Edina napjai (a Szabadtérinél) meg vannak számlálva. Aki autonóm személyiség annak a mostani rendszerben nincs helye. Majd helyére lép egy narancsos, és jöhetnek a népnemzeti színművek, rockopera orbán vezérröl, meg templomi oratóriumok. A püspök úr vagy egy pártvezér szava kulturális kérdésekben most többet ér mint tíz szakemberé.”
 • 9. Morpheus_RexXx 2011. május 30. 16:24
  „OLVASSUNK KÉREM, OLVASSUNK... :)”
 • 8. sarastro1 2011. május 27. 00:15
  „Nemzetközileg is példa nélküli, hogy egy kulturális intézmény zárjon a legsikeresebb mutatókkal. Nikolényi,Korognai,Székhelyi támogatásért sírt,de a nézőtér sokszor kongott. Bátyainál teltház és kitűnő pénzügyi eredmények. Igaza volt annak, aki korábban kitüntetést ajánlott neki! De nyilván mivel sikeres: korbácsot fog kapni. FARKAS étvágyúak LACIkonyhában BAGÓznak, lógó nyelvvel nyaldossák a PÜSPÖK falatot. Bár alapvetően RÓZSAVÖLGYI állatokkal kereskednek.Tapasztaltuk már milyen, ha a szabadtéri miséken paKOLTA Ide vágyait a rendező, színpadra állítva ZALÁN álmok futását.”
 • 7. Tapasztalt 2011. május 26. 22:37
  „Az utolsó mondatotokkal én is messzemenően egyetértek! De tartok tőle, bármilyen sikeres is a Szabadtéri Edina vezetésével, a fidesz hataloméhsége nem csillapodik, és ősszel leváltják. Bár ne legyen igazam, de félek, hogy jönnek a cafrangos darabok a püspök ur javasoltjával......Most még engedik Edinának, hogy az előkészített nyári szezont levezényelje. A nyári váltás biztos bukás lenne, de ami késik sajnos nem múlik.......”
 • 6. sajtkukac 2011. május 26. 18:19
  „Előre tudom shouri, hogy mit néznék meg szívesen, de sajnos nincs miből kispórolni, tudod? Ja, és a Borfesztivál, sőt a Sörfesztivál sem tartozik az általunk látogatott "kulturális" programok közé. Az utolsó mondatoddal egyetértek.”
 • 5. shouri 2011. május 26. 17:14
  „Úgy gondolom, hogyha előre tudja a család , hogy meg szeretne valamit nézni a szabadtérin,akkor spórol,és biztosan talál olyan árú jegyet, amit meg tud venni.Egyébként egy estén többet el lehetett költeni a szép emlékezetű borfesztiválon, ami aztán kifolyt a szervezetből!!!!!!Egyébként tiszta szívből drukkolok, hogy MARADJON BÁTYAI EDINA AZ IGAZGATÓ!!!”
 • 4. eljensokaszeged 2011. május 26. 16:05
  „nekem nem luxus. de sajnálom, h neked az. mindenkinek elérhető kellene h legyen. de hát ugye nem szocializmusban élünk, és mégis tele van a nézőtér.”
 • 3. sajtkukac 2011. május 26. 16:02
  „Ilyen- földi halandó, egyszerű ember számára - jegyárak mellett nem is csodálom. De az, hogy luxus egy 4 tagú családnak egy Szabadtéri előadásra jegyet váltani, mert megfizethetetlen, az biztos, és nekünk csak marad a sóvárgás. De az a lényeg, hogy nyereséges...”
 • 2. Liberation 2011. május 26. 15:33
  „Istennek hála!”
 • 1. Ebgondolat 2011. május 26. 15:27
  „Akkor tényleg nehéz lett volna megmagyarázni, miért kell leváltani Bátyai Edinát, ahogy az a kis rigó tervezte!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnmegelőzési kisfilmek gyűjteménye Szegeden

Szeged - Több mint hatvan epizódból álló bűnmegelőzési médiatárat hozták létre Szegeden; a kisfilmek… Tovább olvasom