Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Csipeget a cinege, meg a zöldike

A hideg idő beköszöntével egyre több helyen látni a városban madáretetőket. A boltban vásárolt dizájnosabb és a kézzel barkácsolt építménynek is egy a célja: segít átvészelni a madaraknak a telet.
Az óvodákban, iskolákban már szinte hagyomány, hogy a téli hónapok beköszöntekor kikerülnek a madáretetők. Az állatokról való gondoskodás szándékát a lakótelepeken is jól lehet látni. Szegeden például a Molnár utcában egy gyönyörű, világoskék faházikóra hasonlító dúcetetőt készítettek a lakók: oda várják az éhes szárnyasokat. Bár a napokban tapasztalt jó idő miatt még nem tolonganak, már megdézsmálták a kiszórt magokat.

Madáretető a szegedi Molnár utcában Fotó: Miskolczi Róbert

– Ha egyszer elkezdünk gondoskodni a madarakról, azt egész télen következetesen folytatni kell. Ha hozzászoktatjuk az állatokat a biztos táplálékszerzés lehetőségéhez, és hanyagok vagyunk, felelőtlenségünk miatt akár el is pusztulhatnak.

Az első hó leesését követően, illetve ha a hőmérséklet huzamosabb ideig nulla fok alá esik, akkor érdemes elkezdeni az etetést – magyarázta Molnár Gyula biológus, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportjának elnöke, akinek saját kertjében is van egy nagyméretű, deszkákból épített, háztető mintájára készített dúcetető. A nagyobb méretű építményre szinte bármilyen városi madár odatalál.

Házi készítésű madárkalács

A megolvasztott marhafaggyúba kevert olajos magvakból készül a madarak egyik legkedveltebb tápláléka. A megdermedt masszát hálóba kötve és fára akasztva kreatív madáretetőt készíthetünk.  
A nagyobb bevásárlóközpontokban sokféle dizájnos – például nádtetős – etetőt lehet kapni, akár már 1500-2000 forintért is, de a műanyag flakonból is barkácsolhatunk etetőt. A szén- és kék cinegék könnyedén felkapaszkodnak rá. Bár a természet – a lábuk miatt – nem tette alkalmassá a verebeket, hogy falatozzanak az ilyen etetőkből, a találékony madarak megtalálják a módját, hogy jóllakjanak. A magevő zöldikék és a pintyfélék pedig csak a földre lehullott táplálékot képesek felcsipegetni. Érdemes napraforgómaggal etetni őket, mert azt a legtöbb szárnyas – a cinege, a veréb, a varjú és a balkáni gerle – kedveli, és magas az olajtartalma. De a pirítatlan tök-, len, köles- és dinnyemag is megteszi. A rigók és például a vörösbegy lágyevők, ezért érdemes almát és főtt répát kirakni nekik a földre.

Az ablaketetők elkészítése már bonyolultabb, de fantasztikus érzés, amikor a meleg szobából, közelről csodálhatjuk tollas kedvenceinket.

A szakember elmondta, hogy az etetőkre szerelt tövises ágakkal eltántoríthatjuk a madarak után sóvárgó macskákat. A cicák és a nyestek távol tartására több praktika is létezik: kölnivel átitatott rongypamacsokkal elijeszthetjük az éhes négylábúakat.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tánclépésben jutott el a sikerig a 16 éves páros

Még csak 16 évesek, de latin táncban már hetedikek a felnőtt magyar ranglistán. Czina Boglárka és… Tovább olvasom