Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Elballagtak az utolsó tanárképzősök

Szeged - Hivatalosan még az egyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karán kezdett az az utolsó negyedéves évfolyam, amelyik szombaton már a pedagógusképző kar végzőseként ballagott. Az intézmény 3 éve alakította át a tanárképzést, jelenleg 5000 hallgatója van.
Mazsorettekel és fúvószenekarral az élen ballagtak szombaton az egyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar idei végzősei is. Keresztül a belvároson a Boldogasszony sugárúti alma materből a Belvárosi mozibeli ünnepségre. A 2000 ballagó közül 1269-en nemcsak saját diákéveiket búcsúztatták, hanem a hagyományos tanárképző főiskolai képzést is. Ők voltak az utolsó évfolyam Szegeden, akikből a régi rend szerint négy év alatt általános iskola felső tagozatos tanár lett. Az új típusú rendszerben az egyetem karain 3 éves alap- és 2 éves mesterképzésen szerezhető tanári diploma.

A júniusi államvizsgájuk árnyékában név nélkül is a legtöbben optimistán mondták, hogy lesz munkájuk. Szerintük állást az talál közülük nagyobb eséllyel, aki két szakos, és visszamegy a szülővárosába. Úgy látják, a sok friss diplomásból az a legkapósabb, aki gyógypedagógia, nyelv, könyvtár vagy számítástechnika szakot tud felmutatni.

A végzősök legtöbbje optimista. Fotó: Frank Yvette
A végzősök legtöbbje optimista.
Fotó: Frank Yvette

– Többen temették három éve az alakuló pedagógusképző kart, ami bizonyított és bizonyít. Jelenleg több mint 5000 hallgatónk van, s egyike az egyetem három meghatározó karának – mondta beszédében Galambos Gábor dékán. Az intézményhez 33, a munkaerőpiachoz legrugalmasabban alkalmazkodó felsőfokú szakképzés mellett 11 alapképzés, 2 osztatlan képzés – óvodapedagógia és tanító – 3 önállóan indított mesterképzés és számtalan mesterképzésen belüli tanári szakirány tartozik. A jelentkezők száma egyre nő, a következő tanévre 6417-en kérték felvételüket a pedagógusképző karra. Az első helyen 62 százalékkal többen, mint tavaly. Az ország élvonalába tartozik többek között a gyógypedagógiai képzés, a tanárképzésben szerzett tapasztalatok kamatoztathatók az óvodapedagógus- és tanítóképzésben. A művelődésszervezésből kinövő andragógia a felnőttképzés hazai zászlóshajója. Mesterképzésként az országban két helyen engedélyezte az akkreditációs bizottság. Ősztől nagy érdeklődés mellett új képzés is indul: a szociálpedagógia. Itt is – mint mindenütt a karon – sok múlik az oktatás minőségén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróságra mennek a károsultak

Sokat bukott az a százezer kisbefektető, aki nyílt végű ingatlanalapokba fektette megtakarított pénzét. Az alapok kifizetését – mint korábban írtuk – tavaly novemberben 90 napra felfüggesztette a PSZÁF, s ez alatt az értékük jelentősen lecsökkent. Tovább olvasom