Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina 0°C | 9°C Még több cikk.

Lehet hígítani a földgázt, de nem éri meg

Szeged, Algyő - Lehet-e hígítani a földgázt? Mitől sárga a gáztűzhely lángja? Valóban rosszabb minőségű gázt kapunk? Utánajártunk, hol mérik a gáz fűtőértékét, és többet fizetünk-e, ha a rossz gáz miatt jobban pörög az óra.
Nem telik el úgy fűtési szezon, hogy olvasóink ne panaszkodnának a gáz minőségére. Akad, aki a láng sárgás színéből arra következtet, rosszul ég a gáz. Olvasóink azt is mondták, érzékelhetően csökkent a gáz fűtőértéke. A kávéfőzésnél nehezebben forr fel a víz, mint korábban, a konvektort hasonló hőmérsékletnél elég volt az 5-ösig feltekerni. „A gázóra pedig ugyanúgy pörög, és fizethetjük a rosszabb minőségű gáz többszörösen megemelt árát" – mondják a panaszosok.

Lehet hígítani a földgázt, de nem éri meg. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Utánajártunk, ki és hogyan méri a gáz fűtőértékét, valóban romlik-e a gáz minősége. Az Algyő „nullponton" találkoztunk a gáz szállításáért és a gázminőség ellenőrzéséért felelős FGSZ Földgázszállító Zrt. munkatársaival. A Szegedről is látható fáklyák közelében elhelyezett épületben mérik a termelésből az országos rendszerbe betáplált földgáz mennyiségét, összetételét, fűtőértékét. – A földgáz legalább 11 összetevőből áll, a 95-97 százaléknyi éghető rész mellett tartalmaz még szén-dioxidot és nitrogént is. Fűtőértékét gázkromatográffal mérjük – magyarázta Balla József. Az FGSZ Zrt. metrológiai vezetője lapunknak megmutatta a gázminőségmérés eszközeit, és reagált a városi legendákra.

Kié a 10 százalék?

20 százalékkal több gázt fogyasztott novemberben, decemberben és januárban egy makói olvasónk lakása, mint egy évvel és két évvel korábban. A tulajdonos hosszú ideje füzetben vezeti, miből mennyit fogyaszt. A család szokásai nem változtak, ahogyan az eszközök sem: két konvektort, egy bojlert és egy tűzhelyet használnak. A feljegyzett különbség 40-60-80 köbméter. Arra nemigen lehet hivatkozni, hogy ez a tél ennyivel keményebb lenne, mint a két korábbi. Olvasónk azt a költői kérdést tette fel, hogy ha a rezsi 10 százalékkal csökkent, de neki 20 százalékkal több gázt kell elégetnie, akkor ki járt jobban: ő vagy a szolgáltató? Megkérdeztük az Országos Meteorológiai Szolgálatot is, mennyire kemény az idei tél. Az elmúlt 3 telet összehasonlítva megtudtuk, 2011-ben volt a leghidegebb, a 2010-es és 2012-es év adatai eddig közel azonosak.

– Naponta 24 órában, az év 365 napján, óránként 15 alkalommal mérjük a gáz minőségét. A 700-1000 milliméteres csövekből folyamatosan vesszük a mintákat, az automata elemzés adatai zárt számítógépes adatátviteli rendszeren jutnak el a siófoki központba – mesélte Balla József. – A fűtőérték a szabvány szerint 28 és 36 megajoule/köbméter között változhat, a gázátadási pontokon viszont mindössze 5 százalékos lehet az eltérés. Az elmúlt 8 évben mindig a határértékek között maradtunk – tudtuk meg.

Lehet-e hígítani a földgázt? – kérdeztük a metrológiai vezetőt, aki igennel válaszolt, majd hozzátette: nem éri meg. – Óránként 100-200 ezer köbméter gáz halad keresztül a rendszeren, egy feltételezett, 10 százalékos hígításhoz óránként 10-20 ezer köbméter anyagra lenne szükség. Ez megfelel Szeged egyharmad napi fogyasztásának – fogalmazott, majd hozzátette, a földgáz levegővel keverve felrobban. A hígításhoz a legolcsóbban hozzáférhető sűrített nitrogén köbmétere 500 forint, háromszorosa a földgázénak. A szakember megjegyezte: az FGSZ-nek nem érdeke a manipulálás, ugyanis bevételük független a szállított anyag minőségétől.

Balla József elárulta, 1994 óta két százalékkal javult az Oroszországból importált földgáz fűtőértéke. – Minden mérés visszakereshető. Azt is meg tudjuk mondani, hogy hónapokkal ezelőtt, adott napon, adott órában mit tartalmazott a gáz, mekkora volt a fűtőértéke – magyarázta a metrológus. Az FGSZ Zrt. munkatársai elmondták, hogy a fűtőérték jelentős növelésétől szétégnének a kazánok, tűzhelyek.

Fűtőérték és a számla

Alacsonyabb fűtőértéknél több gázt kell elhasználni, azaz tovább fő a leves, de nem kell többet fizetni. A szorzatot 3 tényező adja, a földgáz köbméterben mért és gáztechnikai normálállapotra átszámított térfogata a harmadik a fűtőérték és a gázdíj mellett. A szolgáltató azért energiában számol el a fogyasztóval – a fűtőérték figyelembevételével –, hogy a fogyasztó a „rosszabb gáz" miatt se fizessen többet.

A szakértők megjegyezték, a földgáz ma Magyarországon politikai tényező. Mivel a gázszámla jelentős része a rezsinek, erős érdeklődés övezi a földgázszolgáltatást. Ahogy fogalmaztak, többen úgy gondolják, hogy „tutira átvernek" bennünket, pedig a fizikát itt sem lehet megcsúfolni. A gázkromatográfot pedig naponta automatikusan kalibrálják. – Évente több mint egymillió hívást fogad a call center, ebből 2012-ben mindössze 27 volt a gázminőséggel kapcsolatos. Áprilistól augusztusig senki sem panaszkodott a fűtőértékre – árulta el Canjavec Tamás. Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. földgázelosztási vezetője lapunknak elárulta: télen a megnövekedett fogyasztás miatt magasabbra állítják a gáz nyomását, nyáron alacsonyabb a gáznyomás. – A leghidegebb téli napokon sem mértünk a felhasználók ellátásához szükséges nyomásnál, azaz 25 mbar-nál kisebb értéket, ami ezáltal megfelel a szabványnak – magyarázta a szakember. Megtudtuk: Szegeden télen óránként 36 ezer köbméter gáz fogy.

Mitől sárga a láng? Az elkoszolódott  készüléktől, ugyanis a portól, lerakódásoktól nem kap elég levegőt a fúvóka. – A készülék behangolása mindössze 1-2 százalék fogyasztásbeli különbséget okozhat, a kormolódás viszont már 10-20 százalékot is jelenthet – mondta Szikula Szilárd gázkészülék-szerelő. Spórolni pedig úgy lehet a fűtéssel, ha 1 fokkal csökkentjük a lakás hőmérsékletét. Ezzel az egyszerű lépéssel közel 6 százaléknyi energiát spórolunk meg. A GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. megfigyelése szerint 1 Celsius-foknyi külső hőmérséklet-változás szintén 5-6 százalék elmozdulást jelent a fűtési energia felhasználásában.

Olvasóink írták

93 hozzászólás
 • 93. droid3000 2013. február 11. 12:39
  „Na ja,ugyan az méri aki hígija-elhiszem,csak ez nem minket fogyasztókat segít.”
 • 92. deszkás 2013. február 09. 13:14
  „Mérés? Pontosan olyan az a cég a bevizsgáló aki szolgáltat.”
 • 91. nmate 2013. február 08. 22:48
  „89. csonakos

  Kipróbálnám, de egy korábbi hsz-ben írtam, hogy földgázt használunk főzéshez is (fűtéshez is)!) :D
  ;)”
 • 90. szegedi07 2013. február 08. 22:45
  „Csak kíváncsiságból megnéztem egy 10 évvel ezelőtti gázszámlát, ott a fűtőérték 35,09 MJ/m3 volt. Most a fűtőérték 33,73 MJ/m3 a gázóra ugyanaz.
  Amikor a krumli az istenért sem akar megsülni, akkor gondolom "sovány" a keverék. Én nem tudom, de........”
 • 89. csonakos 2013. február 08. 21:51
  „88. nmate 2013.02.08. 20:38
  Zárd el a PB gázpalack szelepjét! Akkor mi lesz?:D”
 • 88. nmate 2013. február 08. 20:38
  „Csak kíváncsiságból most minden nélkül bekapcsoltam mind a négy égőt a gáztűzhelyen...
  hát egy perc alatt 3 fokot emelkedett a hőmérséklet a konyhában:)
  persze kézrátétellel nem tudom megmondani mennyi MJ... de a víz a teához is max két perc alatt forr...
  Miért maradunk mi mindig ki az ilyen "hamisÍtásokból"?
  És az áramot tudják "higítani" ? Őket is 10 % csökkentés sújtja...”
 • 87. enmondom 2013. február 08. 20:34
  „84. xenopus 2013.02.08. 19:46
  Lehet, hogy valamilyen módon van átverés a szolgáltató részéről (én nem őket akarom védeni), de az biztos, hogy semmilyen módon nem hatnak a fűtőértékre. FIZIKAILAG! Mindenki nyugodt lehet, hogy a gáz minden pontban megfelel a szabvány előírásainak. A sárga láng a szolgáltató sara, ugyanis nem sűrűn lehet hallani vezetéktisztításról, felújításról. A sárga láng legfőbb felelőse a vezetékben összegyűlt szilárd szennyeződés (korrózió), amely megnövekedett gázfogyasztás esetén (a gáz áramlási sebességének növekedése miatt) a gáz magával visz. Az akár elképzelhető lehet, hogy hamis (a valóságosnál magasabb) fűtőértéket ad meg és az alapján számláz, de egy ilyen országban ezt aligha megúszhatja. Hogy miért? Mert egy ilyen országban annyi panasz, feljelentés stb. irányul rájuk, hogy szinte "mindennapos" a fogyasztóvédelmi és egyéb hatósági vizsgálat. Nehéz lenne megúsznia bármilyen dolgot is, ami a jognak nem felel meg.
  Sajnos itt az alapvető probléma sokkal nagyobb mint amiről szó van. DRÁGA a gáz. És sajnos ha köbméterben, ha kJ-ban számoljuk, mindenhogyan drága.”
 • 86. nmate 2013. február 08. 20:23
  „84. xenopus
  :) Nincs mit! érdekes videó, de csak a humor kedvéért írtam azt, hogy levegőt raknak bele...
  ----------------------
  ez már mindenkinek akit érdekel: :)
  Egyébként... én teljesen úgy gondolom, hogy ezt nem manipulálják...
  amikor régen palackos gázt használtunk, annál is feltűnt, hogy néha elszíneződik a láng, akár a leves kiforrásánál röviden, akár tartósan... és nem gondolnám, hogy a gáz minősége változott volna egy palackon belül...
  Most földgázt használunk erre a célra, és direkt ebben a pillanatban megnéztem: tökéletes kék lánggal ég...
  néha a porszemektől narancsra villanva...
  a gdf suez szolgáltat... lehet nekik meg sem fordult a fejükben a tipikus magyar mentalitás? Hogy csaljunk?
  kötve hiszem... hiszen Ők is a földgázszállítótól kapják a gázt mely a MOL leánya, amiről tudjuk, hogy részben állami tulajdon... És a linkelt videóban szereplő tározó is most lett magyar tulajdon, tehát azt a gázt is az állam adja..

  Tehát az állam egyik kezével elvesz(higít) a másik kezével ad (rezsit csökkent)?
  Ezek az én gondolataim... és nem is értek hozzá... :)
  És javaslom továbbá a naracsszínű gázt látóknak gondoljanak bele, lehet a környéken valaki jogellenesen vételezi a gázt, mely olyan módszerrel is lehetséges, hogy megbontja szakszerűtlenül a hálózatot, ennek következményeként meg szennyeződik a gáz.
  És én is rég mondom már, és én is emlékszem olyan törvényre/rendeletre/jogszabályra ami köti az ebet a karóhoz:
  Csak azon az alapon lehet elszámolni, amiben a fogyasztás mérése történik... tehát nem köbmétert fogyasztunk de joule-okért fizetünk... még akkor sem, ha igazságosabbnak is tűnik/mondják, mert ugyanannyira ellenőrizhetetlen is...

  Sajnálom, ha zavarosnak tűnik :)”
 • 85. történész 2013. február 08. 20:14
  „Nos én már öreg vagyok,hogy higyjek .A méréseket a gázos csapat végzi.Ha én egy akkreditált mérő céggel mérethetnék saját költségemen és az valós kezelést kapna más volna a dolog lényege.A földgáz bizony nem úgy jön a csőbe ahogyan azt kiveszik a földből.Egy időben a kiszombori gázüzemben állították be a gáz paramétereit.Ott vették ki a szeparáló berendezésekben a ,metán etán. pentán,propán ,bután stb.. stb alkotókat ,hogy csak a gyári értékű gáz mehet a csőbe..a fogyasztóhoz..
  Ne gondolja senki,hogy a gáz szabadon jön,hiszen annak alkotó elemeit csökkentik, illetve ha a kapott mérés eredménye nem jó ezekkel az anyagokkal növelik.A gáz alkotó elemei külön árúként is megjelennek.A lényeg vannak időszakok amikor a gáz nem ég.Azt megfigyeltem,hogy amikor megpiszkálják a kérdést hát a gáz minőségi.Nem tudom mi az oka de ma +5 fok nál 1/3 al kevesebbet fogyasztott a kazánom amit el tudok viselni,ellenben a 56 e.ft számla mindig csuklást okoz”
 • 84. xenopus 2013. február 08. 19:46
  „83. nmate Köszönöm szépen a linket! Nagyon érdekes volt megtekinteni az általam említett dolgot, most már másképp látok több dolgot. Kicsit örülök hogy nem csak a "köznép" szólal meg, hanem hozzáértő szakemberek is.
  És meglepő hogy itt, senki nem cáfolta még eddig a cikk címét!

  Ha lehet kérdezni hozzáértőktől, pl 81. enmondom megkérdezhetem-e hogy valóban nincs szennyezve a cucc a mérések után?”
 • 83. nmate 2013. február 08. 18:41
  „Sokmindent elárul ez a videó...
  lehet elemezni, és megállapítani, hogy hol rakják bele a levegőt!
  http://index.hu/video/2013/02/03/a_legnagyobb_gaztarolo/”
 • 82. fazer00600 2013. február 08. 18:34
  „nagyon szakmai lett a beszédfolyam.:(
  Valaki bír információval arról, hogy Magyarországon létezik-é olyan vállalkozás, ki nálam, lakhelyemen megmérné a gáz fűtőértékét. Hivatalosan, szakszerűen. Mondjuk10-20 m3 elégetésével.
  Kaloriméterrel.”
 • 81. enmondom 2013. február 08. 17:50
  „79. xenopus 2013.02.08. 16:50

  "mert a szerencsétlen gáz ismeri a fizikát" Akkor tanuld meg Te is, hogy légy okosabb a gáznál! :) (ez csak vicc volt)
  A tárolókba történő gázbesajtolás (állításoddal ellentétben) NAGY energiabefektetést igényel. Az 52-64 báros távvezetéki nyomásról 130-150 bárra kell felkomprimálni több milliárd köbméternyi gázt. Elképzelni sem tudod, hogy ez mekkora energiabefektetéssel jár (nagyságrendileg egy város teljes villamosenergia felhasználásával egyenértékü). Ja és valóban feljön a gáz magától, de azt nem lehet egyenesen beadni a távvezetéki rendszerbe, mint ahogy azt Te gondolod. A tárolt gáz is ugyanolyan előkészítést igényel mint a teljesen nyers gáz, ezáltal ugyanakkora energiabefektetést is. Mondhatni a tárolt gázt kétszer termelik ki, plusz egyszer még vissza is sajtolják. Tehát a "kezelési" költsége több mint a duplája a normál termelésből származó gázénak.”
 • 80. lelketlen 2013. február 08. 17:32
  „30.klj-54!
  Ez a "gázKOMAtográfot"nekem tetszik,jó ötlet,csak nem tudom van -e ilyen.
  Folyadékra bizton állítom,hogy van.Fenci Koma a 4.deci mintavétel után 100%-os biztonsággal állapítja meg a házipárlat-
  magyarul-pálinka összetételét,rókázást kiváltó és árokba való irányítási képességét.”
 • 79. xenopus 2013. február 08. 16:50
  „68. mezopeti - Teljesen egyetértek némi kiegészítéssel! Nyáron olcsóbb a gáz, akkor tárolják be a nagyobb készleteket a Debrecen környéki föld alatti (kiürült földgázlelőhelyek) tárolókba egyszerűen visszasajtolják ahonnan újra felszínre hozható. Ennél a tárolásnál keletkezik egy nagy árrés! Nem nagy mutatvány a lesajtolás, nem is nagy energiabefektetés. A felhozatal ingyen van, mert a szerencsétlen gáz ismeri a fizikát! Feljön magától.
  A cikkben több csúsztatás van, egyik : "fogyasztásának - fogalmazott, majd hozzátette, a földgáz levegővel keverve felrobban" Már elnézést kérek, nem értek hozzá, de ha kinyitom a gázcsapot nem robban fel csak úgy, kell hozzá egy szikra?! Nem? Amúgy lehet hogy az országos rendszerben "minőségi a cucc" de hogy sokszor az elosztóhálózatban tényleg semmi a fűtőértéke az is biztos! Az elosztóhálózatokat méri valaki? Vagy úgy vannak vele hogy egy minőségi anyagot megvesznek és az végig minőségi? Akkor hogy lehet ez a mondat a cikkben: "a gázátadási pontokon viszont mindössze 5 százalékos lehet az eltérés" ? Most akkor csökken a minőség az elosztó hálózatok fele vagy nem? Ha igen mitől csökken? Nem tán "levegő" kerül a rendszerbe? Jah, az nem kerülhet mert az a cikk szerint akkor felrobban....
  Mindenesetre, szeretem a Segesvári cikkeket, de ez nem nyugtatott meg! Sőt!”
 • 78. szabójóska 2013. február 08. 16:47
  „73
  A 100% feletti hatásfok egy félreérthető üzleti fogás amikor a kondenzációs készüléket hasonlitjuk össze a nem-kondenzációssal.De hát a szén-dioxid is visz el hőenergiát, és szobahőmérsékleten nem kondenzál. De tegyük fel jó,nagyon jó a hűtő rendszerünk és lehütjük. Mivel a szén-dioxid relativ moltömege 44, a levegőnél nehezebb, leül, megszűnik a kéményhatás. Ilyenkor szokták mondani, megint ölt a szénmonoxid, mert én nem tudom megérteni miért mindig ezt írják. A mustgázban is meg lehet fulladni. Ennyire műveletlenek lettünk már a kémiában?Nyilván van megoldás ha nincs kéményhuzat,kell egy ventillátor. Csak mi van ha nincs áram?Szóval most tényleg abbahagyom:Nagyon bonyolult világban élünk, nagy felelősség lenne az értelmiség vállán.”
 • 77. Besenyő_Pistabácsi 2013. február 08. 16:32
  „Had szóljak én is valami okosat! Szerintem meg az a baj, hogy az index belever a karterba, és ezért sárgul meg a bibas gázza! Apropó az index azt szemléltetné az előző mondatomban, ahogyan éppen előzzük megfelé a környező országokat! Várjatok még sem, most vettem észre, hogy ez a vész villogó mert hátrafelé megyünk mint a rák, csak nagyobb sebességgel!”
 • 76. kusz 2013. február 08. 16:12
  „allandoan ezzel a dumaval jonnek hogy be kell allitani a keszuleket. nalam a panelban telente sargassan eg a gaz. ezekszerint be kene allitanom. elarulom nem szoktam. nyarra mindig beallitja magat mert akkor mar keken eg.”
 • 75. eljensokaszeged 2013. február 08. 16:10
  „70. qrumpli 2013.02.08. 15:08

  szeretem a szakértőket. köszönöm h megnyugtattál. bár nálunk a kazán fúvókája soha nem találkozik vízzel, a hőcserélő is odébb van. de megnyugodtam, h a fúvó hőterhelése végtelen. köszi.”
 • 74. szabójóska 2013. február 08. 16:07
  „63 és 65 nelek.
  Hogy számolja át a gázóra a térfogatot kilomolra, főleg egy változó összetételű elegy esetében, Azzal hogy forog? Ezt magyarázza már meg valaki!
  Én azt mondtam, hogy az etán értékesebb mint a metán érdemes elválasztani.Persze ha tudjuk!

  Örömmel olvastam ,hogy az említett egyetem aktuális szakán négy féléves továbbképzés indul. Ezek szerint van rá igény.”
93 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén havazhat

Vasárnapra lehűl az idő, 3 centi hó is eshet. A tavasz még várat magára, de még az is lehet, hogy… Tovább olvasom