Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Hamarosan kezdődik a szúnyogirtás Szegeden

Szeged - Az elmúlt évekhez hasonlóan 80 millió forint áll rendelkezésre az idei szúnyoggyérítésre Szegeden; a munkát elsősorban biológiai védekezéssel szeretnék elvégezni, de szükség esetén a vegyi irtást is alkalmazzák majd - mondta a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője csötörtökön, a témában tartott sajtótájékoztatót követően.
Makrai László ügyvezető igazgató kifejtette: korábban a források 95 százalékát a kémiai irtás során használták fel, csak 5 százalékát fordították biológiai fellépésre. A mai technológiai viszonyok mellett a biológiai megsemmisítés felé tolják majd el az arányt. Teljes megsemmisítésre nem lesz lehetőség, hiszen a csípő szúnyog is a tápláléklánc része, így teljesen kiirtani nem szabad - magyarázta a szakember.

A munkálatok miatt olyan szakértőkkel egészítették ki a stábot, akik a lárvák élőhelyét derítik fel Szegeden és a város környékén. Emellett térinformatikai alapra helyezték az élőhelyek meghatározását, mely részben műholdas rendszerek alkalmazásával, részben légi fotózással valósul meg. Ezekből az adatokból GPS-koordinátát számolva, pontosan irányítani tudják a baktériumos kezelést.

A munkát elsősorban biológiai védekezéssel szeretnék elvégezni, de szükség esetén a vegyi irtást is alkalmazzák majd. Képünk illusztráció
A munkát elsősorban biológiai védekezéssel szeretnék elvégezni, de szükség
esetén a vegyi irtást is alkalmazzák majd. Képünk illusztráció

Makrai László kiemelte: az elmúlt évszakokban jelentős mennyiségű csapadék hullott a Dél-Alföldre, ami óriási, belvízzel elöntött területeket eredményezett. A város közigazgatási határán belül 6319 hektáron történik légi-kémiai és több mint 900 hektáron biológiai védekezés a szúnyogok, illetve azok lárvái ellen.

A lárvák élőhelyeit már feltérképezték, s két hete a szakértők figyelik a lárvasűrűséget. Egyelőre az érintett vizek 10-12 Celsius-fokosak, így még nem tudtak kikelni a lárvák. Ha a vizek hőmérséklete eléri a 16 fokot, beindul a rovarok fejlődése és be lehet indítani a baktériumos irtást. Az ehhez használt biológiai anyag nem engedi kikelni a csípő szúnyog lárváit, a többi vízi szervezetre hatástalan.

Ha nem érnek el kellő hatást a biológiai fellépéssel és a csípésszám meghaladja az óránkénti 30-40-et, megkezdik a kémiai irtást. Ezt a munkát hét repülőgéppel végzik majd.

Olvasóink írták

 • 13. viza 2011. április 08. 20:04
  „Arra az idős falusi néni mondataira kellene odafigyelni tisztelt illetékesek...szégyen,hogy néznek ki az ártéri erdök, tálcán kínáljuk a lakhelyet a szúnyog-populációnak, ahol valamikor szedrezni lehetett, vesszőhúzó- telepek müködtek, most csak elhagyott kubikgödrök, vadszőlő, posvány található. A partifecskék élettere is eltünt, mivel alig található olyan mederoldal, ami megfelelne nekik. A legjobb példa a Mindszenti tavaknál volt, ahol minden szürkületkor megjelentek a fecskék vacsorázni..ott nem kellett szűnyog ellen védekezni semmivel...”
 • 12. Hmmm... 2011. április 08. 09:17
  „A repulogepes permetezes komoly karokat okozhat mas elolenyekre is, emberi egeszsegre is, hiszen minden mereg mergezo! Ha szukseg adodik a permetezesre, akkor talan mas technikai megoldast kene keresni, ami koncentraltabban erinti a larvas feluleteket. Helikopter melyebbre tudna repulni , kisebb tavak tocsak eseteben pedig nagyobb teljesitmenyu permetezo keszulekeket leheyne alkalmazni. Es valoban nem baj, ha kisebb mennyisegu szunyog marad, mert valoban reszet kepezik a biologiai lancnak, pl fecskek talalekanak.”
 • 11. na_mit_talaltam 2011. április 07. 21:42
  „A Szegedi Szúnyog Terminátor akcióban :-)
  http://www.youtube.com/watch?v=llj7syyRFMk”
 • 10. kispacni 2011. április 07. 21:29
  „De komolyan itt senkinek nem szúrja a GPS szúnyoghely meghatározás a szemét :-)

  Ha április elsején jelent volna meg a cikk azt hiszem értettem volna :-)”
 • 9. SP 2011. április 07. 20:51
  „Itt van ez a híres Biológiai Kutató Intézet.

  Szuper agymenek
  keverik a géneket. Átprogramozhatnák végre a szúnyogokat kullancscsípőkre és viszont. Így 2 "legyet" csapnának egycsapásra.”
 • 8. Nátrix73 2011. április 07. 18:24
  „Tavaly a közrádióban foglalkoztak a kérdéssel. Egy kedves idős falusi néni nyilatkozta, hogy az ő lánykorában bizony kevesebb szúnyog volt, mi manapság, viszont tele volt minden fecskékkel... Mondjuk ő valószínűleg nem olyan elpuhult városi hisztigép, aki a mindenféle allergiái meg hipochondriája miatt nyavalyog, hanem inkább lecsapja a csípő szúnyogot, különben meg egészségben él 80-90 évet.”
 • 7. queenmargareth 2011. április 07. 17:26
  „én már elkezdtem biológiailag éjszaka újságpapírral irtani ezeket, borzasztó, ami tavaly is volt.
  Nemhiába éltek többmillió évet, masszív csapat”
 • 6. THE 2011. április 07. 17:05
  „Te jó ég, ezek valami génkezelt szúnyogok? Van vagy 10 cm a képről a vonalzóval lemértem. Szerintem direkt telepítik a lárvákat, hogy legyen mit írtani :D”
 • 5. Mike3 2011. április 07. 16:49
  „vastaps a biológiai védekezéshez!
  nagyon pozitív vezető ez a Makrai!”
 • 4. pinkcat25 2011. április 07. 16:33
  „Csak halkan kérdezem az óránkénti(!!!) 30-40 csípés koponyánként értendő??????
  Mert akkor tisztelt Makrai László ügyvezető-igazgató szakembert kérném arra, hogy kora nyári este üljön már a gyerekkel úgy 2 órát a játszótéren!!!!!
  Mert ugye nyáron, a rekkenő hőségben a szúnyogok is pont akkor jönnek elő, amikor mi a gyerekkel, este 6 után!!!
  Csípik össze mindenféle betegségekkel!!!”
 • 3. IVY 2011. április 07. 16:29
  „A biológiai védekezést támogatom. Erősen.”
 • 2. Wacky 2011. április 07. 16:20
  „"Teljes megsemmisítésre nem lesz lehetőség, hiszen a csípő szúnyog is a tápláléklánc része, így teljesen kiirtani nem szabad"

  hát ez kész... aztán ha tele van új vírusokkal, amik egyre jobban Európában is elterjednek, akkor se lehet majd kiirtani őket?? hehh??
  meg eleve... ki a franc akar szúnyogot?? terjesztenek össze vissza mindent + szétcsípnek a nyári pihenés alkalmával... hát mit mondjak, nagyon szívmelengető már most erre gondolni :S
  A fecskéknek meg van bőven más eledelük is... nekik sem jó ha mérgezett populációból falatoznak, hát irtsuk ki a szúnyogokat... ki gondolja még így??”
 • 1. kispacni 2011. április 07. 16:02
  „"Emellett térinformatikai alapra helyezték az élőhelyek meghatározását, mely részben műholdas rendszerek alkalmazásával, részben légi fotózással valósul meg. Ezekből az adatokból GPS-koordinátát számolva, pontosan irányítani tudják a baktériumos kezelést."

  Jézus-Mári. Ezután már kérdezni sem merek semmit. Illetve annyit, hogy idén is annyi szúnyog lesz mint tavaly, vagy esetleg több.

  Gondolom másutt is a táplálék lánc része, és mégsem csípnek agyon. Nem lehet kesébbé hülyének nézni az embert, minthogy ilyen süket szöveget nyomjanak, hogy azért csípnek idén is össze a szúnyogok, mert eleve így terveztük a füsti fecskék védelmére :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

400 munkahelyre pályáznak a vállalkozók

82 pályázat érkezett Csongrád megyéből arra a munkaerő-piaci alapból meghirdetett támogatásra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásait segíti. Tovább olvasom