Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Kimutathatják a veszélyes anyagokat

Szeged - Gázüzemekben, utasszállító repülőgépen is alkalmazzák azt a fotoakusztikus rendszert, amelyet a Szegedi Tudományegyetemen fejlesztettek ki, számos veszélyes anyag detektálására.
Az algyői és az üllési gázüzemben, valamint egy Airbus utasszállító repülőgép fedélzetén is évek óta sikerrel alkalmazzák azt a fotoakusztikus rendszert, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének fotoakusztikus csoportja fejlesztett ki.

– A földgáz minőségét szigorúan szabályozni és folyamatosan ellenőrizni kell az üzemekben, tekintettel például a vízgőz- és kénhidrogén-koncentrációra. A gáziparban jelenleg használt mérőkészülékek fogyatékosságainak kiküszöbölésére a szegedi kutatók kifejlesztettek egy lézerdióda alapú fotoakusztikus rendszert, amely a földgázipar különböző területein alkalmazható: ellenőrizhetjük a gáz minőségét a továbbító vagy átadási pontokon, mérhetjük az igen kritikus vízgőz- és kénhidrogén-koncentrációt. Használható továbbá a földgáz kiegészítő komponensei – például metán, etán, szén-dioxid – koncentrációjának meghatározására – mutatja be a rendszert Huszár Helga. A tanszék PhD-hallgatója tizedmagával tagja annak a kutatócsoportnak, melynek vezetője Szabó Gábor akadémikus, egyetemi tanár, Bozóki Zoltán és Mohácsi Árpád.

– A fotoakusztika egyszerű eljárás: veszünk egy mintagázt, amelyben szennyezőket – ammóniát, kén-hidrogént, aeroszolt – szeretnénk mérni. Megvilágítjuk egy modulált lézerfénnyel, amelyet ki-be kapcsolunk, periodikus hőmérséklet-változást, majd periodikus nyomásváltozást eredményezve. Ez utóbbit nevezzük hangnak, amely egyszerű mikrofonokkal detektálható. Az eljárást egy fotoakusztikus kamrában végezzük, ebben áramoltatjuk a gázt és szűrjük ki a zajokat. Nagyon alacsony koncentrációkat mérünk: egymillió részecskéből ki tudjuk mutatni azt az egyet, amelyet keresünk – mondja Bozóki Zoltán.

A program közel 15 éve alakult, 2004-ben pedig a Videotonnal közreműködve létrejött egy spin-off cég, a Hilase Kft. Legfontosabb feladata jelenleg az eljárás akkreditációja, a gyártás, a szabványosítás megvalósítása – csak az előbbi kétéves folyamat volt, ami a következő hetekben végre lezárulhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EU-ban is elfogadják a szegedi gyógyszerészkar diplomáját

Szeged - A múlt ismerete segíti a jövő kijelölését is. E bölcsesség jegyében tekintett vissza a gyógyszerészképzés 135 évére, illetve saját fél évszázados múltjára a szegedi gyógyszerésztudományi kar. Tovább olvasom