Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Hazánkban elsőként Szegeden látható a csupaszpofájú tamarin

Ritka jószág a csupaszpofájú tamarin, hazánkban elsőként és egyedüliként Szegeden látható.
Párt kapott a Szegedi Vadasparkban gondozott csupaszpofájú tamarin (Saguinus bicolor), a fiatal nőstény egy spanyol állatkertből érkezett a Tisza-parti városba – közölte Veprik Róbert igazgató.

A Szegedi Vadaspark a nemzetközi hírnevét a legapróbb, 430 grammos, 20–28 centiméteres és egyben legérzékenyebb főemlősök, a karmosmajmok gondozásával és sikeres tenyésztésével alapozta meg. Ezek közül az egyik legkomolyabb szakmai eredmény a csupaszpofájú tamarin tartása, amit egy apa és fia fogadásával kezdtek el 2012- ben, a nemzetközi fajmegmentési programmal (EEP) való hosszas egyeztetés után. A rendkívül ritka, veszélyeztetett fajhoz tartozó egyedeket Magyarországon elsőként és egyedüliként a Szegedi Vadaspark nevel.
Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos
Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

A program célja a faj szaporítása, ezért a közelmúltban az egyik hímet egy spanyol állatkertbe küldtek, ahonnan egy fiatal nőstény érkezett Szegedre. A karanténidőszak lejárta után a Szegeden maradt hímet és az új nőstényt összeszoktatták, így most már együtt láthatók a kifutójukban.
 
A csupaszpofájú tamarin egy domináns és több alárendelt nőstényből, valamint egy vagy több hímből álló csoportokban él. Párosodni kizárólag a domináns nősténynek van joga, ezt a csoport minden hímjével meg is teszi. 140-150 napos vemhesség után az anya általában két utódot hoz világra, melyeket a hím hordoz magán, és csak szoptatáskor ad át a nősténynek. A kicsik két-három hónapig szopnak, és egyéves korukra lesznek ivarérettek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendszeresen kigyullad a tarjáni gaztenger

Rendszeresen kigyullad a tarjáni gaztenger
Nem először csapnak fel a lángok a volt Gyevi temető területén - legutóbb vasárnap kellett hívni a tűzoltókat. Tovább olvasom