Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Egy keringő Franco Neróval

Szeged - A közvélemény-kutatások szerint a legismertebb európai parlamenti politikus, ennek ellenére csak eleve vesztes helyen szerepel az MSZP jelöltlistáján. Könyvek, újságcikkek népszerű szerzője Lévai Katalin, aki a közelmúltban Franco Neróval táncolt az Operabálon. Nincs benne csalódás, tele van energiával, és mindig a jövő foglalkoztatja: a nőkről készül könyvet írni.
– A budapesti Operabál fővédnökeként a díszvendéggel táncolta a nyitótáncot. Milyen táncos Franco Nero?
– Nagyon jó! Ügyesen vezetett, rutinosan keringőzött. Elárulta, hogy a tangó az egyik kedvence. Lapos sarkú cipőt vettem fel, nehogy magasabb legyek nála. Rendkívül kedves és közvetlen embernek ismertem meg, örültem, hogy őt kérték fel a szervezők. Nagyon jól éreztem magam, kellemes volt a hangulat, és a férjemmel is nagyon szeretek táncolni.

– Áll a bál címmel egy hete olvashattuk gondolatait egy országos napilapban a bálozók felé feneküket mutató tüntetőkről, és hogy miért szabad, és miért érdemes bálozni ilyen válságos időben...
– A társadalmi felelősségvállalás fontosságáról írtam, azt gondolom ugyanis, hogy az Operabál nem okoz kárt az országnak, és nem árt a szegényeknek, a bevételek egy részét pedig jótékonysági célokra fordítják. Egy közösség tagjai vagyunk, és felelősek egymásért, nemcsak az ünnep alkalmával, hanem a bajban is. Méltatlannak éreztem az ellenünk irányuló haragot.

– Most az ország több szempontból is bajban van, és a válság mellett a politikusok népszerűségi indexe, elfogadottsága mélypontra jutott. Európai parlamenti tapasztalatai alapján hogy látja, miben és hogyan kellene változnia a hazai politikai kultúrának, politikusoknak?
– A két parlament közötti különbség jelentős. Az itthoni színvonalat jellemzi a durva hangnem, a kulturálatlan beszédmód. Semmilyen eredményre vagy tiszteletre nem számíthatunk, ha nem történik változás. Mindig is az elegáns, kompromisszumkész stílus, ugyanakkor a nyílt, egyenes beszéd és viselkedés híve voltam. Az Európai Parlamentben a különböző politikai családok tagjai tisztelik egymást, ennek szellemében vitatkoznak, tárgyalnak. A hazai viszonyok viszont egyre rosszabbak. Azt várná az ember, hogy a válság miatt a nemzeti kérdésekben összefognának a különféle politikai erők, de ez sajnos egyelőre elképzelhetetlen.

Lévai Katalin és Franco Nero az Operaházban. Fotó: MTI
Lévai Katalin és Franco Nero az Operaházban.
Fotó: MTI

– Csak a 11., eleve vesztes helyen szerepel az MSZP európai parlamenti jelöltlistáján. Számított erre?
– Nem lepett meg a dolog, és csalódott sem vagyok. Öt év alatt sokféle visszajelzést kaptam. A Vörös szőnyeg című regényemben egy politikus és egy színésznő kapcsolatáról írtam, és negatív fényben mutattam be a politikust, amit szememre vetettek párttársaim. Ebben a művemben egy kíméletlen, törekvő politikusi magatartást mutattam be, és bestseller lett. Nem tartom azonban ésszerű döntésnek a listát az MSZP részéről, hiszen ismeretlen neveket vettek előre. A közvélemény-kutatások szerint a legismertebb szocialista EP-képviselő vagyok, aki nagyon sokat tett az MSZP sikeréért, és nem értem, miért mondanak le erről. Ennek ellenére a döntést tiszteletben tartom, és segítem a kampányt.

– Hogyan tervezi a jövőjét? Gondolt már rá?
– Megráztam magam, és szerencsére újra érzem az alkotó energiákat. Tavasszal egy holland–magyar kulturális intézmény vezetőjeként folytatom. És egy újabb, esszéisztikusabb stílusú könyvet készülök írni, természetesen a nőkről.

– Holnap nőnap. Szereti ezt az ünnepet?
– A nőnapi köszöntés tipikusan szocialista hagyomány, mára azonban kibővült a jelentése. A hölgyek megérdemlik, hogy legalább egy évben egyszer köszöntsék őket. Külön öröm számomra, hogy a napokban jelent meg a TÁRKI jóvoltából a Szerepváltozások kötete, amelyben a vezető tanulmányt írtam. Az Európai Parlamentben 30 százalékos a női arány, ennek ellenére a vezető pozíciók döntő részét férfiak töltik be. Az EU-parlament azzal ünnepelné meg igazán a nőket, ha az év többi napján is megadná az esélyegyenlőséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hét múlva tavaszi kulturális fesztivál

Kepes András, Hernádi Judit, Gálffi László, Kálloy Molnár Péter, Rudolf Péter, Presser Gábor –… Tovább olvasom