Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Csengele, 1988: 9 halott, 1 halálraítélt

Néhány hónap múlva kiszabadul a szegedi Csillag börtönből a magyar kriminalisztika történetében a legkegyetlenebb módon végrehajtott és legtöbb, kilenc áldozatot követelő bűncselekmény egyik tettese. Az akkor 27 éves csongrádi férfit halálra ítélték, de megmenekült az akasztófától, ugyanis a másodfokú ítélet előtt a halálbüntetést eltörölték.
Két társa közül az egyik egy 15 éves gyerek volt, aki hat év börtönnel megúszta. A másik, a fiú apja öngyilkos lett.

„A Csongrád Megyei Bíróság Szegeden, 1989. évi január hó 24-én, 25-én és 26-án megtartott nyilvános tárgyalás alapján meghozta a következő ÍTÉLETET: L. János (...) I. r. vádlott bűnös társtettességben, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettében. Fk. H. T. László (...) II. r. vádlott bűnös társtettességben, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettében. Ezért a megyei bíróság a többszörös visszaeső L. János I. r. vádlottat halálbüntetésre, Fk. H. T. László II. r. vádlottat 6 (hat) évi fiatalkorúak börtönére és 4 (négy) évi közügyektől eltiltásra ítéli."

Utolsó halálos ítélet

Az ügynek volt harmadik vádlottja is. L. I. közvetlenül nem vett részt a bűncselekményben, szerepe „csak" egy pisztoly beszerzésére terjedt ki, amiért lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, és öt hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A szörnyű bűncselekmény kiagyalóját, H. T. László apját, H. T. Imrét már nem tudták bíróság elé állítani. De erről később.

Kegyelem

A Legfelsőbb Bíróság egy évvel később, 1990 február elsején részben megváltoztatta az ítéletet: a többszörösen büntetett előéletű L. Jánost halálbüntetés helyett életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte és tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A másik két vádlott ítéletét nem módosították. L. János a halálbüntetés eltörlésének köszönheti, hogy megmenekült az akasztófától. Néhány hónap múlva kiszabadul.  
Az ügyben az egyik legkiválóbb büntetőbíró, Exterde Tibor hirdetett ítéletet, akiről köztudott volt, hogy halálbüntetés-ellenes. Akkor azonban nem volt más választása. Mellesleg ezzel az ítéletével Csongrád megyében ő szabta ki az utolsó halálbüntetést.

A Csongrád Megyei Bíróság Büntetőkollégiumának elnöke az ügyről még most sem beszélhetett, de arra a kérdésünkre, hogy pályafutása alatt találkozott-e hasonló bűncselekménnyel, határozott nemmel válaszolt.

Féltékeny szörny

– A magyar kriminalisztika történetében – amióta jegyzik – sem korábban, sem később nem volt ilyen különös kegyetlenséggel végrehajtott és ennyi áldozatot követelő bűncselekmény, mint amilyen Csengelén 1988. augusztus 15-én hajnalban – mondta lapunknak Merényi Kálmán, az egyik legnevesebb magyar kriminológus, a Csongrád Megyei Főügyészség egykori vezetője.

Tizenegy férfira, nőre, ikerterhes anyára és gyerekre gyújtották rá a házat 1988. augusztus 15-én – tudósított lapunk az ítélethozatalról
A büntetőbíró és a kriminológus által is a legek kategóriájába tartozó bűncselekmény egyébként egy közönséges vagy inkább mindennaposnak mondható féltékenységre vezethető vissza. H. T. Imrét 1987-ben az élettársa, Cs. L. Csabáné két kiskorú gyermekével elhagyta. A férfi hiába próbálta „visszaszerezni" őket, a nő hajthatatlan volt. H. T. Imre bosszút esküdött, úton-útfélen azt hangoztatta, lelövi az asszonyt és magával is végez. A fegyver beszerzéséről legjobb barátja, L. János gondoskodott. A Zbrojovka pisztolyt 18-20 lőszerrel L. I. adta el nekik. A hiúságában vérig sértett és féltékeny férfi egy idő után elvetette a „sima" agyonlövést, eszelős tervet eszelt ki. Úgy döntött, rágyújtja a nőre a házát. A tervéről tudott L. János és a bosszúvágytól hajtott férfi fia, a 15 éves H. T. László is. Sőt nemcsak tudtak, hanem részt is vettek a részletesen kidolgozott pokoli forgatókönyv megvalósításában. L. János egy személyautót és ötven libát kapott. A két férfi és a fiú vásárolt mintegy 100 liter benzint, amit 1, 2, 5, 10 és 20 literes palackokba, üvegekbe öntöttek. Augusztus 14-én az apa ráparancsolt a fiára, hogy tartsa szemmel azt a tanyát, ahová volt élettársa és a gyermekek költöztek, figyelje meg, kik mennek be az épületbe, ők pedig vettek egy láda sört, és nyomban nekiláttak, hogy elfogyasszák.

Hajnalig ittak, majd négy óra körül odamentek a tanyához, ahol a fiú „jelentette", hogy az épületben tizenegyen vannak, név szerint felsorolta őket, majd hozzátette: mindenki alszik. A három ember ezután a benzinnel töltött palackokat (Molotov-koktélokat) letette a épület bejárati ajtója és az ablakok közelébe, amit egy jelre meggyújtottak és bedobáltak a házba.

Tűzhalál

„Jajveszékelésre, ordibálásra riadtam fel." – olvasható az egyik tanú, T. I. vallomásában, aki azzal folytatta, hogy ő és egy másik férfi a konyhában aludt. A kiabálásra kinyitották a konyhaajtót, akkor meglátták, hogy szinte az egész épület lángol, a bent lévők ruhája ég, bármerre indultak, a tűz útjukat állta, az égett hús szagát érezte. A tanú azt is elmondta, hogy a társa kiugrott a konyhaablakon, ő ismét tett egy kísérletet és megpróbált segítséget nyújtani. Éppen Cs. L. Csabánét sikerült kimentenie, az összeégett nőt kihúzta a konyhaablakon, ahol H. T. Imre pisztollyal a kezében várta! A férfi az asszonyt betuszkolta a közelben álló személyautóba, beült az első ülésre, és gázt adott. A két bűntársa már korábban elhagyta a helyszínt. A ház teljesen leégett, az épületből csak a fentebb már említett két férfi jutott ki sértetlenül.

Az utolsó Csongrád megyei halálbüntetést Exterde Tibor bíró szabta ki Fotó: Karnok Csaba

A tanyából kimentett és elhurcolt Cs. L. Csabánét H. T. Imre két kilométerrel odébb lelőtte, és magával is végzett. Az épületben szénné égett a 78 éves K. Józsefné és a 15 éves S. Mónika. A többieket súlyos, életveszélyes állapotban szállították a szegedi bőrklinikára és a gyermekkórházba. Testük felületének 35-80 százaléka megégett. Augusztus 19-én meghalt a 11 éves S. József, augusztus 27-én a 41 éves S. Józsefné, augusztus 30-án az egyéves H. T. Tamás, szeptember 12-én a 20 éves N. Ildikó, szeptember 20-án a 11 éves Cs. Tímea. N. Ildikó 26 hetes terhes volt, ikreket várt! A magzatok is meghaltak.

A rettenetes ügy nyomában

Lukács János főkapitány a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának vezetőjeként Tisza Ferenc vizsgálótiszttel együtt részt vett Magyarország legtöbb áldozatot követelő bűncselekményének felderítésében. Bár azóta több, mint 19 év eltelt, a két rendőrtiszt nemcsak a bűnözők, hanem az áldozatok nevére és korára is a mai napig emlékszik. Tisza Ferenc nem említette, de Lukács János fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az ügynek volt két döntő mozzanata, ami elvezette őket a tettesekhez, és mindkettő Tisza érdeme: L. János és H. T. László alibijét ő döntötte meg.

Egyébként a vizsgálati osztály munkatársai állapították meg azt is, hogy ezt a bűntettet nem egy ember követte el. A két rendőr abban egyetértett a bíróval és a kriminológussal, hogy a csengelei bűncselekményt sem az áldozatok számában, sem a kegyetlenségében semelyik más nem múlta felül. És hogy soha nem fogják elfelejteni azt a képet sem, ami 1988. augusztus 15-én fogadta őket a csengelei Sebők-tanyán.  

Olvasóink írták

  • 3. Mese 2007. december 20. 20:20
    „Ha életfogytiglant kapott,miért engedik ki most?”
  • 2. NTK 2007. december 15. 20:35
    „Emlékszem az esetre. Hú de régen volt ...”
  • 1. Dodó 2007. december 15. 15:29
    „Szegény Lakatos! Most kezdődik az igazi bünti! Tíz évig nem választhat és nem választható! Szabad egy "embert" ennyire megalázni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az íreknél sem kolbászból van a kerítés

Megbecsülni sem lehet, hogy Csongrád megyéből hányan vállalnak munkát külföldön. A magyar… Tovább olvasom