Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Akarják az egyházi iskolát a kübekháziak

Kübekháza - A képviselő-testület után a szülők is akarják az egyházi fenntartású iskolát Kübekházán. A tervek szerint szeptemberben nyit a Remény Katolikus Oktatási Központ.
Mintegy 60 helybeli diák szülei már jelezték, hogy Kübekházára járatnák iskolába gyermeküket, és Szőregről is van érdeklődő, így nagyjából 70 tanulóval indulhat szeptemberben az új, egyházi fenntartású iskola a településen – mondta lapunknak Molnár Róbert polgármester. Korábban megírtuk: 2008 nyarán zárt be az általános iskola Kübeken, azóta a gyerekek a szőregi intézménybe járnak.

A polgármester idén január elején fordult Kiss-Rigó László püspökhöz, aki azt válaszolta, hogy ha az önkormányzat és a szülők is támogatják, akkor az egyház iskolát alapít Kübekházán. A képviselő-testület ellenszavazat nélkül igent mondott, és mostanra elegendő számú szülő is az egyházi intézmény mellett döntött.

A tervek szerint az iskola neve Remény Katolikus Oktatási Központ lesz. Az intézményt – a korábbi iskola épületét – felújítják, új lesz a homlokzat, és kicserélik a nyílászárókat. A polgármester azt mondta, az itt tanuló gyerekek térítésmentesen kapnak uzsonnát.

Kübekházán úgy tervezik, hogy az óvoda is egyházi fenntartásba kerül.
A Szeged–Csanádi Egyházmegye 5 oktatási intézményt tart fenn Csongrád megyében: Makón, Szegeden, Szentesen, Vásárhelyen és Dócon. Szeptembertől nemcsak Kübekháza, de Tiszasziget is követi a példát.

Olvasóink írták

 • 5. petrov 2010. február 15. 07:23
  „Hogy lehet több anyagi lehetősége fenntartani az iskolát az egyháznak, mint az államnak ? (önkormányzatnak).
  Valójában nem burkolt világnézeti terjeszkedésről van szó?
  Tekintettel a fiatalok és a társadalom jelentős részére jellemző anarchikus és értékvesztett lelkiállapotra, tulajdonképp semmi kifogásom ellene.”
 • 4. macs 2010. február 14. 21:32
  „zsazsanéne,

  "Ott tényleg a gyerek az első és mindenre megtanitják". OK! és a kedves szülő mit csinál? Mi az a minden amire az egyházi ódoda megtanítja, a másik meg nem?”
 • 3. zsazsanéne 2010. február 13. 17:16
  „Nem rosszak az egyházi fenntartású iskolák óvodák sem. Ott tényleg a gyerek az első és mindenre megtanitják.Mikor itt az óvodába a város másik feléből hordják magas beosztású emberek a gyereküket egyházi fenntartású intézménybe.Csak dicsérni lehet,hogy igy megoldják az iskola kérdést.”
 • 2. rozator 2010. február 13. 17:02
  „Ez jó! Eddig a messzi faluból kellett a gyerekeket hodani, most csak átugranak vele a szomszédba!”
 • 1. macs 2010. február 13. 16:32
  „Kübekházán és Tiszaszigeten mindenki katolikus?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KRESZ módosítások: polgárőr is irányíthatja a forgalmat

Az új KRESZ módosításokkal kibővültek a polgárőrök tevékenységei: segíthetnek a közlekedési… Tovább olvasom