Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

KMB: több mint járőr

Szeged - 150 körzeti megbízott erősíti Csongrád megyében a rendőrség munkáját. Olyanok, mint a járőrök, de nyomoznak is, így egy körzet minden bújával-bajával szembesülnek. Ez a helyzet a két éve még Szeged egyik legproblémásabb városrészének számító Makkosházon is.
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkáját a megyében 150 körzeti megbízott (KMB) segíti, ebből 74 a Szegedi Rendőrkapitányság illetékességi területén szolgál.

– A járőrökhöz hasonlóan egyenruhát viselünk, rendőrautóval közlekedünk, és pisztolyunk is van. Mégsem vagyunk járőrök, feladatunk szerteágazóbb. Amíg a járőröket az utcáról küldik a különböző eseményekre, nekünk ezen kívül a saját körzetünkben történt összes kisebb súlyú bűncselekmény felderítése is a feladatunk
– magyarázta Puskás Ferenc főtörzsőrmester. Makkosház körzeti megbízottja nincs rokonságban a legendás csatárral, Puskás Öcsivel, ám ha a Bonifert Domonkos iskola mellett elhaladva az udvarról a diákok véletlenül kerítésen kívülre rúgják a bőrt, visszadobja nekik. Puskás Ferenc az iskola rendőre is, a suliban elkövetett gyermeki csínyek sem maradhatnak rejtve előtte. Ha komolyabb probléma, például lopás derül ki, az igazgató először őt értesíti.

Puskás Ferenc ha kell, a labdát is visszarúgja a makkosházi iskolásoknak. Fotó: Karnok Csaba
Puskás Ferenc ha kell, a labdát is visszarúgja a makkosházi iskolásoknak.
Fotó: Karnok Csaba

2008-ban az iskola mellett – ahogy megírtuk – osztálytársai megtáncoltattak és megvertek egy akkor végzős fiút. A Szegedi Rendőrkapitányság 2 évvel ezelőtti felmérése szerint pedig Makkosház egyike volt azon 4 választókerületnek, ahol a legkisebb volt az emberek biztonságérzete, a nem sokkal azelőtt történt utcai rablások, a kábítószerezés és a sok gépkocsifeltörés miatt. – Az elmúlt időszakban tényleg csak apróbb diákcsínytevésekről értesített az iskola; a 2008-as esethez hasonló azóta nem fordult elő, és a kocsifeltörések száma is nagymértékben csökkent a körzetben – mondott egyszerre két jó hírt is a főtörzsőrmester.

Puskás Ferenc 10 éve KMB-s, Makkosház előtt a belvárosban tevékenykedett. – A panelkörzetekben sokkal többen élnek, színesebb a társaság. Amennyit csak tudok, az utcán vagyok, de ez nem egy falu, ahol mindenki ismeri a körzeti megbízottját. Még a kisboltok dolgozói is egy rablás esetén előbb értesítik a főnöküket, mint a körzeti megbízottat vagy a rendőrséget. Pedig ha előbb nekünk szólnak, nagyobb eséllyel lehetne az elkövetők nyomára bukkanni. A fogadóóráimnak köszönhetően azért már elég sokan ismernek – mondta Puskás főtörzs. Ő pedig a bűnözőket és azok lakhelyeit ismeri Makkosházon. – Ha szembejön velem az utcán valaki, akiben egy bűnelkövetőt ismerek fel, még akkor is igazoltatom, ha éppen nem tett rossz fát a tűzre. Tapasztalatunk szerint a körzet legproblémásabb helyei a szórakozóhelyek és környékük.

Olvasóink írták

 • 5. dagadó 2011. december 12. 16:54
  „NAGYON SOK MINDEN NEHEZEDIK RÁJUK,ŐK NEM IRÓ ASZTAL MELLETT ÜLNEK,MINT EGYES RENDŐR NŐK 5 DIOPTRIÁS SZEMÜVEGGEL ÉS NYOMOZ AZ ASZTALON TALÁN EGY 2-ÉVE ELTÜNT ALFA RÓMEÓT. BECSÜLJÜK MEG ŐKET. EGY VOLT RENDŐR.......”
 • 4. Kircsi 2011. december 12. 15:18
  „Ha kell a labdát is visszarúgja. Két hét alatt megtanultak labdába rúgni.”
 • 3. papika56 2011. december 12. 14:58
  „Állandó jelenlét kellene a Vadaspark-lakóparkban is. Mint körzeti megbízott ott lehetne --napi 24 órás felügyelete tartani --amikor 3-4-8 betörés is van naponta !!!!”
 • 2. polo 2011. december 12. 12:58
  „a kisembert közrefogják három-négy rendőr igazoltatás gyanánt a centrum elölt a piroson a rendőrség szeme láttára ment át egy jól öltözött barantabőrű azt sem mondták neki fapapucs ez a rendőrség”
 • 1. benq 2011. december 12. 12:43
  „ne reklámot adjatok a rendőrnek, hanem több fizetést, meg megbecsülést, hogy ne csak a magyarokat csesztessék...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihagyhatatlan előadás Petr Zelenka komédiája

A szegedi társulat pénteken mutatta be Petr Zelenka felnőtteknek szóló komédiáját, a Hétköznapi őrületeket a kisszínházban. Tovább olvasom