Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Lovagkeresztet kapott Pálházi Ernő, a forradalmi rádiós

Lovagkeresztet kapott Pálházi Ernő, a forradalmi rádiósPálházi Ernő átveszi a lovagkeresztet. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki Szegeden Pálházi Ernőt, a Széchenyi Rádió Szeged egykori munkatársát Rétvári Bence.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Áder János köztársasági elnök nevében csütörtökön a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki Szegeden Pálházi Ernőt, a Széchenyi Rádió Szeged egykori munkatársát, egyik alapítóját. Az adó a MÁV-igazgatóság épületéből sugárzott híreket 1956. október 26. és november 6. között egészen Kassáig. A politikus kiemelte: fontos emléket állítani azoknak, akik sorsfordító időkben mertek elsőként bátrak lenni, amikor mások féltek vagy elbizonytalanodtak. Voltak, akik a harcokban, voltak, akik közösségszervezésben vagy  követelések megfogalmazásában álltak helyt. Voltak olyanok is, akik abban tűntek ki, hogy az igazság hangját eljuttatták másokhoz, hogy a remény éltesse őket.

Pálházi Ernő felidézte, reggel 7-től este 11 óráig szólt a rádiójuk, és a Délmagyarország akkori munkatársai vitték hozzájuk a híreket, hogy hitelesen tájékoztassanak. Az ünnepség után a MÁV-igazgatóság Anna-kúti székházánál az államtitkár és Péter Szilveszter, az Élhető Szegedért Egyesület elnöke emléktáblát avatott a rádió tiszteletére, melyet Kiss-Rigó László megyés püspök szentelt fel. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körforgalmat, kitiltást kérnek a Belvárosi hídhoz

Körforgalmat, kitiltást kérnek a Belvárosi hídhoz
Megmozgatta olvasóink fantáziáját a Belvárosi híd szegedi lábánál lévő csomópont újratervezése. Tovább olvasom