Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Gyerekszobában lakni – közel a harminchoz

Szeged - Sokan a diploma és az első állás megszerzése után sem költöznek el otthonról. Többségük a pénzhiánnyal, a szülőkkel való együttlakás előnyeivel indokolja, miért él még mindig a gyerekszobájában.
Míg húsz évvel ezelőtt huszonöt éves kortól már vénlánynak számítottak a nők, manapság cseppet sem megbotránkoztató, ha valaki ennyi idősen még a gyerekszobájában lakik.

– Ha lenne kivel és hova, nem haboznék elköltözni otthonról – mondja a huszonkilenc éves Emese, aki édesanyjával él egy szegedi panellakásban. A banki ügyintézőként dolgozó lány szerint egyáltalán nem ciki, hogy esténként a polcon csücsülő hajas babáival szemez, mielőtt álomra hajtaná fejét. – A mai világban kevés fiatalnak adatik meg, hogy a szülei el tudják indítani a nagybetűs életbe: lakást, autót vegyenek neki. Akinek ennyi idősen saját lakása van, az vagy örökölte, vagy hitelt vett fel, amit aztán élete végéig törleszthet. Én ezt nem akartam. Amíg itthon élek, természetesen besegítek anyunak a rezsibe, és minden második héten én vásárolok. Amíg nem találom meg életem párját, így sokkal több pénzt félre tudok tenni, amiből egyszer majd saját ingatlant vásárolhatok – magyarázza Emese.

– Bezzeg én ennyi idősen már az öcsédet vártam, és apáddal a második házunkat építettük – idézi fel Attila az ominózus mondatot, amely minden vasárnap elhangzik náluk a családi ebédnél. A harmincéves fiatalember mégsem kapkodja el a költözködést, mondván, „még a haverok is otthon laknak". Pedig a haverok között is akadnak szép számmal olyanok, akik nemsokára a krisztusi korba lépnek. Néhányuknak saját vállalkozása van, mások jól menő vállalkozóknak dolgoznak.

Attila szerint nem kizárólag a pénzhiány lehet az oka annak, ha valaki még harmincévesen is a szüleivel él. Az ő anyukája például mindennap reggelivel, este vacsorával várja. Mos, főz, takarít, és nem kérdezi meg, hogy este mikor ér haza. A fiatalember természetesen nem akar a szülői házban megöregedni, de amíg lehet, kihasználja a szülőkkel lakás előnyeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresett és keresetlen diplomások a Dél-Alföldön

Szeged - Sokat elárul egy régió fejlettségéről, hogy mely diplomák számítanak a legkeresettebbnek. Tovább olvasom