Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Letelepedtek a tanyán a menekültek

Átokháza, Ásotthalom - Indulatos, gyűlölködő hozzászólások sora követte Toroczkai László ásotthalmi polgármester bejegyzését, aki a Facebookon arról számolt be: migránsok beköltöztek egy lakott tanyára. Hétfőn a helyszínen jártunk, a tanyában élők elmondták, félnek ugyan a bevándorlóktól, de enni és inni adtak a hőség elől is menekülőknek. A migránsok egy fa alatt megvárták a rendőröket.
 A 10 méteres határsáv az államé

A magyar államot a schengeni külső határokon a határvonaltól számított 10 méteres sávon belül közérdekű használati jog illeti meg. Ez a honvédelmi, nemzetbiztonsági és rendvédelmi szerveket „sajátos építményfajták létesítésére és üzemeltetésére" – azaz például ideiglenes biztonsági határzár létesítésére – jogosítja fel – döntött a parlament. A telektulajdonosoknak kártérítést fizetnek.

„Ma egy bevándorló család beköltözött egy tanya udvarára, és a két kisgyermekével otthon egyedül tartózkodó magyar családanya kérésére sem voltak hajlandók onnan kifáradni, legalább a kerítésen túlra" – áll Toroczkai László ásotthalmi polgármester vasárnapi Facebook-bejegyzésében.

Gyűlölethullámot indított a bejegyzés

A bejegyzést rövid idő alatt több mint ezren lájkolták, kétezren osztották meg. Toroczkai követői szerint kutyákkal kellene távol tartani a határsértőket. Akadt, aki egyből segítséget is ajánlott, azt írta, többféle formában tájékoztatná az ásotthalmi lakosokat, milyen nem halálos, szabadon tartható önvédelmi eszközöket tudnak beszerezni, hogy egy esetleges támadás során megvédjék magukat és családjukat. Többen felháborodtak azon, hogy mit képzelnek a migránsok, miért mentek be a lakott tanyára.

2300 határsértő egy hétvége alatt

Összesen 2296 határsértőt fogtak el a rendőrök országosan péntektől vasárnapig, ez a szám az előző hétvégén meghaladta a háromezret - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata tegnap az MTI-t. A rendőrség honlapján olvasható összesítés szerint pénteken 720, szombaton 661, vasárnap 915 volt az elfogottak száma. Hét gyanúsított ellen embercsempészés, nyolc emberrel szemben pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás. A legtöbb határsértőt mindhárom nap Csongrád megye déli részén fogtak el - közölte a megyei főkapitányság szóvivője. Várkonyi Gergely elmondta, vasárnap 712 embert, köztük 78 gyermeket tartóztattak föl, a legnagyobb csoport – 88 szír állampolgár – hajnalban Röszke külterületén lépte át illegálisan a zöldhatárt. A határsértők ellen idegenrendészeti eljárás indult.Késeléstől féltek – mondja az önkormányzat

Hogy költöztek be a migránsok a tanyára? – erre kerestük a választ. Toroczkai László Dobó Veronikához irányította kollégánkat, ugyanis a polgármester vasárnap nem volt a tanyán. Az önkormányzat ifjúsági referense úgy emlékszik, a mezőőrökkel járta a magyar–szerb határt, lefotózták, hogy a migránsok mennyi szemetet hagynak maguk után. – A tanyán élő fiatal nő a mezőőrt hívta, azt mondta, egy nagy csoport költözött be az udvarra. Azt is hozzátette, hogy az idegenek nem akartak elmenni, ezért kér segítséget – mondta Dobó Veronika.

Csiszár Béláné és unokája az aszfaltos út menti tanyán. A porta nincs bekerítve, a ˝beköltözők˝ egy fa alá ültek. Fotó: Segesvári Csaba
Csiszár Béláné és unokája az aszfaltos út menti tanyán. A porta nincs bekerítve, a ˝beköltözők˝ egy fa alá ültek. Fotó: Segesvári Csaba

Az ifjúsági referens 17 afgánt számolt össze kiérkezésük után a tanyánál lévő farakáson. – A gyerekek homokoztak, a többiek a pléden piknikeztek. A hőség miatt vizet is kaptak. Az anyuka attól tartott, ha nem ad vizet, esetleg késsel, fegyverrel támadnak rá – magyarázta az ifjúsági referens. A konfliktus Dobó Veronika szerint 3 órán át tartott, a kiérkező rendőrök szállították el a menekülteket.

Enni és inni adtak a menekülteknek


 Sebesült szírhez hívtak mentőt

Az Alsóvárosi Polgárőr Közhasznú Egyesület polgárőrei vasárnap kora reggel 16 szír határsértőt találtak. Az egyikük sérülten érkezett hazánkba, ezért mentőt hívtak hozzá. A szír férfi csak anyanyelvén tudott kommunikálni, ezért a Keretben Ifjúsági Egyesület vezetője arab tolmácsot hívott. A sebesült férfi a tolmácsnak azt mondta, hogy repülővel bombázták le a családját, majdnem mindenkit elveszített, ő maga a hátán sérült meg.

A mezőőr segítségével megnéztük az átokházi, Ásotthalomtól 7,3 kilométerre lévő, határközeli tanyát. A közvetlenül az aszfaltos út mellett található épületet apró kerítés veszi körül, a migránsok – Toroczkai László bejegyzésével ellentétben – egy kerítés nélküli, fa alatti helyre „költöztek be". A bejelentőt nem találtuk otthon, gyermekével a szemészetre ment. Találkoztunk viszont a nagymamával, aki két unokájára vigyázott.

Az épület és a kert két földút találkozásánál fekszik, az egyik irányból érkeznek, a másikon távoznak az 55-ös út felé tartó migránsok, a környéken csak a tanya mellett van nagyobb fa. – A menyem csak a kapuig mert kijönni. Azt mesélte, a migránsok felültek a farakásra, adtunk nekik enni, inni, a mezítlábas gyereknek pedig egy papucsot. Össze volt szurkálva a lába – mesélte Csiszár Béláné.

Elmondta, a menekültek a kert végében végezték a dolgukat, a szemetet pedig a mezőőrök szedették velük össze. – Sokan jönnek, nem merek kijönni. Tartunk tőlük, mert nincs kerítés. Tél óta zajlik az áradat, bizalmatlanok vagyunk. Itt jönnek az úton, átkelnek a csatornán, és mennek tovább – mondta Csiszár Béláné, aki Patrik unokájával megmutatta, hol ültek a nap elől is menekülő határsértők.

Menekült közmunkások

A menekültügyi eljárások rövidítéséről döntött tegnap a parlament. Pintér Sándor belügyminiszter szerint a törvény segítségével a tipikusan gazdasági bevándorlókat hamarabb ki lehet toloncolni. Korlátozzák az ismételt menedékkérők területen maradási jogát, ami azt jelenti, a kérelmezőt nem illeti meg automatikusan, hogy korlátlanul Magyarországon maradjon. A menekültügyi eljárás a kérelemről hozott döntés végrehajthatóvá válásáig tart, így a kérelmező a bírósági eljárás végéig menekültügyi őrizetben maradhat. Az augusztus 1-jétől hatályos törvény lehetővé teszi, hogy az elismerését kérő, valamint kijelölt tartózkodási helyen élő harmadik országbeli állampolgár közmunkás legyen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több járőrt ígérnek a hármas határhoz

A Belügyminisztérium, valamint az irányítása alatt működő rendőrség számol a telepítendő biztonsági határzár terelő hatásával. Tovább olvasom