Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A Szegedi Törvényszéken a vakolat is tudja, mi a rend

,,...a törvény szövedéke / mindíg fölfeslik valahol" - írta József Attila. De legalább azt is rendben teszi, egyik falán talár alakban potyog a törvényszékről a vakolat.
Jó esetben 2017-ben kezdődhet el a Szegedi Törvényszék Széchenyi téri műemlék épületének renoválása – írtuk lapunkban 2016. szeptember 27-én. Arról is beszámoltunk, hogy a teljes körű épületfelújítás engedélyezési és kiviteli terveinek készítését a tervezők 2017 júniusára vállalták, de ezt is hosszas pereskedés előzte meg. Úgy tűnt, hogy 2017 végén vagy 2018 elején elkezdődhetnek a 4 milliárd forintosra becsült munkálatok. Költségük   tartalmazza az épület teljes felújítását, valamint a bútorozási, informatikai felszerelési és biztonságtechnikai kiadásokat.

Történelmi léptékben mérve is időszerű a beavatkozás. A Szegedi Törvényszék Széchenyi téri épületét 1883-ban avatták fel, 1958 óta áll országos műemléki védelem alatt. A birosag.hu-n olvasható visszatekintés szerint 1984-ben történt benne utoljára érdemi beavatkozás.

Addig is, amíg az épület állapota változatlan, mint József Attila írta Eszmélet című versében, nézzük és látjuk, hogy „a törvény szövedéke / mindíg fölfeslik valahol". De legalább azt is rendben teszi, egyik falán talár alakban potyog a törvényszékről a vakolat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasónk írta - Gondolatok a házasság hetére

"Három szó nagyon segít a házaséletben. Három szó, amelyet mindig mondani kell otthon: kérem,… Tovább olvasom