Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Csalibringával kapják el a bűnözőket

Szeged - Egy fővárosból indult civil kezdeményezésnek köszönhetően Szegeden is dolgozik egy csapat, amely nyomkövetővel felszerelt csalikerékpár révén adja rendőrkézre a biciklitolvajokat.
– A GPS-jeladó este 10 óra 6 perckor küldött riasztást. Útvonalát végigkövetve láttuk, hogy a Cserepes sor környékére vitte a kerékpárunkat valaki – kezdi történetét Vörös Attila szegedi tolvajkergető.

A Tolvajkergetők csapatát budapesti biciklisták szervezték, elegük lett az egyre növekvő kerékpárlopásokból. Műholdas nyomkövetővel felszerelt kétkerekűeket helyeztek ki csalinak, megvárták, amíg ellopják, majd üldözőbe vették a tolvajt. Amikor biztossá vált, hogy hová rejtették el a járművet, szóltak a rendőröknek. A legtöbb akciójukat videofelvételen rögzítették, ezekből interneten futó sorozatot készítettek. Egyesületté alakultak, felálltak a vidéki csapatok, így már Szegeden is működnek.

Csalibringával kapják el a bűnözőket a Tolvajkergetők. Fotó: Frank Yvette
Csalibringával kapják el a bűnözőket a Tolvajkergetők.
Fotó: Frank Yvette

Jelenleg tízen kergetik a tolvajokat a városban, egy irányítójuk laptop mögött dolgozik, figyeli a jelet, az üldöző csapattagokkal kommunikál, informálja őket a lopott kerékpár helyzetéről. Amint megvan a helyszín, egy másik rádiós jeladóval pontosítják a koordinátákat, és hívják a rendőröket. A csapat 17 napja próbálkozott a csalival – nem történt semmi. Néhány nappal ezelőtt azonban ellopták járművüket a Kolozsvári térről. Azonnal szólt a jeladó.

Regisztráció

Szegeden és Makón lehetőség van a kerékpárok ingyenes regisztrációjára, a Szegedi Rendőrkapitányság és a Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezete 2008 szeptemberében indította el a programot. A legtöbb szegedi és makói kerékpárbolt csatlakozott a programhoz, ezekbe szaküzletbe be lehet vinni a kerékpárokat függetlenül attól, hogy új vagy régebbi a jármű.

– Csapatunk a találkozó helyszínéül a Vám teret választotta, fél órával a lopás után gyűltünk össze – folytatja az első akciójuk történetét Attila. A jeladó szerint a Cserepes sorra vitték a biciklit, ekkor értesítették a rendőröket, akik 10 percen belül a helyszínre értek, ezután azonban elvesztették a jelet. Az egyenruhások elmentek.

– A kerékpárra szereltünk egy másik jeladót is, amely szakaszonként ad jelet; egy ideig az udvarokat zseblámpával megvilágítva kerestük a biciklit. A jel nemsokára megérkezett, éppen akkor, amikor a Kolozsvári téren a lakatot kerestük. Ismét szóltunk a rendőröknek, segítségükkel az egyik ház fészerében meg is találtuk a lopott biciklinket – meséli Vörös Attila.

A család mindent tagadott, eleinte azt állították, hogy nincs is kerékpár az udvaron, ehhez képest több alkatrészt és más bicikliket is találtak. – El sem hinnék, mi mindent kidobnak az emberek, ezeket lomtalanításnál szedtük össze – magyarázkodott az egyik férfi. A család egyik tagját már előállították kerékpárlopás miatt, ő nem tartózkodott otthon a rajtaütésnél.

– A rendőrök végeztek a házkutatással és a papírmunkával, elvitték a csalibringát a kapitányságra. Mi pedig megtettük a feljelentést ismeretlen tettes ellen. Az ügy kimenetele kétes, hosszadalmas eljárásra számíthatunk, nincs videofelvételünk az elkövetésről. Ennek ellenére ne érezze magát egyik tolvaj sem biztonságban, mert rövidesen újra csalikat helyezünk ki. Terveink között szerepel, hogy több bringával dolgozzunk, ennek finanszírozására szívesen vesszük bárki támogatását, ugyanis saját költségen működünk – mondja a szegedi tolvajkergető.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. K.T. 2013. július 08. 09:01
  „20. RádyJóska
  Először eszet áruljál a tolvajoknak, mert abból van a legnagyobb hiányuk.
  ... még hogy eszközökbe beruházzanak?! Kac-kac. :)”
 • 20. RádyJóska 2013. június 30. 19:26
  „Gps Jammer-t is árulunk hozzáférhető áron...:)))”
 • 19. DePalma 2013. június 29. 09:32
  „1.

  Birtokláshoz kell a testi ráhatás lehetősége illetve az a birtoklásra irányuló akarat, ezzel a két tényezővel valósul meg a birtoklás.

  Pl.: Ha vki menekülés közben bele dobja a postaládádba amit eltulajdonított, abban az esetben sem beszélhetünk arról, hogy te birtoklod az dolgot, hiszen az akartatod nincs meg a birtoklás tényére, ezért nem valósul meg a birtoklásod.

  9. -12.
  Magántulajdonnal való rendelkezési jogosultságokban benne van, hogy a tulajdonos a dolgot derelinkválhatja,( azaz saját tényétől vezérelve elhagyhatja) lemondhat a tulajdonjogáról, onnantól kezdve a dolog szabad foglalás tárgyává válik.
  Pl.: Kukába tett dolgok

  Azért az evidens ha találunk egy járművet amely nincsen lezárva, az attól függetlenül nem válik szabad foglalás tárgyává és annak jogosulatlan birtokba vétele lopásnak minősül. A jogszabály is ezért szankcionálja a tulajdonost, hogy gondoskodjon arról, hogy le legyen zárva.

  Maga a kezdeményezés előre mutató, hiszen a cikkben is olvasható, hogy több biciklit is találtak, amely valószínű lopásból származik.”
 • 18. Hubi 2013. június 29. 08:45
  „Mondjuk a falusi kocsmák mellől nem is igen merik ellopni a bicikliket,mert a vendégek maguk a rendőrség és a rögtön ítélő bíróság,ha elkapják a delikvenst. :) Márpedig elkapják az tuti.Ott maximum egymásét viszik haza tévedésből,de reggel visszakerül mindegyik a gazdájához.:D”
 • 17. Egyolvasó 2013. június 29. 05:53
  „16. eternette 2013.06.28. 21:10

  Mint ahogy az 7. M.Aurelius 2013.06.28. 16:40 által közölt internetcím (videó) megnézése után kiderül a rendőrség nem csinál semmit.
  http://www.tolvajkergetok.hu/index.php?video=21”
 • 16. eternette 2013. június 28. 21:10
  „Gratulálok, ügyes. Tudnám javasolni, hogy a rendőrségtől lehessen kölcsönözni rejtett, változtatható helyű térfigyelő kamerát. És mindig oda felszerelni, ahol a csalétek van. Megvásárolni drága lenne.”
 • 15. szalmaszal 2013. június 28. 20:55
  „Csak így tovább srácok, nagy szükség van rátok!”
 • 14. M.Aurelius 2013. június 28. 20:32
  „Javaslom, hogy nézzétek meg egy falusi kocsma előtti biciklikupacot, ugyan melyik van lezárva?
  Egymás hegyén-hátán a falhoz, vagy akármihez támasztva!
  Ott más a helyzet, és itt is.
  Évtizedekkel ezelőtt nem volt ez itt se probléma, mára ez lett a fejlődés eredménye.”
 • 13. C6H12O6 2013. június 28. 19:54
  „Szerintem a jeladót kombinálni lehetne egy 50 kV-os sokkolóval is...”
 • 12. okz63 2013. június 28. 19:39
  „9. Calypsol 2013.06.28. 19:12
  "És ha nincs is lezárva, akkor is lopás, csak nem zártöréssel elkövetett lopás."
  tsoki-nak igaza van:
  "41. § (7) A járművet őrizetlenül hagyni abban az esetben szabad, ha a vezető gondoskodott arról, hogy a jármű önmagától el ne indulhasson és illetéktelen személy azt el ne indíthassa."

  Ha a kerékpár jármű, akkor bizony azt sem hagyhatod csak úgy ott sehol. Jogosan megbüntethetik egy lezáratlan kerékpár ellopása esetén a tulajdonost is, mert megsértette a fenti jogszabályt.”
 • 11. zero 2013. június 28. 19:36
  „Bravo”
 • 10. okz63 2013. június 28. 19:34
  „8. tsoki 2013.06.28. 18:25
  "onnantól kezdve talált tárgy, azt csinál vele az ember amit akar."
  Nem teljesen így van, a talált tárgyakra van megfelelő osztály, ahol leadhatod.
  Ha nem jelentkezik megfelelő időn belül a gazdája, akkor lesz a tiéd, ha jól tudom.”
 • 9. Calypsol 2013. június 28. 19:12
  „4. vespa50 2013.06.28. 16:24

  "Az a probléma,hogy azok üldözik Szegeden is,meg ki merem jelenteni az országban bárhol az elkövetőket,akiknek fogalma sincs a kerékpárokról,úgy mint gyártmány,típus,stb.
  Szakértő kellene ide,csak senki nem hív.
  Vannak érdekes dolgok a kirakodó vásárokban is,higgyétek el.
  Useren elértek."

  Örülök, hogy ilyen "jól" ismered mind a szegedi, mind a többi csapatot. ;)

  8. tsoki 2013.06.28. 18:25

  Le volt zárva. És ha nincs is lezárva, akkor is lopás, csak nem zártöréssel elkövetett lopás.”
 • 8. tsoki 2013. június 28. 18:25
  „Ez szép és jó, de a KRESZ-ben le van írva, hogy úgy szabad, és kell ott hagyni járművet, hogy más ne tudja el tulajdonítani (Bácsika a Pláza parkolóban, aki lehúzva hagyta az ablakot, hogy a kutyája ne süljön meg..meg is kapta a büntetését, cikk is volt, vissza is vonták..). És ha jól tudom ezek nincsenek is lezárva... onnantól kezdve talált tárgy, azt csinál vele az ember amit akar. Innentől kezdve teljesen inkorrekt amit csinálnak.”
 • 7. M.Aurelius 2013. június 28. 16:40
  „http://www.tolvajkergetok.hu/index.php?video=21

  Tessék ezt megnézni, nagyon tanulságos. Magam is támogatom a tolvajkergetést, és hajlandó vagyok
  nyuggerként is finanszírozni amennyit megengedhetek. Vagy "figyelő" ingyen munkával, amivel kell.”
 • 6. balpimarci 2013. június 28. 16:37
  „A nyomok a Cserepes sorra vezettek? Miért nem meglepő ez?”
 • 5. lukrecia 2013. június 28. 16:36
  „Bravó , jó a kezdeményezés. Azt csodálom a szagértőknek ez eddig miért nem jutott az eszükbe? Kandi kamera több is a tetthelyre irányítva, és leláncolni egy jó pár értékes de nyomkövetős bringát a város különböző pontjain. Fél év alatt meglenne szinte az összes bringatolvaj. Utána a kőfejtőt kellene csak kijelölni nekik.
  Addig míg csak "üldözgetjük" ezeket a szarkákat, mindig újra is termelik magukat. Egy időben volt "csaliauto" is.”
 • 4. vespa50 2013. június 28. 16:24
  „Az a probléma,hogy azok üldözik Szegeden is,meg ki merem jelenteni az országban bárhol az elkövetőket,akiknek fogalma sincs a kerékpárokról,úgy mint gyártmány,típus,stb.
  Szakértő kellene ide,csak senki nem hív.
  Vannak érdekes dolgok a kirakodó vásárokban is,higgyétek el.
  Useren elértek.”
 • 3. kovboj3 2013. június 28. 16:04
  „1. nem vagyok benne biztos de azt hiszem igen. ha lopott cuccot vesz valaki akár orgazdasággal is gyanúsíthatják talán de nem tudom pontosan. de ha térdig áll az udvarban a biciklialkatrész akkor már nem életszerű tagadni.”
 • 2. StencilAtya 2013. június 28. 13:05
  „a cserepes sor felé?? <moderálva>”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjtse ön is receptfüzetünket!

Soha vissza nem térő ajánlat! Limitált, exkluzív kiadás a szakácskönyvsorozat gyűjtőinek! Még kapható az első szám! Tovább olvasom