Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Jól teljesítettek a szegedi gyerekek a kartondoboz-gyűjtésen

Szeged - A szegedi gyerekek ismét kiemelkedően jól teljesítenek az italos kartondoboz-gyűjtő akcióban. Az akció célja, hogy a szegedi és Szeged környéki gyerekeket ösztönözze az italos kartondobozok szelektív gyűjtésére.
A versenyben 22 iskolából és 20 óvodából több mint 8000 gyermek vesz részt. A lelkes iskolások, valamint a szorgos ovisok eddig már több mint 3.300 kilogramm italos kartondobozt gyűjtöttek össze, amelyből közel 2300 kilogrammot nyom az ovisok által összegyűjtött mennyiség. Ha a dobozokat egymás mögé állítanánk, a sor csaknem Kiskundorozsmáig érne. Ez az eredmény a tavalyi hasonló időszak eredményét is túlszárnyalja, tehát a gyerekeknek minden esélyük megvan arra, hogy az idei évben is megdöntsék a saját maguk által felállított tavalyi országos rekordot.

Az italos kartondoboz-gyűjtő akciót már második alkalommal rendezi meg Szegeden az ÖKO-Pannon Kht., az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. valamint Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata. A tavalyi évben a városi diákok állították fel verseny eddigi történetének rekordját, mivel az iskolások és óvodások összesen 6.213 kilogramm doboz gyűjtöttek össze, amivel 39, átlagos életkorú fát mentettek meg a kivágástól.

A szegedi diákok az idei évben is kiemelkedően teljesítenek, hiszen az akció félidei eredményei túlszárnyalják a tavalyi év hasonló időszakának az eredményeit. 2007 novembere óta a szegedi és Szeged környéki gyerekek több mint 3300 kilogramm dobozt gyűjtöttek össze.

A szegedi iskolák közötti versenyben jelenleg a Wesley János Általános Iskola vezet egy főre számított 1,53 kilogrammal, a második helyen a Jerney János Általános Iskola áll 0,65 kilogramm fejenkénti mennyiséggel, őket követi a Sólyom Utcai Általános Iskola egy főre számítva 0,39 kilogramm mennyiséggel.

A Szeged környéki iskolák között jelenleg első helyen szerepel a kübekházi SZKTT Határkő Általános Iskola 0,49 kilogramm fejenkénti mennyiséggel, őket követi a Csengelei Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda 0,48 kilogrammal, a harmadik helyen pedig a dóci SZKTT Közoktatási Intézménye Dóci Iskola szerepel 0,22 kilogramm fejenkénti begyűjtött mennyiséggel.

A szegedi ovisok közötti versenyben a tavalyi nyertes Negyvennyolcas Utca Óvoda szerepel az első helyen 6,06 kilogramm fejenkénti mennyiséggel, őket követi a Hunyadi Téri Óvoda 3,41 kilogrammal, majd a Teréz Utcai Óvoda következik 2,17 kilogrammal.

Az április végéig tartó akcióban az egy főre vetítve legtöbbet gyűjtő óvoda, szegedi és Szeged környéki iskola egy-egy 100 ezer forint értékű vásárlási utalványt kap, a második helyezett iskolák és óvodák jutalma egy-egy 75 ezer forint értékű vásárlási utalvány, míg a harmadik helyezést elérő szorgos gyűjtők egy-egy 40 ezer forint értékű vásárlási utalványt kapnak.

Csakúgy, mint tavaly, az italos kartondobozok az idén is az iskolákban és az óvodákban gyűjthetők, ahonnan a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. rendszeresen elszállítja a megtelt zsákokat. Az akció során a gyerekek megismerhetik az italoskarton-csomagolás tulajdonságait, megtanulhatják, hogyan kell helyesen gyűjteni a dobozokat, és mi lesz a hulladékká vált csomagolás sorsa.

Szegeden 2005. márciusa óta van lehetőség arra, hogy a házhoz menő „sárga zsákos" gyűjtés keretében, illetve a szelektív gyűjtőszigetek műanyaggyűjtő edényei segítségével válogatva gyűjthessék a tejes és üdítős kartondobozokat. Mindkét gyűjtési mód, sőt az iskolai gyűjtés esetén is nagyon fontos, hogy a dobozokat kimosva és laposra taposva helyezzék a zsákokba, hiszen így sokkal kevesebb helyet foglalnak.

A Szegeden gyűjtött italos kartondobozok feldolgozása Ausztriában, a határtól 70 kilométerre elhelyezkedő Mayr-Melnhof papírgyár Frohnleiteni üzemében történik majd.

Olvasóink írták

  • 1. ZONGORISTA 2008. február 28. 17:56
    „TISZTELT MINDENKI!!!
    AZ LENNE AZ IGAZI KÖRNYEZETVÉDELEM, HA SENKI NEM VENNE DOBOZOST....GONDOLJÁTOK CSAK VÉGIG!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivonult az MSZP-SZDSZ-frakció a megyei közgyűlésről

Szeged - Testületileg vonult ki az MSZP-SZDSZ-frakció a megyei közgyűlés csütörtöki üléséről, mivel… Tovább olvasom