Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Diszlexiás hallgatóknak szervez nyelvórát az SZTE

Szeged - Az országban egyedülálló a Szegedi Tudományegyetem, amely diszgráfiás és diszlexiás hallgatóknak is szervez nyelvi kurzusokat. A „diszesek" az angolt választották, pedig nekik ez a legnehezebb nyelv.
A Szegedi Tudományegyetem az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény az országban, amely diszgráfiás és diszlexiás hallgatók számára is indít nyelvi kurzusokat. Jelenleg két angolos csoportjuk van: kezdő és haladó. A németre nem volt jelentkező. Pedig az angol a „diszesek" számára a legnehezebben tanulható nyelv többek között az írás és a kiejtés közötti különbség miatt. Sokkal könnyebb például az olasz és a német. A piac azonban az angoltudást várja el, és több szakon a szakirodalom is angol nyelvű.

– Rossz élményeim vannak a középiskolai nyelvórákról. Túl gyorsan haladtunk, és nagyon gyakran cserélődtek a tanárok is – mondta az egyik hallgató. A speciális angolórán két lány vett részt. Nem akarták, hogy leírjuk a nevüket. Egyikük közölte: két szakja van, az egyiken tudják, hogy tanulási nehézségekkel küzd, a másikon nem. Ahol ezzel tisztában vannak – szabad bölcsészeten – ott sem ő mondta el, az egyik tanára jött rá. Feltűnt neki, hogy az a diák, aki verbálisan az egyik legjobb, írásban mennyire rosszul teljesít.

– „Lebuktam", de jól kezelték. Meg lehet beszélni a tanárokkal, hogy szóban vizsgázhassak, s ha mégis írásban kell, akkor ne nézzék a helyesírást.

A speciális angol nyelvórán egyharmad a tempó a hagyományoshoz képest. Fotó: Segesvári Csaba
A speciális angol nyelvórán egyharmad a tempó a hagyományoshoz képest.
Fotó: Segesvári Csaba

A hallgató hangsúlyozta: a nyelvtanulásban fontos számukra a verbalitás, és segítenek a képek, a színek is. De szerinte a hagyományos nyelvvizsgára – legalábbis az írásbelire – így sincs esélyük.

Pusztai Ildikó nyelvtanár szerint viszont van rá példa, hogy diszes diák nyelvvizsgát tesz, de ehhez rengeteg tanulás kell. A speciális órák legfontosabb szabályait úgy foglalta össze, hogy lassabban haladnak – nagyjából egyharmad a tempó a normál nyelvórákhoz képest –, fontos kis szakaszokban megadni a célt, a szakaszok végén számon kell kérni az anyagot, s kell az állandó pozitív visszajelzés. Ezenkívül nem szabad a diákokat azzal hitegetni, hogy egy év alatt középfokú szinten megtanulnak.

Külön tankönyvek nincsenek, ezért Ildikó készíti a segédeszközöket, például színes papírra ír betűket, szavakat. Fontos a következetesség, tehát ha a főnév vagy egy adott mondatrész tegnap zöld papíron volt, akkor legyen zöld ma is.

Az egyetem nyelvtanárai közül 12-en vettek részt az ELTE oktatói által tartott továbbképzésen, elvileg tehát nincs akadálya, hogy több órát tartsanak több diáknak. Ha valakit érdekel, még csatlakozhat a kurzusokhoz.

Olvasóink írták

 • 4. török 2009. március 02. 15:58
  „Teljesen jól, akár tökéletesen tudnak magyarul, SZÓBAN. Nekem van diszes évfolyamtársam. Nagyon jó tanuló, nagyon jól kommunikál, de ha mellette ülök, minden 4-ik szót le kell betűznöm neki, ha nincs rajta a kivetített dián.”
 • 3. Dittike 2009. március 01. 22:08
  „Nagyon Kösz! Amúgy bocsánatot kérek tőlük,de attól még ezt gondolom..És tudom,hogy félreérthető volt..de áhh..hagyjuk..nem állok itt le vitázni!”
 • 2. maz 2009. március 01. 04:31
  „kedves Dittike ha valaki diszlexiás nem primo csak nehezebben tanul de a te felfogásod elégé vissza maradott”
 • 1. Dittike 2009. február 28. 18:23
  „magyarul se tudnak rendesen..először talán azon kellene segíteni..bocsesz ha megsértem őket,tudom hogy nem tehetnek róla.De ha tanulási nehézségeik vannak,akkor hogy is jutottak el a felsőfokú intézményekig?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kommandósok teperték le a fideszes politikust

Szeged - Kommandós ruhás rendőrök üldözték, leteperték, majd beszállították a Szegedi… Tovább olvasom