Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Időutazás Piri néni bodagjával

Ópusztaszer - Tejpitét, kenyérlángost, kukoricamálét is süt az ópusztaszeri Faggyas Jenőné az emlékpark skanzenjében. A 76 éves Piri néni a nagyszüleitől tanult receptekkel a régi falusi magyarok étkezési szokásait mutatja be a látogatóknak.
Ha friss kenyér illata csapja meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a látogató orrát, biztos lehet benne, hogy Piri néni sürgölődik a skanzenben, a vásárhelyi olvasókör épülete melletti kemencénél. Faggyas Jenőné nyolc éve dolgozik a parkban, eredetileg teremőrként alkalmazták, ám idővel kiderült, hogy olyan tudás van a birtokában, ami érdekes lehet a falusi magyar emberek életének bemutatásakor.

Piri néninek a park hagyományőrző munkatársa, Tolna-Lepár Karolina segítetett bodagot készíteni. Fotó: Veréb Simon
Piri néninek a park hagyományőrző munkatársa, Tolna-Lepár Karolina
segítetett bodagot készíteni. Fotó: Veréb Simon

– Nem mondtam én itt senkinek, hogy otthon kenyeret sütök. Nem tartottam olyan nagy dolognak – jelentette ki szerényen a 76 éves asszony, aki a mindennapin kívül többek között tejpitét, kukoricamálét, kenyérlángost is készít hagyományőrző kolléganőivel a látogatóknak. Kóstolóval vártak bennünket is: Piri néni bodagot gyúrt. Régen ez volt a szegények eledele: lisztet, tejfölt, sót kevertek a tésztájába.

Piri néni lángost süt. Fotó: Veréb Simon
Piri néni lángost süt.
Fotó: Veréb Simon

– A szüleimtől, nagyszüleimtől tanultam a recepteket. Míg nem értem el a teknőt, sámlira állítottak, úgy dagasztottuk a tésztát. Akkoriban teljesen természetes volt, hogy otthon a kemencében sütünk. Nem lehetett ám ellentmondani, segíteni kellett. Ebben nőttem fel, megszerettem, és nem is tudnám már elhagyni. Bizony, akkoriban még hasznos dolgokra tanították a szülők a gyerekeket – sóhajtott. Beszélgetés közben többször is megforgatta a parázs mellett piruló bodagot. Otthon elektromos sütője is van, mégis szívesebben készíti az ételeket a kemencében. Ennek okát az enyhén füstös ízű tésztába harapva mi is rögtön megértettünk.

– A mai gyerekeknek újdonságnak számítanak ezek az ételek. Sokuknak ízlik, de volt, aki azt mondta, éhen halna, ha mindig ilyeneket kellene ennie – hallottuk a skanzen hobbipékjétől. Az idősebb korosztályban viszont szép emlékeket ébreszthetnek a régies ízek, amelyeket akár otthon is előcsalogathatunk Piri néni emlékparkban osztogatott receptes füzetkéje segítségével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatér a szóbeli felvételi

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumokban már biztosan, az egyetemeken pedig várhatóan visszahozzák a korábban megszüntetett szóbeli felvételi vizsgát. Tovább olvasom